Курдов за NOVSPORT: Левски продължава да е в омагьосан кръг

Славия показва на всички как се прави и работи успешно с българчета

Курдов за NOVSPORT: Левски продължава да е в омагьосан кръг

Петър Курдов е роден на 13 март 1961 в Пловдив. Започва кариерата си в ДЮШ на Марица (Пловдив).
Играл е за Марица (Пловдив) (1977-1979, 23 мача с 9 гола в „Б“ група), Левски (София) (1979-1985/ес., 1987-1988/ес., 118 мача с 36 гола в „А“ група), Ботев (Пловдив) (1986/пр.-1987, 33 мача със 17 гола в „А“ група), Локомотив (София) (1990/ес., 11 мача с 3 гола в „А“ група), Янтра (1991-1992/ес., 19 мача с 6 гола в „А" група), Славия (1993/пр.-1994, 38 мача с 10 гола в „А“ група), Майнц 05 (Германия) (1988-1989, 27 мача с 8 гола във Втора Бундеслига) и Майорка (Испания) (1991/пр., 9 мача с 2 гола в Примера Дивисион).
В „А“ група има 219 мача и 72 гола. Шампион на България през 1984, 1985 и 1988 с Левски (Сф), носител на Купата на НРБ през 1982 (в неофициалния турнир) и 1984 и на Купата на Съветската армия (като второстепенен турнир) през 1984 и 1988 г. За Левски има 14 мача и 4 гола в евротурнирите (5 мача с 1 гол за КЕШ, 2 мача с 1 гол за КНК и 7 мача с 2 гола за купата на УЕФА).
В турнира за купата на страната има 33 мача и 18 гола за „сините“. Финалист на ЕП'77 за юноши до 16 години. За националния отбор има 8 мача и 1 гол, за младежкия тим има 2 мача и за юношеския национален отбор има 29 мача и 9 гола. Бивш треньор на Марица(на два пъти), Беласица, Левски (Долна баня), Ботев (Пловдив) и Спартак (Варна).
Баща е на нападателите Евгени Курдов и Атанас Курдов.

- Г-н Курдов, виждате ли подобрение в играта на любимия ви Левски?
- Има подобрение и напредък през последните мачове на Левски. Но все още сме далеч от това, което искаме да виждаме всички привърженици на този клуб. И щом нямаме пари, щом издръжката на клуба е трудна, защо се взимат чужденци? Къде са нашите юноши? Тези въпроси зададе Николай Илиев. И аз също се надявам някой да ми отговори. Направи ми впечатление, че голяма част от чужденците в мача с ЦСКА не знаеха какво правят на терена. Нямаха представа, че това е българското дерби.
- Отборът на Левски е сред първите шест в класирането?
- Трябва да бъдем трезви в преценките си и да не се изхвърляме. Отборът ще продължава да лъкатуши. За нас е химера първите три места в класирането. Няма как да мислим за титла. С тази победа в Разград Лудогорец направи голяма крачка за спечелването на новата си титла. Левски продължава да се върти в омагьосан кръг и не зная скоро дали ще излезе от него.
- В Лудогорец развиват отбор от години, имат финансова стабилност, постоянство. В Левски нещата се изграждат в движение?
- Има клубове у нас, който продават скъпо свойте футболисти. Това са Лудогорец, Славия, ЦСКА. Да сте чули скоро или последните години Левски да е взел сериозни пари за свой футболист. Сега пак се наливат пари, а дълговете на клуба не намаляват. Прави се, за да се каже колко велики са Наско и Мъри. С този отбор Левски трудно ще влезе в тройката, трудно ще спечели и купата. Какво се цели - да бъдем в тройката, а Левски да фалира ли.
- Привържениците на Левски събраха близо един милион лева в рамките на месец. Тези пари са в помощ на клуба?
- Адмирации за всички привърженици на Левски. Те оказват огромна помощ на Левски. Но докога тя ще продължи. Докога запалянковците ще вадят пари от себе си за издръжката на клуба, ако дълговете се трупат. Това е един омагьосан кръг, от който май излизане няма. Поклон, дълбок поклон за феновете, за това което правят, но не зная колко още дълго те ще дават пари за клуба.
- Методът "бащица" за издръжката на един футболен клуб у нас изглежда вече невъзможен?
- Сериозен футбол се гради със сериозни пари. Ако не се намери човек като Васил Божков, нещата ще са много трудни за Левски. Докато не се изчистят тези огромни задължения, ще се работи на парче, ден за ден. Не се обръща внимание на българчетата, а се взимат основно чужденци.
- Голяма част от клубовете у нас работят именно по-този начин. При някой дава и резултат - Лудогорец, ЦСКА, Ботев Пловдив?
- Вина за тези неща има и БФС. Те допуснаха тази порнография с Царско село. Обиграват чужденци, които ще си тръгнат, Царско село няма да го има, а българчетата също ги няма.
- Много българчета има в Славия?
- В Славия показват как се работи, как развиват собствена школа и успяват да играят приятен футбол. Всеки знае задълженията си, отговорностите си. Клубът няма задължения, има школа, треньор, който работи, президент, който знае какво иска и нещата се получават. В останалите отбори не е така. В Левски, ако някое българче надигне глава, обади се - посочват му вратата, зачеркват го с лека ръка.
- Как може да се подобрят нещата?
- Като започнат да работят школите, като се създават собствени, български футболисти. Ако от мен зависи, ще затворя за две години българския футбол. По този начин, с толкова много чужденци не ни чака нищо добро.
Внукът ми тренира в Пловдив в една школа. Сега гледат на тези деца като на банкомати, а не като бъдещи футболисти. Таксата е 60 лева на месец и ги интересува да има много деца, които да плащат тази такса. Школи, в които тренират по 200-300, че и повече деца, не са създали и един футболист. Гледат да прибират таксите.
В БФС говорят за реформи. Същите реформи обещават и тези, които искат да вземат властта. За да има развитие на този спорт, за да имаме футболисти, нужни са школи, работещи школи, с хора които искат да тренират и създават качествени футболисти. По мое време имаше три интерната в Пловдив, с футболисти от Марица, Ботев, Локомотив. Тогава имаше и 28 национални състезатели в различните възрасти.
- Какво бихте искали да кажете накрая?
- Нека всички левскари подкрепят Левски и дано сините започнат да ни радват истински. Не съм оптимист, но дано се получи. Само Левски.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки