Първенството на Украйна започна без публика и с нулево равенство

Вижте подробности

Първенството на Украйна започна без публика и с нулево равенство

Два отбора, които по традиция са много популярни, трябваше да открият новото първенство по футбол на Украйна на празен стадион без никаква посещаемост.

На Олимпийският стадион в Киев Шахтьор (Донецк) и Металист 1925 (Харков) завършиха малко изненадващо 0:0. Стадионът е с 65 хиляди места и всички те останаха празни с изключение на няколко десетки, заети от служебни лица, ръководители или хора от федерацията и службите за сигурност на Украйна.

Първенството ще бъде странно, необичайно и вероятно много по-рисково от другите шампионати по света. И започна с отдаване на чест за тези, които се бият за свободата на завладените от Русия украински територии.

Също вчера се изиграха още три мача: Зоря (Луганск) – Ворскла (Полтава) 3:1, Черноморец (Одеса) – Верес (Ривно) 0:1 и Колос (Коваливка) – Кривбас (Кривой рог) 1:0. В мачовете имаше и българско участие, след като Веселин Бранимиров вече е помощник-треньор във Ворскла.

Това са първите мачове на професионално ниво, което се провеждат на територията на страната след руската инвазия. И първенството все пак се провежда в Украйна, а не в Полша или Турция, както се твърдеше преди месеци.

"Всичко това показва, че животът в Украйна не е спрял, а напротив – продължава. Футболът е нещото, което може да раздвижи емоциите на хората, надеждите им, че всичко ще бъде наред в крайна сметка. Да, в първата среща вероятно резултатът не е важен за мнозина. Но мисля, че спортният елемент ще се върне, казва наставникът на Шахтьор (Донецк) Игор Йовичевич.

Преди мачовете футболистите на двата отбора излязоха на терена с националния флаг на раменете си, а също така имаше и минута мълчание в памет на загиналите защитници на териториалната цялост на Украйна. По същото време на монитор пък бяха изписани имената на градовете в страната, където украински граждани са загубили живота си.

Любопитното е, че започна и юношеското първенство. По традиция в Украйна юношите до 19 години играят по същата програма като мъжете, но няколко часа или ден по-рано. Срещата между 19-годишните на Черноморец (Одеса) и Верес (Ривно) беше прекъсната заради тревога за бомбена опасност. Младежите изтичаха в съблекалните и след известно време срещата беше подновена и доиграна, за да завърши 1:0 за Верес.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки