БРАВО! Волейболните ни национали сразиха Канада в оспорвана проверка

Нашите момчета трябваше да се постараят

БРАВО! Волейболните ни национали сразиха Канада в оспорвана проверка

В голям и изпълнен с интрига приятелски мач България победи Канада с 3:2 (25:27, 25 21, 22:25, 25:13, 19:17) в зала „Христо Ботев“. Контролата беше предпоследната проверка на отборите преди започващото в петък световно първенство в Полша и Словения. Водените от Николай Желязков българи показаха много хубави неща, но най-важното от тях беше характерът. Утре от 17,30 ч подготовката ни за световното ще завърши официално с още един дуел срещу канадците.

Първият гейм подсказа колко равностоен ще е двубоят. Двата отбора си разменяха точки, а никой не можеше да вземе сериозен аванс. За първи път България поведе повече – 17:14, но не за дълго. Канадците възстановиха равенството. В края обаче нашите вдигнаха оборотите и при 24:21 стигнаха до три геймбола. За наше съжаление обаче Канада изравни и не само. Започна да повежда. Дойде ред българите да спасят две решителни точки, но при третата се пропукаха – 25:27.

Втората част не се различаваше особено. До средата й отборите се гонеха и гонеха. При 15:15 на началния удар застана Цветан Соколов. Шест пъти поред голямата ни звезда стреля отлично и предизвика шест поредни точки за България. Канадците отново успяха да се върнат в играта, но този път нашите не им позволиха обрат. Спечелихме гейма с 25:21.

Като под индиго продължи и третата част. Отново с бърза размяна на успешни атаки. В средата Канада дръпна с четири точки и задържа аванса до края. При 20:24 нашите спасиха два геймбола, но силите им стигнаха дотук. Канада поведе с 2:1 след 25:22.

Чак четвъртият гейм се разви по различен и приятен за нас мач. Този път отлична серия от начални удари на Светослав Гоцев доведе до преднина 7:1. Чак тогава играта се върна в познатото русло и размяна на точки в двете посоки. Но и това беше за кратко. България искаше да покаже на феновете в зала „Христо Ботев“, че е готова за световното първенство. Резултатът набъбна до 11:3. За треньора Николай Желязков и отбора му беше ясно – не трябва отпускане и резултатът ще бъде изравнен. Атаката ни работеше успешно и дори факта, че канадците отвръщаха с успех не ни притесняваше. Разликата стигна 9 точки при 15:6. До края на гейма съперникът намаляваше на моменти разликата, но никога не и застрашително. Желязков даде шанс и на резервите да влязат в битката. Двуцифреният аванс беше узаконен при 21:11. За протокола геймът завърши 25:13.

След двучасовата драма с постоянна размяна на водачество наред беше тайбрекът. Канадците първи направиха точка, но нашите отвърнаха с три след начални удари на Гоцев. Място за отпускане нямаше и България се справи със задачата. Като фурия беше Соколов . и в защита, и в атака. Резултатът стана 6:3 и феновете започнаха да предвкусват победата. Авансът ни се увеличи на четири точки при 9:5. За да бъде пълна драмата, Канада направи две последователни успешни атаки. Характерът и класата на България отново се видя, когато резултатът стана 12:8. Срещу нас обаче имаше достоен и много мотивиран съперник, който не искаше да се предаде без бой – 12:10. Грешка в началния удар на Канада беше добре дошла за България – 13:10. Алекс Николов убийствено заби за мачбол. Началният удар на Тодор Скримов падна в мрежата и даде още надежди на Канада – 14:12. Още веднъж съперникът спаси мачбол – 14:13. Драмата не бе приключила. Атака на Алекс Грозданов бе хваната от канадската блокада и резултатът стана 14:14. Играта на нерви отново започна. И пак на първи план излезе Соколов, който ни донесе трети мачбол. Не успяхме и този път – 15:15. Сега беше наш ред да спасяваме – Канада поведе с 16:15. Алекс Николов обаче не позволи съперникът да триумфира в следващото разиграване. И не само – България отново получи мачбол – 17:16, само че и това не бе достатъчно. Двата отбора не позволяваха да загубят. Грешка в началния удар донесе пети мачбол за България. Този път изпълни Николов, грешка в атаката и България победи – 19:17.

Най-резултатен бе Цветан Соколов с 21 точки (2 аса, 1 блокада), Александър Николов добави 17 точки. Светослав Гоцев приключи с 11 точки (3 блокади).

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки