Боряна Калейн: Искам да стана световна шампионка в София

Гимнастичката поднови тренировки

Двукратната европейска вицешампионка Боряна Калейн отново е в залата след края на Европейското по художествена гимнастика в Тел Авив. Калейн имаше седмица почивка, след което започна да се готви за Световното в София през септември.

Европейската шампионка на топка и лента от Израел даде интервю пред страницата на федерацията, в което говори за постигнатото в Тел Авив и целите за Световния шампионат. 

"Щастлива съм от начина, по който приключи това състезание. Не знам дали някога емоциите в мен ще притихнат, но завинаги ще помня тези четири дни. Форматът на състезанието за индивидуалното е много тежък. Играем четири дни 12 съчетания. Смятам, че допуснатите грешки бяха съвкупност от умора и не достатъчно добра концентрация на някои моменти. Последният ден от състезанието беше най-тежък за мен и да, това беше денят, в който показах коя всъщност съм и какво мога. Успях да се преборя за два златни и един бронзов медал. Вече направихме анализ и няколко промени по съчетанията. До Световното първенство имаме малко повече от два месеца и смятам, че дотогава ще бъда в перфектна форма и ще се боря за световната титла. Пожелавам си да бъда здрава и да нямам сериозни травми, другото ще го постигна", каза Калейн.

България спечели европейската титла в отборната надпревара, нещо което не се беше случвало от 1992 година насам, а две българки бяха на стълбичката в многобоя от 1988-а, след като Стилияна Николова се нареди трета.

"Този успех се дължи на много години работа, добри треньори и сплотен екип. Когато всички имат една цел и работят за нея неуморно, се постигат велики неща. До Световното първенство ще наблегнем основно на работата в залата. Има само две състезания от международния календар и ще бъдат направени няколко вътрешни контролни. Конкуренцията в един отбор е много полезна. По този начин всички ние постоянно се опитваме да надграждаме собствените си умения и напредваме. Това, което ми харесва е, че ние сме първо отбор и чак след това конкурентки. Сегашният правилник е много по-различен от предишния. Смятам, че той до голяма степен успява да намери баланса между трудност с тяло, трудност с уреда и артистичността, която е неизменна част от нашия спорт", добави Калейн.

Извън гимнастиката нейната цел е да се съберат средства за ремонт на залата на клуб Левски-Триадица.

"Това е един проект, който приех много присърце. Той е с благотворителна цел, а именно да се съберат средства за ремонт на залата на Левски-Триадица. Самата аз съм започнала първите си стъпки там, прекарала съм много години и за мое огромно съжаление пари за ремонт така и не бяха отпуснати, въпреки многократното одобрение на нашия проект. Когато получих предложение да се включа в проекта от Мариана Пищалова бях щастлива, че мога да направя нещо по този въпрос. В свободното си време обичам да рисувам и въпреки че тя само беше чула за това и не беше видяла нито една моя рисунка, ми възложи да се включа именно с тази част", каза още гимнастичката.

Още от Други спортове

Ангел Кодинов се класира за финала на 500 метра едноместно кану

Вижте подробности

На турнира в Румъния участват състезатели от над 25 държави

Състезателят по борба основава спортен клуб в гр. Дупница

Защитаващият титлата си българин се класира за финал "А" на скиф

Това ще стане на турнира в Букурещ

Вижте съставите

Вижте подробности

Надпреварата по художествена гимнастика ще се проведе от 14 до 18 септември

Актуално

20:00 07/08 ЛЕВСКИ - ПИРИН 1:0
16:00 07/08 Ман Юнайтед - Брайтън 1:2
16:00 07/08 Лестър - Брентфорд 2:2
16:30 07/08 Щутгарт - РБ Лайпциг 1:1
18:30 07/08 Уест Хям - Ман Сити 0:2

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки