Американец с историческа победа в Мото 2 (ВИДЕО)

Масово падане беляза надпреварата на Портимао

Американец с историческа победа в Мото 2 (ВИДЕО)

Американецът Джо Робъртс написа нова страница в американския мотоциклетен спорт, след като спечели Гран при на Португалия в Мото 2.

С победата на пистата в Портимао 24-годишният Робъртс стана първият американец, който печели състезание в Мото 2 и първият представител на САЩ, който печели надпревара в среден клас от Джон Кочински през 1990 година.

Освен това Робъртс се качи на почетната стълбичка едва за втори път в кариерата си, като първият бе в Чехия през 2020 година.

Заради падналия дъжд надпреварата се превърна в истинска касапница, като 15 от 30 стартирали състезатели отпаднаха.

Повече от десет от тях приключиха със състезанието в деветата обиколка, когато мокър участък на пистата доведе до масово падане, а един от моторите дори се запали.

От създалата се ситуация най-добре се възползва Робъртс. Състезателят на Италтранс Рейсинг бе най-бърз след рестартирането и финишира с 2.818 пред италианеца Челестино Виети (Мууни ВР46), който за трети път през сезона се качи на почетната стълбичка.

Третото място остана за испанеца Хорхе Наваро от Флексбокс (+2.991 секунди), който остана на броени хилядни от секундата от Виети.

Масовото падане позволи на Виети да увеличи значително преднината си на върха в генералното класиране. След пет кръга от световния шампионат италианецът вече има 90 точки.

Японецът Аи Огура (Идемицу Хонда), който бе сред отпадналите, е втори с 56 точки, а трети с 54 точки е италианецът Тони Арболино (Елф Марк ВДС), който също не успя да финишира. Робъртс пък излезе на четвърта позиция с 49 точки, колкото има и испанецът Арон Канет (Флексбокс).

 

Moto 2

MotoGP

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки