Ясни урните за жребия на световното в Катар

Вижте кои са всички отбори, които ще се борят за титлата

Ясни урните за жребия на световното в Катар

Пътят към Световното първенство в Катар навлиза в последната фаза. Сега остава само да се знае съдбата на отборите, класирали се за Световното първенство, техните съперници в груповата фаза и възможните сблъсъци в елиминациите.

Един от най-вълнуващите моменти в света на футбола е тегленето на жребия на групите на финалите на Световното първенство – за Катар той е утре от 19 часа.

КОНКАКАФ затвори последния квалификационен ден за Световната купа и определи последните намествания в урните за петъчния жребий. Така Мексико и САЩ остават в урна 2, като се класират директно.

Канада слиза до урна 4 след загуба от Панама (мястото й в урна 3 е заето от Тунис поради по-добро класиране в ранглистата на ФИФА).

Затова остават да бъдат известни само трите отбора, които ще спечелят континенталните плейофи, които се играят през юни и които ще отидат в урна 4.

Мачовете са Уелс - Шотландия/Украйна в Европа и двата междуконтинентални плейофа между Перу срещу най-добрият трети в Азия (Австралия или Обединените арабски емирства), и шампиона на Океания (Нова Зеландия) срещу четвъртия в КОНКАКАФ (Коста Рика).

Жребият за груповата фаза на Мондиал 2022 ще се проведе в петък, 1 април от 19:00 часа на гала, която ще се проведе в Конгресния и изложбен център в Доха, Катар.

В този жребий ще бъде известен съставът на осемте групи от четири отбора, които ще съставят първата фаза на Световното първенство в Катар.

Елиминациите след групите са вече предварително определени. Победителят от група A ще се изправи срещу втория от група B, вторият от група A с победителя от B и така нататък с останалите групи C-D, E-F и G-H.

Отборите, класирани за Световното първенство през 2022 г. в Катар: Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия, Аржентина, Иран, Южна Кореа, Япония, Саудитска Арабия, Еквадор, Уругвай, Канада, Гана, Сенегал, Португалия, Полша, Тунис, Мароко, Камерун, Мексико, Съединени щати, Катар.

Катар, като домакин, ще бъде поставен и директно е на място А1, което означава, че ще играе в група А. Другите седем поставени ще бъдат седемте отбора с най-високо класиране в ранглистата на ФИФА.

Държавите, които заемат позиции 8-15 в класацията, ще бъдат причислени към урна 2, докато класираните от 16 до 23 с най-добра позиция ще бъдат записани в урна 3. Накрая, урна 4 ще включва отборите, класирани на позиции от 24 до 28, който ще включва и двамата победители от междуконтиненталните плейофи и останалия победител от плейофите на УЕФА (Уелс срещу победителя от Шотландия-Украйна).

Урна 1: Катар, Белгия, Бразилия, Франция, Аржентина, Англия, Испания, Португалия;

Урна 2: Дания, Нидерландия, Германия, Мексико, САЩ, Швейцария, Хърватия, Уругвай;

Урна 3: Сенегал, Иран, Япония, Мароко, Сърбия, Полша, Южна Кореа, Тунис;

Урна 4: Канада, Саудитска Арабия, Еквадор, Гана, Камерун, отборът от плейофа Азия-Конмебол (Австралия или Обединени арабски емирства срещу Перу), отборът от плейоф Океания-Конкакаф (Нова Зеландия-Коста Рика), отборът от плейофа от Европа (Украйна или Шотландия срещу Уелс).

Световното първенство в Катар, все още с 32 отбора, ще поддържа класически формат от осем групи по четири отбора, които ще играят три мача всеки срещу всеки в един кръг. Първите двама класирани от всяка група ще се класират за осминафинал и ще се изправят един срещу друг в следния формат: първа група срещу втора група със следната връзка: A срещу B, C срещу D, E срещу F и G срещу H.

На Световното първенство, за разлика от това, което се случва на Европейското първенство, има допълнителен мач, този за трето и четвърто място играят двата отбора, които са победени на полуфинала, ден преди големия финал.

Групова фаза: От 21 ноември до 2 декември

Осминафинал: От 3 до 6 декември

Четвъртфинали: 9 и 10 декември

Полуфинали: 13 и 14 декември

Трето и четвърто място: 17 декември

Финал: 18 декември

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки