ОБЗОР: Президентът на ФИГ закри Световното в София

България завърши форума с 6 медала

Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе закри официално 39-о Световно първенство по художествена гимнастика в "Арена Армеец" в София.

В последния ден на надпреварата България спечели златен медал, след като ансамбълът взе титлата на финала на три ленти и две топки.

Българският отбор, който включваше единствено дебютантки, се нареди на второ място в класирането по медали с шест отличия - две златни, три сребърни и един бронзов. България спечели и две квоти за олимпийските игри в Париж 2024.

На първо място по медали е Италия с осем (пет златни, един сребърен и два бронзови) медала, а на трето Германия с четири (един златен, два сребърни и един бронзов).

17-годишната Стилияна Николова направи изключителен дебют при жените, взе бронз в многобоя, олимпийска квота и три сребърни отличия на финалите на обръч, на бухалки и на лента.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова триумфира с абсолютната световна титла в многобоя, спечели олимпийска квота и злато на финала на три ленти и две топки. Момичетата тренират заедно едва от около четири месеца.

Световното първенство в София завърши с красив галаспектакъл, който включваше изпълнения по фолклорни мотиви, каквато беше и цялостната тема на първенството - красотата на българската шевица и нейното значение като символ. Българският отбор (ансамбъл и Стилияна Николова) също представи изпълнение на фона на "Лале ли си, зюмбюл ли си" със специален аранжимент.

Шампионатът беше официално закрит от президента на ФИГ Моринари Ватанабе и от президента на испанската федерация по гимнастика Хесус Карбайо Мартинес, което е своеобразно предаване на щафетата от София към Валенсия. Испанският град ще бъде домакин на юбилейното 40-о Световно първенство по художествена гимнастика през следващата година.

Още от Други спортове

Вижте подробностите тук:

Близо 200 състезатели премериха сили в първото издание на турнира

Вижте подробности

Илиян Илиев си отиде на 57 години

Вижте подробностите за състезанието по бадминтон

Ето и подробностите за представянето на българката:

Вижте подробности

Международният турнир е в Благоевград този уикенд

Страхотно постижение за гимнастичките ни

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки