Георги Марков: Тази неделя Господ ще е левскар

Нещата при нас си дойдоха на мястото - Наско е собственик, а Мъри треньор

Георги Марков: Тази неделя Господ ще е левскар

Георги Марков е известен с пристрастията си към Левски. Той е бил няколко пъти в управата на синия клуб, но е и работил като конституционен съдия, доскоро бе и депутат. От години живее в Будапеща, но въпреки това отдели време за читателите на НОВСПОРТ.

- Прогнозата ви за този мач?

- Мисля, че в неделя Господ ще е левскар. Не само, че ми се иска, но и имам чувството, че Левски ще спечели Купата на България.

- Звучите уверено?

- Така е, защото в последните години стигнахме три пъти до финала, но все нещо се случваше и все не успявахме да спечелим трофея. Мисля, че „сините“ ще успеят да решат мача в редовното време, побеждавайки с 1:0. Не трябва да сме крайно главозамаяни. Трябва да имаме едно наум, защото не разполагаме с играчи като Бардон, Вагнер, Ричард, Томашич, Боримиров и Йовов, които някога даваха разликата в класата.

- Преди години с такъв резултат Левски победи Литекс?

– Мачът бе в Стара Загора през 2007 година. Мъри беше треньор, Наско директор. Победихме Литекс с 1:0. Гриша Ганчев се беше ядосал, че мачът се свири от един словак, който даде дузпа. Тогава ми каза, че ако реферът е бил унгарец, щял да помисли, че съм го довел аз. В този мач имаше продължения и във второто такова Седрик Бардон вкара дузпата за Левски. Всъщност това е и последната Купа на България за Левски и може би не е случайно, че бе спечелена със Станимир Стоилов като треньор. Сега отново Мъри е начело на Левски и вярвам, че отново ще вдигнем трофея.

- Имате ли любим финал за купата?

- Най-много си спомням и не мога да забравя историческите ни победи над ЦСКА. 7:2 с трите гола на Гунди, 5:2 с четирите гола на Котков и 7:1 с четирите гола на Наско Сираков. Спомням си финалната среща с ЦСКА през 2002 година на стадион „Славия“. Тогава бях част от ръководството на Левски и ги победихме с 3:1. Феновете ни тогава скандираха „Кабат, Кабат“. Унгарецът Петер Кабат влезе тогава и тръгне да бие фаул с влизането. Пред мен на трибуните бяха Лечков и Боби Михайлов, на които казах, че сега ще има гол. И наистина – в 83-ата минута Петер Кабат би силно по тревата и вкара на ЦСКА за 3:1 в наша полза, с което мачът бе решен и спечелихме Купата на България. За 72 години много съм гледал и като фен, и като ръководител.

- Ще има ли футболен празник на стадион „Васил Левски“ днес?

– Има огромен интерес към билетите за финала, както и че особено на мачовете на Левски стадионите се пълнят, е показателен. Каква радост иначе имаме ние в България? Народът на България е клет и объркан, така че се надявам този мач между Левски и ЦСКА да е една компенсация към него – да стане спектакъл, хубав мач за моментните възможности на българския футбол, които знаем, че не са много големи. Важното е хората да се радват. Надявам се покрай мача да се създадат положителни такива. Иначе спортно-технически в един финал за Купата на България никога не се знае какво ще стане, защото мачът е един и даже понякога моментната форма няма значение.

- Има ли някой от двата отбора предимство заради своя треньор?

– За мен Мъри Стоилов е перфектен треньор. Винаги се вижда по какъв начин работи, още в началото, в първите му мачове. И това е навсякъде, където е работил. И се вижда, че отборът му има различен почерк. Станимир Стоилов може да извлича максимума от материала, с който разполага и в Левски го доказа по фантастичен начин. Станимир Стоилов се доказа и в казахстанския клубен футбол, печелейки с Астана няколко трофея на местно ниво и най-вече – вкара отбора в групите на Шампионска лига, както по-рано бе сторил с Левски. Той е най-добрият клубен български треньор, който България някога е имала. Левскар е по душа, работи за Левски от 9:00 сутринта до 21:00 вечерта. Виждал съм го на лагерите, на които ходехме в Анталия и Кипър. Спомням си и как той работеше с младото поколение футболисти. А пък това ме подсеща за гола ни срещу Оксер в София – нашият Домовчийски направи заслон, за да вкара другото наше момче Коприваров гола.

- А какво мислите за Алън Пардю?

- Нямам особено мнение за него, тъй като не съм го следил, а и той отскоро е начело на ЦСКА. Като цяло не съм привърженик на идеята за чуждестранен треньор в България на клубно ниво.

- В Левски има голям ентусиазъм след завръщането на Станимир Стоилов?

- Нееднократно, а пред всички собственици и навсякъде съм настоявал, че Мъри Стоилов трябва да е в Левски. На Спас Русев съм звънял сутрин, обед и вечер с целта да го убедя да върне Наско и Мъри на „Герена“. Винаги съм твърдял, че това е двойката, която може да възроди Левски и самият факт, че отборът е на финал срещу ЦСКА, без да има кой знае какви играчи, е показателен. Без много пари отборът играе добре и пълни трибуните. Това показва колко прав съм бил. Спас Русев, с когото сме приятели, по едно време не ми вдигаше телефона, защото знаеше какво ще му говоря. Това, че не връщаха Сираков и Стоилов беше голяма грешка на управленията в Левски. В крайна сметка обаче нещата си дойдоха на мястото – Наско е собственик и взе прекрасния треньор Мъри.

- Ще присъствате ли на мача?

- Не. За мое съжаление на 16 сутринта имам ангажименти в Будапеща. Но въпреки това ще стискам палци и вярвам, че Левски ще спечели този финал. Станимир Стоилов направи нещо, което много ме трогна. На Гергьовден ми се обади и поиска да ми изпрати самолетен билет, за да присъствам, но както казах няма да мога да пътувам. С него преди четири години се разхождахме в прекрасната унгарска столица Будапеща. Тогава той беше треньор на националния отбор на Казахстан и победи Унгария. Желая му успех и се надявам, че Левски ще успее да вземе тази купа.

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки