Димитър Кузманов пред NOVSPORT за целите си в тениса

Рано или късно ще вляза в основната схема на турнирите от Големия шлем

Димитър Кузманов пред NOVSPORT за целите си в тениса

Втората ракета на България в мъжкия тенис Димитър Кузманов отпадна във финалния кръг на квалификациите за Уимбълдън. Той отстъпи на Енцо Куако от Франция след 2:6, 7:6(3), 3:6, 2:6. Така 28-годишният пловдивчанин за втори път остана на един успех от дебютно участие в основната схема на турнир от Големия шлем след „Ролан Гарос“.
Българинът заслужи 16 точки за световната ранглиста за двете си победи в пресявките, както и 37 652 евро от наградния фонд на турнира. Ето равносметката на Кузманов от участието му във Великобритания пред NOVSPORT.

Емоцията
Не крия, че съм със смесени чувства след отпадането ми от турнира. Можеше да съм в основната схема на откритото първенство на Великобритания по тенис. За поред път бях много близо от класиране на втори последователен турнир от Големия шлем. От друга страна можеше да загубя в първия или във втори кръг на пресявките. Щом веднъж съм стигнал до заключителната фаза в Париж и останах на крачка от основната схема, сега със сигурност съм по-разочарован, защото имах доста шансове.

Целите
Целите ми, мечтите ми , очакванията към мен, личните са доста по-големи и наистина очаквах да вляза в основната схема. Показах и сериозно израстване. Миналата година за първи път взех участие на турнир на трева. Сега една година по-късно постигнах добри резултати на подгряващ турнир – спечелих титлата, на Уимбълдън спечелих два мача. Това го отчитам като плюс в моето развитие. Това е затвърждаване на формата и на пътя, по който вървя. Да стигнеш два пъти до влизане в основната схема на турнири от Големия шлем при таза конкуренция е изключително трудно. При мен нещата винаги са се получавали по-трудно. Раво или късно ще вляза в основната схема на турнирите от Големия шлем.

Опитът
Това което не ми достигна, може би беше психологическия фактор на решаващия мач, огромното желание, което имах. Може би си оказа влияние огромното желание да направя нещо историческо за българския спорт – двама българи да играем в основната схема. Това никога не е било. Бях по-спокоен от мача в Париж преди месец и половина, но все още явно не съм готов. Опитвам се да гледам на нещата малко по-философски, да го приема като част от пътя, част от опита. Надявам се третия път, когато почукам на вратата да ми се отвори.

Бъдещето
Сега ми предстои една кратка почивка. Последните 7 седмици  не съм се спрял, постоянно пътувах по турнири. Тялото и психиката ми са доста изморени. За това ще си почина 4-5 дни. След това отново започвам тренировки, защото на 11 юли ми е първия турнир. Ще играя в Нидерландия, Чаланджър с награден фонд 80 000. След това ще се опитам да вляза на турнир 250 в Умаг, защото ранглистата в момента ми го позволява. Ако не ще го заменя с участие в няколко последователни турнира от веригата Чаланджър. През юли започва и клубното първенство в Германия, там също имам отбор. Започваме да нареждаме и графика за август. Трябва да се подготвим и за Откритото първенство на САЩ. Нямам да защитавам много точки и ако добрите ми игри продължат това ще е плюс за мен.

Стаматова с успехи на сингъл и на двойки в Анталия

Вчера успех на сингъл постигна и Росица Денчева

Жалко: Вики Томова отпадна драматично в Мадрид

Най-добрата българска тенисистка загуби след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 от китайка

БФТенис с програма за развитие на спорта за хора в неравностойно положение

Вижте подробности

Загуба за Кузманов в Острава

Българинът отпадна от турнира от сериите "Чаланджър"

Джокович: Надявам се в Париж да играя най-добрия си тенис

Вижте какво каза сърбинът

Джокович спечели спортния оскар

За пети път в кариерата си

Григор Димитров почива на старта в Мадрид

Гришо ще срещне победителя от мача между Яник Ханфман и Якуб Меншик

Виктория Томова запази позицията си в женската ранглиста

Вижте обновената класация и българките в нея

Гришо остана 10-и в света

Вижте обновената ранглиста и българите в нея

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки