Емил Спасов посочи за NOVSPORT кой е най-силният отбор в България

Във финала за купата ЦСКА сътвори едно голямо нищо

Емил Спасов е един от най-добрите футболисти в историята на Левски през 70-те и 80-те години на миналия век. Със сините е шесткратен шампион и петкратен носител на купата на България по футбол. След края на кариерата си е и шеф на школата на Левски. Ето как той коментира за НОВСПОРТ финала за купата на България по футбол между ЦСКА и Левски, спечелен с 1:0 от сините.

Финалът за купата

Финали за купата на България се играят малко по-трудно и без значение кой отбор е противник. Победителят се определя от един мач и там всяка една грешка може да бъде фанална. Затова и отборите гледат първо да не загубят. ЦСКА с нищо не допринесе за футболен спектакъл. Изключително дефанзивна тактика. Левски доминираше. ЦСКА пречеше на спектакъла. Ако имаха креативни футболисти, спектакълът щеше да е налице. ЦСКА сътвори едно голямо нищо. Не знам на какво разчитаха. Нормално се получи вчера.
Срещите срещу ЦСКА са с по-особен заряд. Досега обикновено по-силният губеше. Отборът на ЦСКА, след напускането на Стойчо Младенов, а и преди това не играеше добре. През тези мачове Левски побеждаваше и няма загуба от доста време. Очаквах, че ЦСКА ще се вдигне и ще изиграе по-силен мач, но не стана. Дали заради грозната тактика на Алън Пардю, дали защото отборът им е в лошо състояние… За пръв път виждам ЦСКА в толкова трагично състояние. Те нямаха точен удар.
Левски надигра напълно ЦСКА. Всички го видяха. Дори футболистите и треньорът на ЦСКА го признаха.

Тактиката

Двата отбора избраха различна тактическа постройка. Левски излезе и изигра цялата среща с мисъл да атакува.
Отборът на ЦСКА се бранеше повече, разчиташе на контраатаки, но това не помогна. Алън Пардю сбърка и с тактиката, със смените също, а и за цял мач неговите футболисти не затрудниха нито един път сериозно вратата на младия Пламен Андреев.
Филип Кръстев и Илиян Стефанов бяха най-добрите на терена. Филип през целия мач имаше страхотно движение. Ввсичко, което направи, беше креативно. Това е най-креативният футболист в България в момента. Филип се старае. Той има какво да учи и да надгражда, но е комплексен футболист. Треньорът му има пълна доверие. Може би трябва да изчисти играта си в защита.


Левски

Отборът на Левски вдигна страшно много нивото през последните месеци. Това искаха всички, които по-една или друга причина, милеят за Левски.
Мъри Стоилов изправи отбора на крака и заиграха изключително добър футбол. В момента Левски е най-силният отбор в България. Неслучайно би два пъти Лудогорец. Ако Левски не играеше така в последните седмици, стадионът нямаше да се напълни. Знаете публиката колко помогна и помага на Левски. Тази публика заслужаваше случилото се вчера. Това беше план максимум, който Мъри Стоилов можеше да изпълни.
Левски има крещяща нужда от централен нападател и един външен полузащитник. Левски не е имал такава защита сигурно от 20 години. Те бяха безупречни. Ние от 10 години нямахме защита. Хубчев за 2 години не успя да си набави защитници. Стоилов за 2-3 месеца нарпави страхотна тройка защитници от незнайковци. Все още имаме нужда от защитници и доколкото знам търсят. Уважаващ себе си отбор има нужда от поне двама на пост. Нещата тръгнаха от изключително добрата игра в защита и в халфовата линия.

Станимир Стоилов

Причината за израстването на Левски се нарича Станимир Стоилов. Бих добавил и Наско Сираков. Треньорът изгради за кратко време добър отбор, а Наско Сираков му даде нужното спокойствие за работа.
Двамата успешно изправят Левски на крака. В българския футбол всичко е сбъркано – искаме бързи успехи, без да се положи основата.

Бъдещето

Ние сме държавата с най-малко стадиони, които отговарят на европейските изисквания. Къде ли не направиха стадиони. Да не говорим за базите. Мъката с родители и деца е огромна. Те не желаят да играят. В събота имаме мач, в петък ми пишат, че няма да дойде детето, защото примерно отиват в Египет. Отдавна го били планирали. Ами тогава защо ми го казваш в последния момент. С един час тренировка, четири пъти в седмицата, няма как да станеш футболист. Сега децата като се върнат вкъщи и се хващат за телефона. Основният проблем е, че родителите искат повече от децата си да станат футболисти

Още от Коментари

В три поредни мача българският тим бе ощетен от съдиите

"Червените" имат всички шансове да отстранят Сейнт Патрикс

Той ще наруши Закона за спорта, ако организира алтернативно футболно първенство

"Сините" имат уникалния шанс за голям пробив в Европа

„Много е хубаво, че повече българи започват като титуляри напоследък“

Мъри Стоилов полека се доближава в митологията на клуба до Гунди

На "Българска армия" имат още много работа

ПАОК не е отбор от най-висока класа, смята натурализираният сърбин

Публиката ще помогне много на стадион "Георги Аспарухов"

Актуално

21:00 11/08 ЛЕВСКИ - ХАМРУН 2:5 след дузпи
21:45 11/08 СЕЙНТ ПАТРИКС - ЦСКА 0:2

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки