Равносметката на Крушарски пред NOVSPORT

17 милиона лева вложих в клуба за шест години, а спечелихме три купи

Равносметката на Крушарски пред NOVSPORT

Христо Крушарски изненадващо се реши да напусне Локомотив (Пд). Собственикът на клуба обяви решението си в петък след мача с ЦСКА София, спечелен с 2:0. Ето какво каза Крушарски специално за читателите на NOVSPORT.com.



Оттеглянето от Лаута
Още преди година бях решил, че е време да напусна Локомотив. С новите собственици трябваше да се доуточнят последните детайли. Доскоро се договаряхме с моите партньори, които ще пордължат каузата. Нищо страшно няма. Няма да затворим стадиона. Това, което направихме, ще продължи да се прави. Започнах в Локомотив с победа и си тръгвам с вдигнато чело с победа. Доведох хора с възможности да помагат и да продължават моите дела. Аз трябва да си гоня моите задачи, защото съм сам в бизнеса. Ще продължавам да съм тук, а и ще опитам да направя нещо за българския футбол.
Изчаках правилния момент, не е било необмислено решение. Взех го отдавна, но изчаках, защото но не бях сигурен в действията на партньорите. Когато кажа край, значи е край. Ако ми искат съвет - да, но да се бъркам там където скърца вратата - не си слагам пръста, защото много боли.

Локомотив (Пд)
Специално искам да благодаря на феновете на Локомотив, които винаги са ни подкрепяли. Благодаря им и за декларацията, която написаха. Не съм се оттеглил напълно от Локомотив. Клубът е най-скъпото удоволствие в моя живот. Оставам фен на клуба и ще помагам. За мен отборът има потенциал, още не е изтървал шансовете. Виждам го на седмо място в класирането и на 90 % участие в Лига Европа. Имам девето чувство и зная какво да кажа и какво да направя. Това е моето предимство.

Новият треньор
Кой ще е треньор на Локомотив ще се реши скоро. Може би в следващите часове ще стане ясно кой ще е начело на Локомотива от Пловдив. Ние с партньорите говорим на темата с треньора, ще изберем най-доброто за Локомотив. Няма да имам участие, оставам фен на Локомотив. Новите хора са финансова група. Имат идеи и възможности, просто трябва да ги реализират. Аз ще им помагам.

Успехите
Аз съм виновен за това да се вземат три купи с Локомотив. Това остава у мен радост и тръпка. Сега трябва да създаваме наши кадри, това е препоръката ми към новото ръководство, защото тези отвън идват за парите, а не за емблемата. От догодина ще видите на терена много млади момчета. Като се направи базата, ще стане още по-добре. Аз никога не се разочаровам от своите действия. Правя нещата навсякъде така, че да са успешни. Успешни бяха и в Локомотив.

Равносметката
За шест години в Локомотив съм похарчил 17 мииона лева. Тръгвам си на загуба, но сега клубът може да се издържа с около 3 млн. лева. без да участва в Лига Европа. Футболът е скъпо удоволствие, но само в България. Във Франция един отбор взима 35 милиона евро от телевизионни права. Говоря за Страсбург конкретно. Без държавна политика обаче няма как да се получи. Примерно облекчаване на данъчните условия за клубовете. Сега Локомотив има само 500 000 хиляди лева задължения към агенцията по приходи и нула лева към други институции. А като поех клуба, задълженията бяха много повече.

Община Пловдив
Това е голямата ми болка. Това е и една от причините да се оттегля от управлението. Общината обърна гръб на клуба. Аз исках да построя стадиона с тези 12 милиона, които отпусна държавата. От Общината обаче казаха, че по-добре да се самоубият, отколкото да ми ги дадат.
С тези 12 милиона бяха предвидени да се изградят три сектора, но това едва ли ще се случи. Парите една година стоят в Общината. Сега ще кажат, че това не може да се случи, тъй като всичко поскъпва. По всяка вероятност тези средства ще стигнат за два сектора.  
Дано общинската общност да се замислят за такива като мен, които си харчат парите, защото не са извадили един лев за нас. Дори и ток и вода, всичко си плащаме ние на общинския стадион. В базата вложих доста средства, но не се получиха нещата. Да се надяваме, че ще постигнем това, което целяхме. Държавната политика я виждам на първо място като облекчаване на данъците, които плащат меценатите в спорта. Но държавата трябва да отговори дали иска да има спорт или не.

Нов клуб
На този етап нямам намерение да купувам друг футболен клуб в България. Няма да ставам собственик на Септември Симитли, но ще помагам на клуба. Водил съм разговор по тази тема и имам договорка. Приятелите ми във футбола са доста и ще се старая да помагам, когато мога. Ще остана във футбола. Плановете ми са сериозни. Българският футбол много лесно се управлява. Смятам да направя 10 тренировъчни терена в Югозападна България. Целта е до края на годината да има изградени две игрища. По този начин нашите отбори ще има къде да тренират. Вместо да ходят в чужбина, може да се готвят в България. Само, че трябва да има отлични условия, тъй като отборите са свикнали да играят на килими. Целта е да върнем славата на турнира "Петричка пролет". Ще инвестираме още в базата в Говедарци и в стадиона в Самоков. Има интерес от доста клубове от чужбина. Ще идват на подготовка и ще пълнят хотелите.

Кандидат за президент на БФС
Ако стана президент, със сигурност ще работя без пари. Ще си разчитам на пенсията. Но за да се пребориш, трябва да си подготвен. Как Михайлов събори Иван Славков? Ами подмолно. Но той си беше подготвил екипа, а и еуфорията от 1994-а година още не беше така.
Ако видя, че има човек, на който му се работи за доброто на българския футбол, съм готов да му съдействам. БФС не ме грее, важното е да започне да се работи. Сега аз обикалям отборите за да видя как ме приемат. След това ще преценя какво да правя. Но виждате, че каквото предложа и се случва. Аз финансирам и два аматьорски клуба - Рилски спортист (Самоков) и Рилец (Говедарци). Само транспорта, който осигурявам, струва 50 хиляди лева. Предложих безплатни картотеки и се случи. За клубовете това са много пари, но не и за БФС. Така че сега започвам работа. Като гледам битката за БФС, много сериозно ме кара да се замисля. Виждам, че Димитър Бербатов събра 70 клуба, а 400 подкрепят Борислав Михайлов. Мен засега ме подкрепят три клуба. Бербатов има академия за прибиране на пари. Нека да направи два терена в неговия край, за да тренират отборите там. Така ще бъде полезен поне като начало. Нека като е тръгнал да се кандидатира да каже – ще направя първо, второ, трето, четвърто.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки