Тити Папазов ще става президент на БФБ

Баскетболистите на Левски от четири месеца са без заплати

Тити Папазов ще става президент на БФБ

Старши треньорът и президент на баскетболния отбор на Левски Константин Папазов ще обжалва вчерашното решение на федерацията "сините" да бъдат извадени служебно от полуфиналните серии на Националната баскетболна лига. Освен това той обяви, че ще се кандидатира за президент на БФБаскетбол.

Както е известно, "сините" бяха наказани с три служебни загуби в серията срещу Балкан Ботевград заради липса на разрешително за участие (Letter of Clearance) на крилото на шампионите Йордан Минчев, както и пропуснатата такса в размер на 250 швейцарски франка, която отборът на Левски не е платил, за да може да разчита на услугите на своя играч.

На днешната пресконференция Папазов призна, че от клуба са допуснали грешка, но обвини че решението е взето еднолично от генералния секретар на БФБ Елеонора Рангелова и от президента на федерацията Георги Глушков.

Папазов разкри също, че баскетболистите на Левски четири месеца не са получавали заплати.

"Днес е денят на спасението на българския баскетбол. Асен Великов е олицетворение на отбора на Левски, в който играчите през последните четири месеца не са получавали заплати. Вчера аз бях готов да простя. Баскетболистите на Левски са 15 на брой и смятам, че само Левски може да постигне такова нещо. Това е феномен, както е феномен цялостното поведение на играчите. Аз вчера осъзнах, колко съм улегнал и забравил истинската битка. Вчера може би изненадващо и за моите играчи, аз бях готов да простя. Не Асен, а целият отбор беше категорично, че това е подигравка и унижение. Каквото и да се случва, накрая винаги аз съм отстъпвал", каза Папазов.

"От снощи се разби поредният мит в българския баскетбол. Трябваше да минат много години, за да се докаже, че българският баскетбол не се командва от Тити Папазов, а от Елеонора Рангелова. Тя мисли единствено и изцяло за своето присъствие на европейските терени, което си е заслужила явно. Може би свикнали на изключителния лукс да работим с Лукойл, четиримесечно забавяне миналата година беше проблем. Тогава събрах играчите и им казах, че ще отида при изпълнителния директор на фирмата и ще направя това, което вие поискате. Стачкуваме, стачкуваме. Правим компромис, правим компромис. Вие сте интересните и вие сте важните. Те са играчите, които могат да вземат решение. Треньорът винаги е някаква преходна личност между отбор и собственици", каза още той.

"Под сериозен натиск, но не неправомерен, от страна на г-н Везенков и от страна на г-н Петър Георгиев - ние сме техния трън в очите, ние сме за тях супер предизвикателство, и познавайки в годините многото повече успехи на Левски, вероятно ги води до обединение. Подобно обединение те имаха и на 16 октомври, когато беше изборът на президент за федерацията. Те упражниха натиск върху Сандра Велчева и изискаха, следвайки правилата, ние да заплатим 30 хиляди лева еднократно и веднага, за да имаме право да картотекираме. Нещо, което според наредбите, е така. Искам само да попитам - тези смели господа, които направиха това изискване, защо не бяха толкова принципни и взискателни, когато спонсорът на Левски беше голямата компания "Лукойл"? Ще ви отговоря защо. Изключителна пошлост, мерзост и елементарщина е да изчакаш Тити да остане сам и тогава да си развяваш сам. Не, господа, вие трябваше да бъдете толкова принципни към Тити и към Левски, когато рафинерията е зад Левски. Защо тогава нямахте честта и достойнството да искате правдата? Аз обаче не съм сам, а с истината зад гърба си", заяви Папазов.

"Смятам, че в годините толкова много съм помагал на различни хора и толкова много ми вярват, че ще ми дадат на заем много от тях. Както и сега, за да завърша сезона. Ние може да не станем първи, защото ни пречат да станем първи. Ние сме шампиони по морал и моят морал изисква играчите да не бъдат ощетени. Кажете ми защо се събрахте вчера двама души и решихте, че ще допуснете най-голямата си грешка? Защо не се реши по-лесно този казус - да се съберем очи в очи и да горешим. Грешката е допусната от Тити Папазов, който се е стиснал, според тях, да плати 250 франка. Много точно и ясно е оповестено какво се случва, когато не се плати 10 дни. Защо не сме уведомени на 10-ия ден, ще оставим отворен въпроса", попита риторично той.

Папазов разкри, че утре ще се проведе Общо събрание на НБЛ, на което решението от вчера може да бъде отменено. След това ще обжалва пред Арбитражната комисия, а след това и на друга инстанция, която не пожела да разкрие.

"Оказа се, че най-виновен е генералният мениджър на лигата Сандра Велчев-Хънт. 100% вината трябва да бъде разделена между БФБ и БК Левски за небрежност от двете страни. Небрежност. Само че хлябът и ножът са в тях. Те решиха служебна загуба, която ще бъде оспорвана при всички институции. Утре ще заложа на колегите от ОС на НБЛ. Това сме всички участници на клубовете. Силно се надявам, че и 10-те клуба ще откликнат, защото това е пътеката. Решението го взимат едни, а го оповестява друг. Убеден съм, че Сандра осъзнава, че е сбъркала. Стават грешки от всякакво естество. Картотеката е на 8 март, а мачът е на 12 май. Според адвокатите ние нямаме извършена нередност, а просто не сме платили таксата. Не може заради това да ни бъдат присъждани служебни загуби. Ще бъдат ощетени тези, които взеха това изключително пристрастно решение, смятайки че за пореден път Тити ще прости. След Общото събрание, Арбитражната комисия е следващата стъпка. Имаме едни последователни действия в доказване на истината и разделяне на вината, защото тя е за разделяне. Тя е и от БК Левски, и от мениджъра на лигата. Ще следваме всички стъпки, докато излезе истината. Тя е пречупена през личния интерес и затова аз съм готов да изслушам и другата страна с аргументи", добави той.

След многото обаждания, които е получил от вчера, той обмисля да се кандидатира за президент на БФБаскетбол.

"Няма нищо по-естествено да поискам подписа на всички тези клубове и да се кандидатирам за президент на БФБ. Не съм вярвал, че едно такова събитие, след него получих толкова много покани да поема федерацията, че от нещастието станах щастлив. Компромиси повече няма да правя. Тези, които са виновни, ще платят с това, че са хрантутници на българския баскетбол. В последните 20 часа се радвам на народната любов", каза Папазов.

Той добави, че ще блокира сметките на федерацията.

"Няма клуб, който да не е длъжник на федерацията, с изключение на Рилски спортист вероятно. А най-голям длъжник е Балкан (Ботевград). Мисля, че ако трябва да се правят компромиси трябва да си към всички, а когато си принципен също да е към всички", завърши Константин Папазов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки