Лечева разкри, че не получила информация за анекса на ЦСКА

„Спестихме 3 милиона лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно“

Лечева разкри, че не получила информация за анекса на ЦСКА

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира казуса със стадион „Българска армия“ като разкри, че след назначението си неколкократно е питала за анекса с ЦСКА, но е получавала само оскъдна информация.

„Като спортист, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многобройните фенове очакват едно добро и модерно съоръжение. Аз няма да бъде пречка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, казвам, че всеки трябва да изпълни своите ангажименти и да бъде добросъвестен при изпълнението им. Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите, а получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на „Сердика спортни имоти“, съобщи Лечева пред „Спортал“ и добави, че и в момента дружеството продължава да се управлява от старото ръководство, защото Агенцията по вписванията не е вписала новия борд заради обжалване в съда.

„Това определено създава проблеми по отношение на работата на министерството с дружеството“, каза още Лечева.

Седмица преди изборите тя каза кои са били основните предизвикателства в нейния мандат като служебен министър.

„Очаквах да се занимавам само със спорт - стратегията, националната програма, новите договори, предстоящия бюджет. Кадровите промени обаче се оказаха неизбежни заради необоснованите и неаргументирани разходи и в двете дружества, което силно ме озадачи и най-вече щеше да ощети дейността на тях самите. НСБ и БСТ имат мисия да подкрепят българския спорт и не е без значение как се управляват и как се изразходват средствата. Трябваше да защитим държавния интерес и е факт, че постигнахме успех в тези си усилия“, каза министър Лечева.
Весела Лечева коментира и темата с проектите по програмата за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта.

„Последните години се акумулира доста сериозен и добър бюджет от 6 млн. лева. Смятам, че порочните практики, които бяха наследени и които предишното ръководство обяви, че ще спре, бяха затвърдени и задълбочени. Нямаше начин да не предизвикаме проверки“, заяви министърът.
„Проверките, които ние предприехме по отношение на тази програма, доведоха до това две от организациите да върнат парите. Така бяха спестени 1 млн. лева на българския данъкоплатец“, коментира още тя.

Попитана как си обяснява, че се връщат пари по вече подписани договори, Лечева каза: „Явно се уплашиха от твърдото ни намерение да направим пълна проверка по отношение на начина на разходване на средствата и реализирането на проектите. Смятам, че успяхме да защитим държавния интерес именно по отношение на ефективността и начина, по-който се разходват средствата в българския спорт. Мога да кажа, че са спестени над 3 млн. лева (б.р. – от програмата за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, от договора за софтуер в НСБ и договори в БСТ), които са върнати, и които трябва да бъдат дадени на смислени проекти по прозрачен начин“.

Тя изрази позиция относно поведението на публиката на домакините във футболния двубой в Скопие.

„Такива действия трябва да бъдат остро осъдени. Те не са полезни нито за политиците, нито за спорта. Сигурна съм, че и северномакедонските футболисти не са се чувствали добре на терена. В моята дълга спортна кариера съм имала съпернички от бивша Югославия, част от тях родени и в Северна Македония, към които съм се отнасяла с респект и уважение, както и те към мен. Смятам, че спортът носи именно тези ценности - феърплей и уважение към противника. Това би трябвало да се пренася и сред политиците и обществото“, коментира Лечева.

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки