Бижутера за NOVSPORT: Сериозен футбол се прави с пари

Левски продължава да се развива в правилна посока и това дава резултати

Христо Йовов - Бижутера, има 354 мача във футболната си кариера, в която е отбелязал и 126 гола. Играл е за Левски, Мюнхен 1860, Локо (Сф), Литекс, Арис (Лимасол), Аполон (Лимасол). Има три купи на България и три титли със сините. Ето какво каза за "НОВСПОРТ".

- Футболното ни първенство е към своя край. Какво мислите за изминалия шампионат?
- Нивото е задоволително, ако направя леко подбутване от мен. Потенциалът на родния футбол е по-голям и това е доказано в последните години, но нещо не е като хората.
- Лудогорец отново стана шампион и то за 11-ти пореден път?
- Това едва ли е изненадало някого. Винаги съм казвал, че сериозен футбол се прави с пари. Лудогорец през всички тези години успяха да удържат нивото, харчейки много повече от всеки друг у нас. Когато има толкова драстична разлика във финансите, то не е особено трудно да се грабне титлата в първенството. Трябва обаче да отбележим сериозното преобразяване на Левски, който въпреки финансовите трудности показва ръст в представянията на терена.
- Ще спечели ли Левски купата на страната?
- Надявам се случи. Левски надигра Лудогорец в двата полуфинала от турнира. Остана един мач срещу ЦСКА. Ще бъде интересно. За първенство двете срещи завършиха наравно и без голове.
- И двата последни мача между Левски и ЦСКА се играха при лоши условия за футбол. Смятате ли, че е реален вариант да се смени форматът на пролет - лято?
- Това трябва да се обсъди широко в родния футбол, за да се вземе правилното решение. Всеки предпочита да играе на добро време. Дали е приложимо у нас, е сложен въпрос. Трябва първо да се обърне внимание на стадионите и тогава няма да е на преден план този дебат. Ако всички клубове имат нормални терени с отопление, всичко ще е по-лесно. Не трябва да забравяме, че времето тук не е по-лошо от това в съседни страни. Ако се обърне внимание на инфраструктурата, то проблемът няма да съществува.
- Имате с Левски три спечелени купи на България. Какво е важното за тези финални мачове?
- Трудно е да давам съвети. Със сигурност мога да кажа, че останалият на второ място никога не се помни, това е без съмнение. Оттам насетне отборите трябва да си дадат сметка, че след полуфинала следва само още едно препятствие до големия успех. Всеки е дал много, вложили са усилия и труд, така че това трябва да е водещото - да се завърши всичко успешно.
- Оптимист ли сте за бъдещето на Левски?
- Да. Левски продължава да се развива в правилна посока и това дава резултати. Нямам никакви съмнения в работата на Мъри Стоилов. Дълги години съм работил с него, запознат съм с изискванията и начина на работа. Смятам, че при него проблем ще е липсата на финанси. Идва един момент, в който, ако искаш да се състезаваш с големите, трябва да разполагаш с по-стабилен финансов гръб, което да допълни пъзела.
- Левски се опитва да направи нещо невиждано у нас – да се постигне самоиздръжка чрез различни кампании. Това ще бъде ли пример за другите?
- Със сигурност това е прецедент у нас, дори и на Балканите. Този начин на оцеляване е добър, за да се покаже на футболна България, че Левски е име и зад него стоят много хора. Клубът може да бъде страхотен обект на интерес за инвеститори. Вижда се, че феновете правят прекалено много, но и това си има граници, тъй като Левски не може да стигне до Шампионската лига само по този начин. Там финансовите изисквания са различни.
- В Левски отново поглеждат повече към собствените си кадри и школа?
- Не бива да се забравя, че по време на първия престой на Мъри в Левски бяха продадени доста юноши на клуба за сериозни пари. Той знае как да го прави и се надявам да продължи в този дух. Той е човек с търпение и увереност в методите си. Сигурен съм, че Стоилов иска да направи това и публиката има нужда от нещо подобно.
- Вече минаха 15 години от първия престой на Стоилов в Левски. Какви са разликите сега?
- Той се разви и натрупа опит. 15 години стаж във всяка професия ще те развие по всякакъв начин. Важното е, че нещата наглед се получават също толкова добре и сега. Всички трябва да се въоръжат с търпение и да се чакат резултатите. Това е дълъг процес, който не може да се очаква, че ще бъде завършен за 3 или 6 месеца.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки