Първо в NOVSPORT: Мартин Луков за трансфера в Арда

Вратарят разкри къде би искал да играе един ден отново

Първо в NOVSPORT: Мартин Луков за трансфера в Арда

Вратарят Мартин Луков подписа договор с Арда вчера. След среща със спортния директор на клуба Ивайло Петков двете страни постигнаха споразумение и стражът ще бъде част от кърджалии до края на сезона. Мартин Луков е роден на 5 юли 1993г. За последно той играе в Ал Таее от Саудитска Арабия, а преди това в България е носил екипите на Славия, Левски, Витоша Бистрица, Дунав Русе, Локомотив Пловдив. Също така Мартин Луков е част от мъжкия национален отбор на България.

- Мартине, вече си футболист на Арда. Как се стигна до този изненадващ за мнозина трансфер?

- Напуснах Саудитска Арабия и желанието ми бе да продължа кариерата си в чужбина. По-една или друга причина това не се случи, а хората от Арда бяха конкретни, коректни и затова реших да приема тяхното предложение за договор. Имаше оферти зад граница, но нещата не се получиха.

- Откъде бяха тези предложения?

- Два дни, след като приключих договора си в Саудитска Арабия, с мен се свърза клуб от Гърция. Те настояваха за бърз договор, който да бъде сключен веднага. Нямаше как да се получи, тъй като аз имах още ангажименти, трябваше да уредя и лични неща в Саудитска Арабия и затова нещата не се получиха. След това имах две оферти от Иран и една от Украйна, която бе преди да започнат военните действия там. Мина време, хората от Арда бяха настоятелни и конкретни и затова ще играя за тях до края на сезона.

- Защо договорът ви с Арда е до края на сезона само?

- Това бе разбирателството между мен и хората в клуба. Този договор устройва и двете страни. Ще се опитам да бъда максимално полезен от тима от Кърджали.

- Защо се стигна до напускането ви на Саудитска Арабия?

- Смяната на треньорите там е твърде честа. За 7 месеца през клуба минаха трима треньори. Записахме три поредни загуби и новият треньор поиска да се подсили с нападатели. Квотата от чужденци бе пълна. Президентът на клуба ме извика на среща и ми предложи да бъда преотстъпен някъде, а след края на сезона да се върна. Те щяха да вземат вратар местен футболист, а вместо мен за чужденец щяха да ангажират чуждестранен нападател. Хората от клуба бяха коректни, но трябваше да се реагира, а този вариант не ме устройваше. Затова и реших да прекратя договора си с клуба и да си тръгна.

- Какви са спомените ви от тази страна?

- Прекрасни. Всичко е твърде различно, но на прекрасно, професионално ниво. Надявам се един ден отново да се върна да играя там.

- Какъв футбол се практикува в Саудитска Арабия?

- Играят открито, бързо, атакуващо. Има много голове в срещите, защото отборите не играят затворено, а се атакуват. В страната играят и добри, известни чужденци. Ще спомена някой от тях, които са известни и в Европа. Гумис, Андерсон, Абу Бахар, Евер Банега, който е бивш национал на Аржентина.

- Как ви се отразяваха температурите?

- Аз отидох там през лятото. На 15 юли и температурата през деня бе 47-48 градуса. Тренирахме вечер в 21.30. Ако заниманията бяха две на ден, то първото бе в 5.30 сутринта. След 8 сутринта е невъзможно да се спортува на открито. Въздухът е много сух. Но аз нямах проблеми с ранните тренировки. Все пак имах опит с подобни занимания от Локомотив, докато начело на тима бе Бруно Акрапович (смее се). Тогава бяхме свикнали в Локомотив да ставаме рано и да тренираме рано.

- Тренирахте ли вече с новите си съотборници на Арда?

- Вече направих тренировка с кондиционен треньор, а от сряда ще тренирам наравно и с останалите. Мисля, че състоянието ми е добро. Надявам се да помогна на Арда.

- Следяхте ли случващото се в България, докато бяхте в Саудитска Арабия?

- Да. Почти не съм изпускал мач от българското първенство. Следях и как се развиват нещата в Локомотив.

- Очакваше се, че след завръщането ви в България да заиграете отново на "Лаута".

- Видях се с хора от Локомотив. Имах среща и с г-н Христо Крушарски. Изпитвам уважение към всички в този клуб. В момента Локомотив има двама добри вратари. В тази ситуация едва ли ще бъда полезен на Локомотив. Предложението от Арда бе коректно и реших да им помогна.

- Известно е, че във футбола е важно един треньор да иска даден футболист. Вие имахте ли разговор със Стамен Белчев?

- Да. Чухме се. Имах разговор с него. Той показа уважение, същото видях и у Ивайло Петков, който е спортен директор. Това ме задължава да отговоря със същото и да помогна с каквото мога на Арда в мачовете до края на сезона.

- Кой ще е шампион на България по футбол?

- Лудогорец. Мисля, че ще са първи и то с разлика пред следващите в класирането.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки