Пифа пред НОВСПОРТ: Съдбата направи подарък на Левски

И Давид Де Хеа да дойде в ЦСКА пак ще го нападаме след първата грешка, отчита Ивайло Петров

Пифа пред НОВСПОРТ: Съдбата направи подарък на Левски

Ивайло Петров - Пифа е юноша на Левски и е роден през 1973 година. Като футболист играе за Олимпик (Тетевен), Академик (Свищов), Берое, ЦСКА и кипърския АЕК (Ларнака). След края на кариерата си е треньор на вратарите. С ЦСКА е шампион и носител на Купата и Суперкупата на България. След това като треньор на вратарите печели два пъти с купата на страната. Ето какво каза той за читателите на "НОВСПОРТ".

- В края на 2021 г. ЦСКА бе на 2 точки от Лудогорец, а завърши сезона на 21 точки от шампиона Лудогорец. Защо се стигна до този срив?
- През пролетта се случиха куп неща, които попречиха за доброто представяне на тима. Имаше контузени, наказани състезатели, имаше колебание в представянето на тима и загуба на точки. Стана и едно страхотно напрежение в ЦСКА. То се случи след загубения финал с Левски.
- В зимата ли се случи нещо в ЦСКА, за да се объркат нещата?
- Трудно е да коментирам в детайли, защото не съм в клуба. Коментирам като фен и страничен наблюдател. И затова има голяма разлика между този отбор от есента и този от пролетта. И аз се чудя на какво се дължи този срив. А не бива да забравяме, че същите тези футболисти взеха купа, влязоха в групите на Лигата на конференциите.
- Какво е нужно да се направи, за да се нормализира обстановката?
- Трябва да се намери решение час по-скоро. Това не е добре нито за клуба, нито за футболистите, нито за феновете. ЦСКА е доказана марка и не отива на тази марка всичко, което се случва. Ръководството и феновете трябва да седнат на една маса, да изчистят недоразуменията и различията и въпросът да се реши. Да се вземат правилните решения, за да може клубът да излезе от тази ситуация.
- Има ли вина ръководството на ЦСКА?
- Това ръководството е направило достатъчно и предостатъчно. Нека не забравяме, че този отбор взе купата, две години поред влиза в груповата фаза на евротурнирите. И идва финалната среща, губим от Левски и край. Сякаш е дошъл краят на света. Зачеркна се всичко. Все едно ЦСКА не е играл в Европа и нищо не е постигнато. Това не го разбирам. И какво не е направил Гриша Ганчев? Не е станал шампион. Питат го как с Ловеч го е правил, а сега не може. Пропуска се обаче една много важна подробност. Когато Ловеч ставаше шампион, на сцената го нямаше Кирил Домусчиев. Затова добре е да бъдем реалисти. А и всички много добре знаем каква е ситуацията в българския футбол. Докато “бащата и майката” на първенството е в Разград не ЦСКА, а никой друг няма да стане шампион. Откакто се появи Домусчиев друг бил ли е първи? Не. Няма и да бъде. И да дойдат арабите от Манчестър Сити и ПСЖ, да доведат Клоп или Гуардиола и те няма да станат шампиони.
- Ще се нормализира ли ситуацията в ЦСКА скоро?
- За мен трябва фенове и ръководство да си стиснат ръцете и час по скоро това напрежение да бъде спряно. Аз лично съм оптимист. Зная как Гриша Ганчев милее и какво е дал и готов да даде на клуба. Очакваме скоро да започне и строеж на нов стадион. И никой армеец не бива да забравя, че този стадион ще бъде построен с личните пари на Гриша Ганчев, а не както стана в Разград.
- ЦСКА загуби финалната среща за купата от Левски с 0:1, но футболистите в червено нямаха удар към вратата на младия Пламен Андреев?
- Треньор на вратарите съм и не се наемам да коментирам останалите състезатели. Никога не съм се бъркал в работата на останалите треньори относно тактики, смени, схеми и т.н. Моята работа е била само и единствено с подготовката на вратарите в даден клуб. И в деня на мача да кажа на старши-треньора кой как е тренирал, да споделя мнение, но той си решава на кой да заложи. Той затова е поставен там. И негова задача е да избере тактиката и схемата, и да носи отговорност за това. Поради тази причина не мога да кажа нищо за свършеното от полевите футболисти.
- Ваша снимка с Густаво Бусато обаче предизвика негативни реакции сред привържениците на ЦСКА?
- Аз съм работил с него, има уважение межде нас двамата. Видяхме се, за да пием кафе, защото Бусато щеше да пътува за Бразилия. Публикувах тази снимка, а имаше хора, които реагираха прекалено остро и обидно. Не бива да се отнасяме така с футболистите на ЦСКА. Същите тези футболисти до преди два месеца ги величаехме. И отново го твърдя, че това са добри футболисти.
- Вратарите на ЦСКА могат да станат свободни агенти. Договорите им приключват?
- Густаво Бусато не е в ЦСКА за заплата и за пари. Доста хора не видяха, че
след загубения финал за купата той беше до гредата и плачеше. За мен той е добър човек и вратар, трябва да остане в ЦСКА. Густаво Бусато даде много на ЦСКА. Да си спомним за спасените дузпи срещу малтийците и Бате Борисов, мачовете срещу Пилзен, Локомотив Пловдив за купата през пролетта.
Той спаси ЦСКА и е с основна заслуга за успехите. И сега какво - махаме го. А кой ще вземем? Давид Де Хеа от Манчестър Юнайтед ли. И той ще сбърка един път и него ли ще нападат? Сега обвиняват Бусато и не го искат в тима. Заради попадението на Левски във финала. Това бе един рикушет. Един щастлив рикошет. В този момент Съдбата направи подарък на сините за страданията им в последните 13 години. Нищо повече. Но ако Бусато не бе извадил другите 2 положения, ние отивахме на загуба с 3-4 гола разлика.
- В ЦСКА той работи с вас, Иво Иванов, Стоян Колев като треньори на вратарите?
- Аз видях в него голям потенциал и исках да го развием, защото това е предизвикателството. Ако дойде завършен вариант, то аз няма какво да направя, а моята цел е да се развивам заедно с него. Нека не забравяме, че Бусато идваше от друг континент. Трябваше му аклиматизация. Нима Каранга в началото не се нуждаеше от такъв период? И знаем след това какво направи. Ние работихме много с Бусато. На терена и извън терена. Вярвах, че нещата ще се получат и смятам, че успяхме. От Илия Вълов в Черно море съм научил, че хвалбите са от феновете след мач, а аз трябва да показвам грешките и да се опитваме да ги изчистим. И точно затова успявах да спечеля доверието на тези момчета. В един момент бях за тях баща и брат, а в следващия – треньор, но всичко е било само с идеята да извлечем максимума от тях и смятам, че нещата се получаваха, а резултатите на Густаво Бусато го показват.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки