Мадански критикува чуждите треньори пред NOVSPORT

Доказан специалист няма да дойде да работи у нас по-ред причини

Михаил Мадански е бивш футболист и треньор. Бил е начело и на младежкия национален отбор, а в периода 2010-2011 г. изпълнява едновременно и длъжността асистент на Лотар Матеус в първия отбор на България. Един от лекторите на треньорската школа по футбол към БФС. Понастоящем е преподавател в НСА, където е доцент от 2003 г. Ето какво сподели той специално NOVSPORT относно чуждестранните футболни треньори в България.

Треньорите

Нямам нищо против у нас да има чуждестранни специалисти, които да са начело на българските футболни отбори. Около 40 процента от наставниците у нас са чужденци.
За справка във Висшата лига на Англия имаше само двама англичани. На Острова никой не прави проблем с това. Клубовете са едни от най-богатите в света и могат да си позволят да взимат едни от най-добрите мениджъри.
Последните около 15 години от около 20 чуждестранни специалисти само един успя да постигне нещо започнящо се и като игра, и като резултати. И това е Бруно Акрапович.
Нито един от всички останали не е направил нещо изключително, което да ни остави без думи. У нас не идват някои светила в треньорската професия, които да засенчат българските специалисти. Лудогорец влезе в Шампионската лига с български треньори. Всички останали се провалиха.
Най-големите успехи на Левски са със Станимир Стоилов, тези на ЦСКА – със Стойчо Младенов. При „червените“ в последните години се извъртяха много чужденци, но резултат няма. Два пъти отборът влезе в групите на Европа със Стамен Белчев и със Стойчо Младенов. Взеха Купата на България с Любо Пенев и Христо Янев. На този етап не виждам особена разлика или качество, което да е от полза за българския футбол.
Нямам нищо против в България да дойде чужденец, който е доказано име. Но ако има такъв, то той няма да дойде в България. Причината - футболът ни е непривлекателен. Няма в последните години някое име на чужденец, което да ми е направило впечатление, с изключение на Валдас Дамбраускас, който беше начело на Лудогорец. Тогава отборът играеше красив и качествен футбол.

Условията за работа у нас

В България се работи много трудно. Тук има много фактори, които буквално пречат на работата им. Нашият футбол е труден за разбиране и адаптиране. Ние страдаме от лоша футболна среда. Тя е като тази в държавата. Някои от чужденците много трудно се ориентират. Има български наставници, които като получат Про лиценз и трябва да бъдат треньори само на Левски, ЦСКА или Лудогорец. Те отказват предложения за работа. Не искат да работят с юноши, не искат да са треньори на отбори от по-ниското ниво, защото искат да работят само на високо. Има такива, които години наред чакат голямата оферта, а тя докато дойде 7-8 вече са минали и те не са в треньорската професия. Така треньор не се развива. Той не трябва да отказва работа и постоянно да се усъвършенства. Това е истината. Колкото до въпроса за поста национален селекционер съм на мнение, че има български треньори, които са подходящи и притежават нужните качества.

Европа

В цяла Европа има подписана конвенция. Тя е свързана с треньорското образование. То се провежда във всички държави по един и същ начин. В тази връзка няма особено голяма разлика. Част от професията на треньора е да се самоусъвършенства. И да се развива в клуба, който и да е той. Това, което не ми харесва в нашите треньори, е, че когато останат без работа, не полагат усилия да вникнат в това какво трябва да направят. Най-елементарното е да си платят и да изкарат един стаж в някой клуб. Това се случва с някои от по-младите, например със Станислав Генчев, Малин Орачев, Александър Toмаш, Ивайло Петев и др. Те си платиха и изкараха стаж в големи отбори в Европа. Това е пътя да се развият. Класата на чужденците не е по-различна от тази на българските треньори

Още от Коментари

"Червените" имат сили да отстранят и Базел

Мъри даде диагнозата: "Този отбор прескочи няколко етапа в своето развитие"

В три поредни мача българският тим бе ощетен от съдиите

"Червените" имат всички шансове да отстранят Сейнт Патрикс

Той ще наруши Закона за спорта, ако организира алтернативно футболно първенство

"Сините" имат уникалния шанс за голям пробив в Европа

„Много е хубаво, че повече българи започват като титуляри напоследък“

Мъри Стоилов полека се доближава в митологията на клуба до Гунди

На "Българска армия" имат още много работа

Актуално

18:00 16/08 Струмска слава - Крумовград 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки