Петър Касабов: Сега отборът е още по-сплотен и обединен

Вижте подробности

Петър Касабов: Сега отборът е още по-сплотен и обединен

„Имахме успешно първенство, доволен съм от постигнатото“, каза Петър Касабов, селекционер на женския ни национален отбор, след участието на жените ни на Европейското по борба в Будапеща. „Момичетата си свършиха много добре работата, въпреки тежките две седмици преди Европейското, които имахме, но те излязоха настроени за битки и бяха много мотивирани“.

Тимът завърши на трето място в отборното класиране на Европейското в Будапеща с титла, спечелена от Тайбе Юсеин, сребро на Евелина Николова и Миглена Селишка, бронз за Юлияна Янева, четвъртото място на София Георгиева и петата позиция на Мария Оряшкова.

Под ръководството на Касабов националките за втори път влизат в призовата тройка на отборното класиране. През 2019 тимът бе втори. „Разбира се, можехме и по-добре да се представим, ако не бяха малките грешки, допуснати и от Евелина Николова, и от Миглена Селишка“, продължи той. „А как успявам да ги мотивирам? Аз съм професионалист и с годините съм свикнал да работя под напрежение. Всеки един труден момент ни прави по-силни. Отборът в момента е още по-обединен и по-сплотен“.

В унгарската столица Тайбе Юсеин ликува за трети път с европейската титла, като предишните две тя също спечели под ръководството на Касабов. А в Будапеща стана и световна шампионка през 2018. „Да, състезателките на Русия и Беларус ги нямаше сега на първенството, но те никога не са ни били конкуренция“, уточни наставникът. „Затова пък украинките бяха с много силен състав, въпреки тежката ситуация при тях, азерките също. Всичките ни основни противнички бяха на шампионата, амбицирани да ни победят. Радвам се, че Тайбе излезе толкова силно мотивирана. И от три срещи не даде нито една точка, като завърши с актив от 26:0“.

"Вървим във възходяща посока, за мен представянето е добро, макар че можехме да вземем още медали“, каза Валентин Ангелов, селекционер на мъжкия ни национален отбор по свободна борба. „Радващото е, че вече имаме отбор, защото преди 3 години, когато поех тима, имахме само няколко състезатели“.

На Европейското в Будапеща националите завършиха седми в отборното класиране, като спечелиха сребро – на Ахмед Батаев и бронз на Георги Вангелов и Рамазан Рамазанов. „Миналата година имахме само един финал, а днес вече имаме и два бронзови медала“, допълни наставникът. „В тима взехме и няколко момчета от юношеския състав и резултатите вече се виждат. За мен е важно, че вървим в правилна посока. И въпреки отсъствието на руските борци от първенството, конкуренцията бе изключително силна, тъй като почти всички отбори са натурализирали състезатели от бившите съветски републики – чеченци, дасеганци осетинци, които са школа в свободната борба. Радвам се, че в тази конкуренция успяхме да вземем три отличия, което не се е случвало от много години“.

За последно свободната борба имаше три медала от Европейско първенство през 2013. Тогава Владимир Дубов (60) е втори, а Леонид Базан (74) и Любен Илиев (96) печелят бронз.

Кобрата: Ще направим боксов спектакъл

Кубрат е в най-добрата си форма, каза треньорът Ули Вегнер

Съперникът на Тервел се закани да го бие

Чакани здрав сблъсък, каза по-малкият брат Пулев

Кубрат Пулев все пак ще се бие за световната титла!

Вижте кога

Олимпийска медалистка от Иран ще се бие за България в Париж

Вижте коя е тя

Багата се завръща в ММА, влиза в битка за 1 млн. долара

В Сан Антонио ще се бие и Дакота Дичева

Тервел уверен: В добра форма съм

Всеки един от нас пише някаква история, призна боксьорът

Кобрата: Правя и невъзможното мачът с Чар да е у нас

Искахме да представим и България по най-хубавия начин, обяви боксьорът

Хавиер Ибанес ще боксира за титлата в Нощта на шампионите на ИБА

Българският национал ще се изправи срещу местната звезда Хосе Килес в „Мадрид Арена“

Пълен комплект медали от ЕК за Надие Жаафар

След сребро на турнира по джудо за кадетки в Словакия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки