Бижутера за NOVSPORT: Сериозен футбол се прави с пари

Левски продължава да се развива в правилна посока и това дава резултати

Бижутера за NOVSPORT: Сериозен футбол се прави с пари

Христо Йовов - Бижутера, има 354 мача във футболната си кариера, в която е отбелязал и 126 гола. Играл е за Левски, Мюнхен 1860, Локо (Сф), Литекс, Арис (Лимасол), Аполон (Лимасол). Има три купи на България и три титли със сините. Ето какво каза за "НОВСПОРТ".

- Футболното ни първенство е към своя край. Какво мислите за изминалия шампионат?
- Нивото е задоволително, ако направя леко подбутване от мен. Потенциалът на родния футбол е по-голям и това е доказано в последните години, но нещо не е като хората.
- Лудогорец отново стана шампион и то за 11-ти пореден път?
- Това едва ли е изненадало някого. Винаги съм казвал, че сериозен футбол се прави с пари. Лудогорец през всички тези години успяха да удържат нивото, харчейки много повече от всеки друг у нас. Когато има толкова драстична разлика във финансите, то не е особено трудно да се грабне титлата в първенството. Трябва обаче да отбележим сериозното преобразяване на Левски, който въпреки финансовите трудности показва ръст в представянията на терена.
- Ще спечели ли Левски купата на страната?
- Надявам се случи. Левски надигра Лудогорец в двата полуфинала от турнира. Остана един мач срещу ЦСКА. Ще бъде интересно. За първенство двете срещи завършиха наравно и без голове.
- И двата последни мача между Левски и ЦСКА се играха при лоши условия за футбол. Смятате ли, че е реален вариант да се смени форматът на пролет - лято?
- Това трябва да се обсъди широко в родния футбол, за да се вземе правилното решение. Всеки предпочита да играе на добро време. Дали е приложимо у нас, е сложен въпрос. Трябва първо да се обърне внимание на стадионите и тогава няма да е на преден план този дебат. Ако всички клубове имат нормални терени с отопление, всичко ще е по-лесно. Не трябва да забравяме, че времето тук не е по-лошо от това в съседни страни. Ако се обърне внимание на инфраструктурата, то проблемът няма да съществува.
- Имате с Левски три спечелени купи на България. Какво е важното за тези финални мачове?
- Трудно е да давам съвети. Със сигурност мога да кажа, че останалият на второ място никога не се помни, това е без съмнение. Оттам насетне отборите трябва да си дадат сметка, че след полуфинала следва само още едно препятствие до големия успех. Всеки е дал много, вложили са усилия и труд, така че това трябва да е водещото - да се завърши всичко успешно.
- Оптимист ли сте за бъдещето на Левски?
- Да. Левски продължава да се развива в правилна посока и това дава резултати. Нямам никакви съмнения в работата на Мъри Стоилов. Дълги години съм работил с него, запознат съм с изискванията и начина на работа. Смятам, че при него проблем ще е липсата на финанси. Идва един момент, в който, ако искаш да се състезаваш с големите, трябва да разполагаш с по-стабилен финансов гръб, което да допълни пъзела.
- Левски се опитва да направи нещо невиждано у нас – да се постигне самоиздръжка чрез различни кампании. Това ще бъде ли пример за другите?
- Със сигурност това е прецедент у нас, дори и на Балканите. Този начин на оцеляване е добър, за да се покаже на футболна България, че Левски е име и зад него стоят много хора. Клубът може да бъде страхотен обект на интерес за инвеститори. Вижда се, че феновете правят прекалено много, но и това си има граници, тъй като Левски не може да стигне до Шампионската лига само по този начин. Там финансовите изисквания са различни.
- В Левски отново поглеждат повече към собствените си кадри и школа?
- Не бива да се забравя, че по време на първия престой на Мъри в Левски бяха продадени доста юноши на клуба за сериозни пари. Той знае как да го прави и се надявам да продължи в този дух. Той е човек с търпение и увереност в методите си. Сигурен съм, че Стоилов иска да направи това и публиката има нужда от нещо подобно.
- Вече минаха 15 години от първия престой на Стоилов в Левски. Какви са разликите сега?
- Той се разви и натрупа опит. 15 години стаж във всяка професия ще те развие по всякакъв начин. Важното е, че нещата наглед се получават също толкова добре и сега. Всички трябва да се въоръжат с търпение и да се чакат резултатите. Това е дълъг процес, който не може да се очаква, че ще бъде завършен за 3 или 6 месеца.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки