ОБЗОР: Каролина изравни клубен рекорд в НХЛ

Останаха само три свободни места за плейофите, Овечкин се контузи

ОБЗОР: Каролина изравни клубен рекорд в НХЛ

Руската звезда Александър Овечкин се контузи, а Вашингтон пропусна чудесна възможност да се придвижи по-нагоре в класирането на Източната конференция преди старта на елиминациите в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Отборът от американската столица загуби с 3:4 след изпълнение на дузпи от Торонто и остава 4-и в своята дивизия със 100 точки, на 1 от Питсбърг, който също загуби днес.

Овечкин се контузи в началото на третата третина на мача, след като се препъна в стик на противников играч, политна настрани и падна с рамото си върху мантинелата. Руснакът напусна леда, за момента няма повече яснота каква е травмата, но от клуба обявиха контузия в горната част на тялото. Ясно е, че ако се налага почивка, Овечкин има около седмица за възстановяване преди старта на плейофите, където Вашингтон е сигурен участник.

А Вашингтон към този момент водеше с два гола преднина, които набързо пропиля и в крайна сметка загуби на дузпи. При наказателните удари трябваше да минат седем завъртания, за да може Алекс Керфут да донесе успеха на тима от Канада.

Иля Михейев вкара в третата част за Торонто, за да намали преднината от 1:3 на 2:3. А Джейсън Спеца с точен изстрел 57.3 секунди преди края прати срещата в продължението. Торонто е на 2-о място в Атлантическата дивизия със 111 точки, на 9 след шампиона Флорида.

В дербито на щата Флорида Тампа Бей срази с 8:4 Пантърс, след като Никита Кучеров и Стив Стамкос се отличиха с по два гола и две асистенции. Вратарят на победителите Андрей Василевски спаси 37 изстрела към мрежата си, а Тампа Бей сложи край на рекордната серия на Флорида от 13 поредни победи.

Виктор Хедман направи четири голови подавания за Тампа Бей, Никълъс Пол добави две попадения, а по един път се разписаха Брейдън Пойнт и Кал Фуут. Въпреки победата обаче, Тампа Бей все още изостава на 5 точки от 2-ото място в Атлантическата дивизия.

Във вторник играчите на Тампа Бей са поканени в Белия дом от президента на страната Джо Байдън за тържество по случай двете спечелени Купи Стенли в последните два сезона, а след това гостуват на Калъмбъс.

Сам Райнхарт вкара 30-ия и 31-ия си гол през сезона, отбелязвайки две от попаденията за Флорида.

Уинипег се наложи с 4:1 над Колорадо с голове на Адам Лоури, Блейк Уилър и Кайл Конър, които вкараха три попадения в рамките на 3:21 минути през третия период. Николай Елерс добави четвъртата шайба за Джетс в последния период, като тимът му по този начин спря серията от четири поредни поражения. Конър Хелебок на вратата на победителите спаси 30 удара в 65-ия си мач за тима през сезона и 380-ия в кариерата изобщо.

Каролина се наложи с 5:2 над Айлендърс като гост и продължава да бъде основен претендент за титлата в Столичната дивизия, след като събра 112 точки – с 4 пред Рейнджърс. Айлендърс са на 5-о място с 80, вече отпаднали от местата за втората фаза.

Макс Доми се разписа в 5:40 минута на третия период на мача, за да изведе своите напред с 3:2. След него победата беше затвърдена от Йеспер Фаст и Брендън Смит.

С тази 52-а победа и спечелените 112 точки клубът от Северна Каролина изравни свои клубни рекорди в редовния сезон, което се случи през 2005/06 – невероятният сезон, който завърши с единствената им до момента Купа Стенли.

Анти Раанта спаси 17 от 18-те удара към него преди да напусне контузен във втория период на мача, а проблемът с вратарите се увеличава след травмата и на Фредерик Андерсен от 16-и април.

Рейън Гецлаф реализира последната си точка в НХЛ, след като асистира на Адам Енрике 2:41 минути преди края на срещата Анахайм – Сейнт Луис 2:3. Капитанът на Дъкс слага край на 17-годишната си кариера в НХЛ, за съжаление без участие в плейофите. Гецлаф ще остане в сърцата на феновете в Анахайм и историята на клуба, след като кариерата му е украсена със 1019 точки, които го нареждат на 88-о място в цялата Лига. И разпродадената до краен предел зала Хонда Сентър не спря да скандира името му през целия мач. Два дни преди мача той направи изявление, че няма да играе в последните два мача за сезона на Патоците. С победата си пък Сейнт Луис събра 109 точки и се бори за 2-ото място в Централната дивизия.

С гол на Дмитрий Куликов 1.3 секунди преди сирената на продълженията Минесота се наложи над Нешвил с 5:4. Йоел Ериксон-Ек вкара два гола при числено превъзходство за отбора от Минеаполис, също така направи и асистенция на Ник Бюгстад. Кевин Фиала добави един гол, а вратарят Марк-Андре Фльори спаси 21 удара.

РЕЗУЛТАТИ ОТ НХЛ:

Калъмбъс – Едмънтън                                  5:2

Ню Джърси – Детройт                                  0:3

Ню Йорк Айлендърс – Каролина                         2:5

Филаделфия – Питсбърг                                4:1

Уинипег - Колорадо                                   4:1   

Флорида – Тампа Бей                                  4:8

Монреал – Бостън                                     3:5

Вашингтон – Торонто                                  3:4 след дузпи

Нешвил – Минесота                                    4:5 след продължение

Анахайм – Сейнт Луис                                 3:6

Лас Вегас – Сан Хосе                                 4:5 след дузпи

ЛИДЕРИ В ОТДЕЛНИТЕ ДИВИЗИИ:

Източна конференция

Столична дивизия: Каролина – 112 точки, Ню Йорк Рейнджърс – 108, Питсбърг – 101, Вашингтон – 100

Атлантическа дивизия: Флорида – 120, Торонто – 111, Тампа Бей – 106, Бостън – 103
*всичките осем отбора от Източната конференция за плейофите вече са ясни

Западна конференция:

Централна дивизия: Колорадо – 116, Минесота и Сейнт Луис по 109, Нешвил – 94
*първите три отбора в дивизията са сигурни участници в плейофите

Тихоокеанска дивизия: Калгари – 108, Едмънтън – 98, Лос Анджелис – 96, Лас Вегас – 90
*първите два отбора в дивизията си осигуриха участие във втората фаза

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки