Таванът на заплатите в НХЛ скача с 4 милиона долара

Лигата остава заинтересована от провеждане на Световната купа по хокей през февруари 2024 година

Таванът на заплатите в НХЛ скача с 4 милиона долара

Дългът, който имат играчите в Националната хокейна лига на САЩ и Канада към собствениците на отборите, вероятно ще бъде изплатен до края на този сезон и това ще доведе до увеличение на тавана на заплатите с поне 4 милиона долара през следващия сезон. Прогнозата бе направена от комисаря на НХЛ Гари Бетман по време на среща на Борда на директорите на лигата.

Този сезон таванът на заплатите в НХЛ е фиксиран на 82,5 милиона долара, което е с един милион повече спрямо предходните три години.

"Вярваме, че има много добър шанс дългът да бъде изплатен още в рамките на настоящия сезон. Това, разбира се, може и да не се случи, но ще бъдем много близо до постигане на целта. Това означава, че фиксираният таван ще бъде повдигнат. Приходите в момента са доста динамични. През миналата година приходите ни бяха 5,4 милиарда долара, което бе с близо 500 милиона долара повече от прогнозата ни преди година. Ситуацията е добра", каза Бетман.

Ако дългът не бъде изплатен до края на този сезон, през следващия увеличението на тавана на заплатите ще бъде само с 1 милион долара, а по-сериозно такова ще бъде възможно чак през сезон 2024/25.

Таванът на заплатите бе практически закован от сезон 2019/20 насам, тъй като се наложи играчите да изтеглят заем заради пандемията от коронавирус, която ги лиши от приходи заради съкращаването на сезона. Ръководството на лигата подаде ръка на играчите заради наложените промени в Колективния трудов договор и реши да не изисква дадения заем наведнъж, а да го разсрочи във времето.

Вицекомисарят на НХЛ Бил Дейли добави, че лигата остава заинтересована от провеждане на Световната купа по хокей през февруари 2024 година. Проблем обаче може да се окаже участието на руския национален отбор в него, тъй като другите европейски държави биха се противопоставили, ако войната в Украйна не е приключила дотогава. 

За последно Световната купа по хокей на лед се проведе през 2016 година, но според Бетман е възможно да се стигне до отлагане на турнира, ако съпътстващите проблеми около организацията му не се решат в скоро време. Той добави, че НХЛ очаква на първо време и разрешение за провеждане на турнира от страна на Международната федерация по хокей на лед, която ежегодно провежда световно първенство.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки