Херо песимист пред NOVSPORT за новото първенство

Ще има и треньорски смени, а очакванията към Левски са огромни

Херо песимист пред NOVSPORT за новото първенство

Димитър Димитров - Херо, е един от най-успелите български треньори. Той е бил футболен шампион с Литекс, Левски и Лудогорец. Бил е и национален селекционер. След оставката на Ясен Петров отново се заговори, че именно бургазлията може да застане начело на представителния тим на България. Ето какво каза Херо специално за читателите на "NOVSPORT".

- Търсиха ли ви за националния отбор?

- Не. Затова и няма защо да коментирам тази тема повече.

- Какво би притеснило даден кандидат за поста национален селекционер?

- Най-отблъскващо са резултатите на националния отбор и състоянието на този тим. По този начин трудно български играчи ще излязат в чужбина, така и треньори трудно ще отидат навън. Националният е огледало на българския футбол. Всички, които се занимаваме с него, сме виновни за това състояние и трябва всички да се опитаме да допринесем за вдигане нивото на националния отбор. Ако аз приема оферта от националния отбор ли? Познавам себе си и не бих позволил с мен да се случи това, което се говори за колегите, които бяха там – списъци, мениджърски интереси и разни такива.

- Остават броени дни до старта на новото първенство. Ще бъде ли то по-интересно?

- Не мисля, че новото футболно първенство ще е по-интересно, интригуващо, различно, вълнуващо. Причината? Ами просто доста отбори свалиха нивото си. А тези, които веча са в елита, няма да бъдат конкурентоспособни на водещите отбори. Положителни игри, мачове и представяне очаквам от Септември. Ще има група от 5-6 отбора, които ще се открояват, и те са ясни – Лудогорец, Левски, ЦСКА, Ботев, Черно море. След това има една голяма дупка. Има доста отбори, които ще се борят за съществуването си. Всичко е на базата на това, което следя като потенциал, като селекция. 

- Отборите имаха малко време за подтотовка, това добре или лошо е?

- Казвал съм мнението си - да се премине към друг цикъл с една подготовка. Трябва да променим системата от пролетта да е началото и до края на ноември. За България ще бъде по-добре. С тези две подготовки убиваме футболистите. Хората, които ръководят, явно не го приемат това. И Станимир Стоилов го каза. Но явно болшинството не искат да се пренастройват. Ще има и дискомфортни моменти, но като цяло ще бъде пo-полезно за футбола. Отборите ни, които ще играят квалификационни кръгове за европейските турнири, ще имат предимство пред онези, които сега започват направо с мачовете. Левски щеше да е в оптимална форма срещу ПАОК. Миналото лято Лудогорец, ако не бяха спирали, щяха да са още по-убедителни срещу Олимпиакос. Помним гърците в какво ужасно състояние за техните стандарти бяха. А Левски, ако си бяха карали в пролетния ритъм, сега щяха да имат много по-добри шансове срещу ПАОК.

- Пандемията също разстрои подготовката на играчите?

– Като възстановяване, кондиция, тонус, общо физиологическо състояние е наваксано вече. С тренировъчен процес, с мачове, вече е наред. Аз по стечение на обстоятелствата като треньор минах през две вълни на пандемията. В края на календарната година и после преди старта на полусезона. Много футболисти нямаха същия капацитет след това. Имаха друга дееспособност преди заболяването. Тази болест си даде отражение. Има хора, които я караха леко, но тези, които я караха тежко, и при тях беше трудно да влязат в ритъм.

- В елита ще има вече и повече бройка отбори, повече мачове ще се изиграят?

- Колкото и да са отборите, ако падне качеството, то съответно ще падне и този интерес към мачовете. Берое няма да е това, което беше през последните години по обективни причини. Арда по същия начин свалиха нивото и качеството си. Очаквам ЦСКА 1948 да е по-добре, взеха сега чужденци, както нови. И като отчетем и фактора Любо Пенев, очаквам този отбор да се намести в компанията на онези, които изброих в началото, тоест да играе важна роля в първенството.

- Докъде ще стигне Левски?

- Очакванията, надеждите към Левски сега са огромни. Привържениците вече са в други измерения и това е нормално. Всички мислят, че Левски едва ли не ще бъде новият шампион. Мои приятели сериозно мислят, че догодина техният любим отбор ще спечели титлата. Аз малко ги приземявам като им казвам, че трябва да минат още поне един-два трансферни периода, за да може да надгради, да направи допълнителна селекция, защото в момента като сравним потенциала с този на Лудогорец и предимството е за сегашния шампион. И в дълбочина, и в качество и така нататък.

- Ще има ли честа смяна на треньорите?

- Да. Няма да минем без тези смени. Поне 3-4 смени на треньорите до Нова година ще има.

- Все повече чужденци играят за дублиращите отбори в България?

- Тази тенденция ще продължава, но явно ще се взимат такива играчи. Всички реват срещу чужденците, но кажете къде е качеството при нас? Ако има такива футболисти в България, ще тръгне ли Левски да внася млади играчи от Нидерландия. Четох интервюто с кондиционния треньор на Левски, който казва, че грешим, когато определяме 17-18-годишни играчи като деца, а те са си вече мъже. Абсолютно в прав. Много от рано се греши в методиката, в подготовката. Аз си спомням преди години, като бях в Амстердам, в базата на Аякс. Вкараха ме в една стая и ми показаха как правят изследвания на всяка мускулна група на двата крака на футболистите. И където виждат дисбаланс в съотношението, съответният специалист се заема, за да се доизгради мускулната група, където има проблем, за да е всичко равнопоставено. При нас това е като черна кутия. Другите са космос. Особено във физиката, в скоростта, в динамиката, вижте каква е разликата. Огромна е. ЦСКА 1948 стартираха наперено с идеята да работят само с българи, но ето че и те се сблъскаха с реалността. Всички искаме да работим само с българи, по-лесно е, но като не става, се принуждаваш.

- В Бургас състоянието на отборите не е добро?

- В Черноморец нещата са доста по-сериозни, отколкото в Нефтохимик. Чиликов е млад и амбициозен треньор, опитва се да направи селекция основно от бургаски футболисти, с опит в професионалния футбол. Ако бюджетът е на прилично ниво, имат реални шансове за Втора лига. Ще бъда редовен зрител на стадион „Черноморец“. Относно „Лазур“, теренът е нелош в момента, но за останалото не ми се говори. Знам какво беше и не е приятно това сега.

 

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки