Гочето за NOVSPORT: Постъпката на Десподов беше глупава

"Очакванията към националите надминават възможностите им"

Гочето за NOVSPORT: Постъпката на Десподов беше глупава

Георги Василев няма нужда от сериозно представяне. Като треньор той е шампион на България по футбол с три различни отбора - Етър, Левски и ЦСКА. Генерала се съгласи да коментира пред NOVSPORT представянето на националите ни в двете контролни срещи срещу Катар 1:2 и срещу Хърватия 1:2.

Контролните мачове

Като цяло такива проверки са полезни за всеки един национален селекционер. Това не са официални мачове и в тях може да си използват повече и различен на брой футболисти. Да бъдат извикани състезатели, които по-една или друга форма не са били викани да играят за националния тим. Тук ротациите могат да бъдат повече и в мач, и в тренировка да се види какво е състоянието на тези футболисти, когато са на лагер с представителния тим на страната. Едно е да играеш за клубен отбор, съвсем друго е за национален. Можеш да имаш самочувствие и увереност за клубния си отбор, но да ти липсва такова за националния отбор. Сега е времето да се експериментира, търси оптимален състав. Резултатите могат да не са толкова важни. Това са контроли, но при победи също се оказва влияние за самочувствието на футболистите.

България - Хърватия 1:2

За мнозина този резултат бе очакван или по-скоро загубата на България. Просто класата на Хърватия е голяма в този момент. Видя се, че дори и с не толкова изявени футболисти те знаят какво искат на терена, как да го постигнат. Научени са да пресират, умело могат да са бранят и да налагат желаното от тях темпо на игра. Ние също показахме на моменти добри неща, но още сме далеч от това да се борим, сравняваме, искаме да побеждаваме отбори като Хърватия. Дори и с резервите си хърватите показаха, че могат да играят успешно срещу България. При появата на техни резервни играчи се видя как разликата се променя. При нашите смени такова нещо липсваше. Просто се замениха едни футболисти с други, а нямаше голяма промяна в начина на игра на отбора като цяло. Търси се подмадяване на отбора, но вече и тези т.н. млади играчи не са толкова млади. Доминик Янков има качества. За него щеше да е отлично да беше отбелязал гол на Хървания в ситуацията, която имаше възможност да го направи. Харесвам много Кирил Десподов. Той е доказан за България футболист, но има още какво да работи, да се развива, ако иска да играе в чужбина и да бъде успешен. В атака разчитаме почти изцяло на него, а не бива един футболен отбор да бъде зависим само от един играч. Той отбеляза два хубави гола, но не приемам реакцията му срещу Хърватия. Хубаво е да се радваш, но все пак това е контролен мач, а не официален. Но явно самото представяне на националния отбор последните години доведе до това да се радваме на голове в контролни мачове. Добър футболист е Десподов, но постъпката му беше глупава. Можеше да си спести сам този червен картон и да търсим по-добро представяне срещу Хърватия. Може би пак щяхме да загубим, но той не биваше да реагира по-този начин. Това не е европейско, нито световно първенство, а само един приятелски мач.

България - Катар 1:2

Отборът на Катар е известен с това, че страната е домакин на световно първенство. Домакините играха пределно мобилизирани, но не са някакъв страхотен отбор. Нашите бяха прекалено предпазливи, на моменти и страхливи. Трудно изнасяхме топката, гледахме да я връщаме назад, а не напред, където да атакуваме вратата на противника. Няма как да искаш да спечелиш мач, ако през по-голямата част от него си с гръб към вратата на противника, а не с лице към нея. Отборът на Северна Македония загуби баража от Португалия и няма да играе на световното първество, но не се защитаваше глухо. Съседите ни имат стил, опитват се да се надиграват и да атакуват противника си. Класата на Португалия си каза думата и ги прати напред.

Ясен Петров

За мен той и помощниците му правят каквото е нужно, за да има България добър отбор. Те ходят, пътуват, обикалят, гледат максимално на брой футболисти, но просто възможностите ни са такива. Очакванията ни към националния отбор, футболистите в него са повече от техните моментни възможности. Това е реалността. Нашите играят сравнително компактно и стегнато в отбрана, линиите при защита са ни близко една до друга. Проблемът е обаче, когато атакуваме. Тогава има 30-40 и повече метра разстояние от атакуващите ни футболисти и тези, които са в по-задни позиии. За да успееш да печелиш, трябва да можеш да се браниш и защитаваш едновремененно успешно. Да атакуваш и защитаваш с повече футболисти, а не да мислиш само как да не загубиш даден мач.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки