Инфантино: Катар не е рай

"Световното първенство ще донесе положителна промяна", заяви президентът на ФИФА

Инфантино: Катар не е рай

Президентът на ФИФА Джани Инфантино не е напълно изолиран от недоволството, което е свързано с провеждането на Световното първенство в Катар. „Аз бях един от тези, които също критикуваха, когато бях избран за президент“, спомня си лидерът на ФИФА. Това решение за домакинство на Световно първенство е най-спорното в историята на ФИФА и е наследено от Инфантино, който оглави организацията през 2016 г., но е и такова, което той прие с времето.

 

Ако Катар иска одобрение на своята трансформация, за да компенсира протестите на правозащитните групи, тогава може да се обърне към Инфантино. Нямаше нужда швейцарско-италианецът да лети до Доха за срещите на ФИФА тази седмица и жребия на финалите на Световното първенство. Последните години бяха прекарани до голяма степен за Инфантино, базиран в малката страна от Персийския залив, а не около централата на ФИФА в Цюрих. 

Президентът на ФИФА е заобиколен от нископлатената работна сила от емигранти, на която се разчиташе да модернизира страната на цена, която Катар определи от 200 милиарда долара. Ангажиментът на Катар да харчи за стадиони, хотели и транспортна инфраструктура не винаги е бил съчетан с необходимостта да се защитят работниците от експлоатация от злоупотребяващи работодатели, които спестяват заплащането, нарушават правата им и не осигуряват безопасни условия на труд.

 

„Разбира се, че Катар не е рай. Разбира се, че не е идеално. Разбира се, има още работа, но трябва да останем там. Трябва да продължим. Трябва да работим заедно. Трябва да насърчаваме промяната, защото не всеки иска промяна, дори в Катар или в Персийския залив. Но ръководството иска промяна. Наследството по отношение на човешките права, правата на работниците е и е постигнато още преди Световното първенство“, каза Инфантино по време на 20-минутен разговор преди заседанията на Съвета на ФИФА и Конгреса.  Прилагането на тези закони е приоритет, особено след финала на Световната купа на 18 декември, и осигуряването на по-голяма прозрачност относно смъртните случаи на работници с компенсации за нарушения на правата.

 „Всеки ще види, че всички са добре дошли тук в Катар, дори ако говорим за ЛГБТК+. Наистина вярвам, че когато чуя някои, че „Е, една арабска страна не заслужава да организира Световно първенство, защото няма история на футбола“ или някаква глупост като тази, аз напълно не съм съгласен. защото целият свят заслужава да има Световно първенство. Този път е в арабска страна. Имаше някои проблеми. Успяхме да помогнем малко в справянето с тях. Те са адресирани“, допълни Инфантино.

Резултатът от гласуването за домакин през 2010 г. беше разследван за корупция, която не можеше да бъде потвърдена като повлияваща на резултата от външни правни експерти на ФИФА, но твърденията, повдигнати от американските прокурори, продължават, дори когато Катар би предпочел да се съсредоточи върху игрите, които ще се играят в неговата осем блестящи нови стадиона.

Жребият за турнира с 32 отбора в петък е моментът, в който Катар се надява да насочи вниманието си към привличането на фенове, извън вече продадените 800 000 билета. Предизвикателството ще бъде да ги настанят с едва 90 000 налични стаи за тях. „Това е предизвикателство, но организацията е специално подготвена за това. Може би някой иска да прекара един ден в Дубай, Абу Даби, Мускат, Рияд или Джеда. И те ще имат възможност да отидат и да посетят може би други страни по време на престоя си в този регион“, смята Инфантино. 

Такива посещения могат да разширят изживяването на феновете, които ще присъстват на състезанието.  Всички посочени дестинации са в рамките на 50 километра радиус на Доха. Организирането на първенството в такава близост създава предизвикателства за сигурността за страна, която не е свикнала с масов наплив от спортни фенове и такива, които биха могли да пият много, където е разрешено, поне в зоните за фенове и хотели.

„Това е предизвикателство, защото... обикновено на Световното първенство имате само две фенски групи в едно конкретно време, в един конкретен град. Тук ще имаме всички 32 фенски групи, плюс всички останали футболни фенове, които ще бъдат на едно и също място по едно и също време през цялото събитие. Вярвам, че събирането на толкова много националности и толкова много хора, смесването заедно ще бъде наистина полезно и също така ще премести и издигне Световното първенство в голямо, голямо социално събиране“, коментира Инфантино.

„В този момент се намираме в ситуация, в която има война в Европа, ужаси и конфликти, както и в други части на света. Да имаме поводи, в които можем да събираме хората и да обединим, е добре. Така че мисля, че светът се нуждае от това“, завърши Инфантино. Убеждаването на скептиците, че не са прави за Катар остава мисията на президента на ФИФА.

В Иран: Връщат забраната за жени на стадионите

Вижте подробности

Карлос Тевес приет по спешност в болница

Треньорът на Индепендиенте рязко се е почувствал зле

Суперкласико: Бока обърна Ривър до 3:2 (ВИДЕО)

Лудо дерби, VAR и пълен стадион в четвъртфинал за Купата

В САЩ: Меси с 2 гола и асистенция, Интер бие с 3:1 (ВИДЕО)

Лео вече има 9 попадения и 5 финални паса в 9 мача

Меси вкара два и подаде за трети при пробеда на Интер Маями

Аржентинецът отново блести

Решено: ФИФА създава десетки нови комисии

Планът е те да станат 35, в момента са 7

Ясни са всички участници на Световното клубно първенство

РБ Залцбург изненадващо влезе в отбрания лист

Ал Хилал най-накрая загуби след 34 поредни победи (ВИДЕО)

Те загубиха с 2:4 от Ал Аинв първия полуфинален мач в азиатската Шампионска лига

На 58 години: Ромарио се върна във футбола

За да играе със сина си в клуба, чийто президент е

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки