В Катар: Трескава подготовка за Мондиал 2022

Призоваха стотици цивилни да помагат в организацията, тестват автобусите

В Катар: Трескава подготовка за Мондиал 2022

Катар изпробва голям брой автобуси преди Световното първенство през следващия месец, когато над 1 милион футболни запалянковци ще пристигнат в страната от Персийския залив, разказа един от служителите пред медиите.

Тани Ал Зараа, който отговаря за подготовката на транспорта, разкри пред обществеността, че около 4000 рейса ще бъдат използвани по време на едномесечния турнир, започващ на 20 ноември. Това включва 3000 нови автобуса, придобити за Мондиал 2022 в допълнение към вече съществуващия автопарк от около 1000.

Над 700 от новите рейсове ще бъдат електрически, каза Ал Зараа пред АП. Феновете ще могат да използват и железопътния транспорт в Катар.
Автобусите ще превозват привържениците по основните транспортни възли между осемте стадиона, на които ще се провеждат мачовете от Световния шампионат. Властите вече проведоха тестове без пътници с близо 2000 рейса в края на миналата седмица.

Транспортът ще бъде безплатен за притежателите на специална карта, издадена от местното правителство. Тя е необходима и за влизане по стадионите.

Същевременно стотици цивилни, включително дипломати, привикани обратно от чужбина са призовани в Катар за задължителна военна служба на контролно-пропускателните пунктове, които ще бъдат изградени на стадионите, приемащи мачове от Световното първенство по футбол тази година, научи агенция „Ройтерс“.

Разпределянето на призованите цивилни подчертава огромните логистични предизвикателства, пред които е изправена арабската държава в очакване на Мондиал 2022.

Наборниците се обучават да управляват опашките, които се очакват на входовете на стадионите, как да претърсват феновете и да откриват контрабандни материали като алкохол, наркотици или оръжия, скрити от желаещите да влязат в косите им, дрехите или дори фалшиви кореми.

Населението на Катар възлиза на 2,8 милиона души, а експерти прогнозира безпрецедентна бройка на посетители на държавата от около 1,2 милиона души за големия футболен форум. Страната вече постигна договорка с Турция, която ще командирова 3 хиляди полицаи за първенството.
На призованите цивилни е съобщено, че трябва да съдействат за организацията на Световния шампион и това е техен патриотичен дълг. „Повечето хора са се отзовали защото трябва, тъй като не искат да си навлекат неприятности“, заяви източник на „Ройтерс“.

Представител на местното правителство коментира в изявление, че катарските служби ще действат както обикновено по време на Мондиал 2022.

„Призованите хора ще осигурят допълнителна подкрепа като част от традиционните мерки, предприемани и при други големи публични събития като националните празници“, се казва в изявлението.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки