Алберт Попов: Надявам се на влизане сред първите 15 във финалите на Световната купа

Вижте какво още каза той

Алберт Попов: Надявам се на влизане сред първите 15 във финалите на Световната купа

Най-добрият български алпиец Алберт Попов и неговият личен треньор Ивайло Борисов се целят в топ 15 във финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини, които предстоят през уикенда в Куршавел (Франция).

 

Попов стигна до този етап за втори път в кариерата си след 2019 година в Солдеу (Андора).

„Беше малко на косъм, но смятам, че през този сезон имах добри резултати, развих се много и бях близо до постигането на една голяма цел, която съм си поставил“, коментира Попов.

 
 

„Надявам се на влизане сред първите 15, за да събера още точки за следващия сезон. Смятам, че съм в добра форма“, добави 24-годишният скиор.

„За първи път ще карам в Мерибел. Това ще е и подготовка за следващото Световно първенство, което ще се проведе там, а и още един шанс за добро класиране. Напоследък съм много спокоен. Не съм бил толкова спокоен в предишните сезони. Това се дължи на тренировките и че трупам увереност във възможностите си“, каза още Алберт Попов.

 

„Физическата подготовка, разбира се, е много важна, но напоследък се вижда, че психиката малко или много определя резултата. Там също много сме напреднали“, добави алпиецът.

Той бе избран за спортист на месец февруари, а Ивайло Борисов е номер 1 сред треньорите в традиционната анкета сред спортните журналисти в България.

 

„Вярвам в това, което правим. Поставяме си малки цели, които са мен са постижение, когато ги изпълня и това ми носи емоцията, която дава подиумът. Смятам, че ако успея да спечеля Световна купа, моята емоция ще е много по-голяма. Аз съм млад, надявам се на още едва-две Олимпиади“, заяви Попов.

„Очакванията са ни високи за всеки един старт. Алберт е подготвен. Видно е, че има сили дори да по-предни класирания. Като цяло сме си поставили за цел класиране в топ 15“, потвърди треньорът Ивайло Борисов.

 

„Пистата е с добър наклон, което отговаря на карането на Алберт. Надяваме се нещата да се получат добре. Ние сме минали през всичко и сме подготвени“, добави Борисов.

Вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев подчерта, че оценката на централата за представянето на Алберт Попов на Зимните олимпийски игри е много висока. Попов се класира на престижното девето място в слалома в Пекин.

„Това е едно изключително постижение. Трябва да отбележа, че слаломът е най-конкурентният индивидуален спорт и да си девети на Олимпиада е много голям успех“, заяви Бобев.

„Зад този резултат стои малък, но сплотен екип, който полага страхотни усилия, за да може да се конкурираме с големите нации. За България да има представител в топ 10 в слалома на Олимпиада е много, много голям успех. Сигурен съм, че предстоят и по-големи крачки напред. Защо не още този уикенд. Искрено се надяваме, че предстоят още по-сериозни резултати. Само за пример ще кажа, че бюджетът на швейцарската федерация е 30 пъти по-голям от нашия“, коментира още Георги Бобев.

 

Той добави, че след финалите на Световната купа в края на месеца в България предстоят държавните първенства.

„Очакваме Алберт и още звезди – най-добрите словенци и хървати, които после ще останат на лагер в Банско. Това ще е добра възможност за младите български състезатели да проверят докъде са стигнали. Надяваме се да проведем и слалом при мъжете“, разкри Бобев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки