Джордж Ръсел триумфира на Гран При на Бразилия (ВИДЕО)

Победата за Мерцедес бе двойна, тъй като втори остана съотборникът му Люис Хамилтън

Джордж Ръсел триумфира на Гран При на Бразилия (ВИДЕО)

Пилотът на Мерцедес - Джордж Ръсел, триумфира в Гран При на Бразилия. На второ място остана съотборникът му в Мерцедес - Люис Хамилтън. В 7-ата обиколка на състезанието Макс Ферстапен и Хамилтън се удариха при опит на нидерландеца да атакува. Именно пилотът на Ред Бул бе наказан за инцидента с пет секунди. В надпреварата имаше две коли за сигурност, а последното място на подиума грабна Карлос Сайнц.

Джордж Ръсел стартира отлично и поведе състезанието в Бразилия. Първите няколко завоя на първата обиколка минаха без инцидент, но това се промени, когато Даниел Рикардо закачи отзад болида на Кевин Магнусен, а пилотът на Хаас се завъртя и в последствие се удари именно в австралиеца. Двамата отпаднаха от състезанието, а на пистата се появи кола за сигурност.

Рожденникът днес - Ландо Норис, стартира отлично и спечели една позиция като изпревари Шарл Льоклер. Колата за сигурност се прибра чак в 6-ата обиколка на състезанието. Ръсел рестартира отлчино надпреварата и запази първото си място. Макс Ферстапен опита агресивна атака срещу Люис Хамилтън, но между двамата се стигна до контакт. Нидерландецът получи поражения по предното крило, а секунди по-късно се стигна до инцидент до Ландо Норис и Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари дори се удари в предпазните стени, но успя да продължи. Норис пък си остана на третото място.

Седемкратният световен шампион - Люис Хамилтън, бързо си върна няколко места и стигна до 6-та позиция. Серхио Перес изостава на почти две секунди от другия пилот на Мерцедес - Джордж Ръсел. Карлос Сайнц пък се справи с Ландо Норис и взе третото място. Той е единственият пилот в челото, който е със средно-твърдите гуми, останалите са на най-меките, което означава, че стратегията и влизанията в бокса ще са различни.

Макс Ферстапен остана на 17-то място, а зад него се намира Шарл Льоклер. Двамата пострадаха най-сериозно при инцидентите в 7-ата обиколка, когато се прибра колата за сигурност. В 13-ата обиколка нидерландецът бе наказан с пет секунди.

Люис Хамилтън продължи да се изкачва в позициите. Той успя да изпревари и Ландо Норис и взе четвъртото място, над три секунди зад Карлос Сайнц. Испанецът влезе в бокса и имаше сериозни проблеми с колата, от която излезе много сериозен дим. Хамилтън взе третото място. Серхио Перес изостава с 2 секунди от лидера на надпреварата - Джордж Ръсел.

Карлос Сайнц успя да успя да се пребори с няколко коли и стигна до 8-та позиция, а Макс Ферстапен направи добър прогрес в опит да влезе в топ 10. След 23 обиколки той заемаше 12-то място на писта "Интерлагос". Серхио Перес започна да изостава все повече от Джордж Ръсел, който убедително води в надпреварата.

Макс Ферстапен обаче отново се озова на 17-та предпоследна позиция, след като прекара над 10 секунди в спряло положение в бокса. Джордж Ръсел също влезе в пита, а по този начин Хамилтън взе лидерството. Редът бе възстановен, когато седемкратният световен шампион влезе в бокса. Джордж Ръсел отново поведе, а на почти пет секунди зад него се движеше Серхио Перес.

Люис Хамилтън започна бързо да стопява преднината на Карлос Сайнц. Британецът определено иска да се качи на подиума. В 36-ата обиколка двамата са разделени от малко над две секунди. Испанецът влезе в бокса в 37-ата обиколка и даде позицията на Хамилтън. Остават повече от 30 обиколки до финала обаче.

Макс Ферстапен отново се пребори до 12-та позиция след всичките проблеми от началото на състезанието. Люис Хамилтън започна да наближава Серхио Перес, който очевидно няма темпото на Мерцедес и изостава все повече от Джордж Ръсел. Люис Хамилтън настигна мексиканеца в 44-ата обиколка и атаките започнаха. Пилотът на Ред Бул се защити на няколко пъти, а на първия завой в 45-ата обиколка Хамилтън успя да изпревари Чеко и взе втората позиция - 10 секунди зад съотборника си.

Макс Ферстапен се изкачи до 5-то място в 48-ата обиколка, но на нидерландеца най-вероятно му предстои ново влизане в бокса преди края на състезанието. В 49-ата обиколка Хамилтън бе повикан от второто място в бокса и въпреки протестите на британеца, че гумите са му здрави, той бе накаран да влезе в бокса. Ферстапен също влезе в бокса, за пореден път. Той излезе на пистата на 11-та позиция. Последва и влизането на Джордж Ръсел в пита. Той успя да се върне на първото място, а Сайнц остана втори.

В 52-ата обиколка колата на Ландо Норис просто спря край пистата. Болидът на Макларън остана неподвижна - виртуална кола за сигурност. Някои от пилотите се насочиха към бокса, а Карлос Сайнц се възползва от това и също смени гумите си. Виртуалната кола за сигурност бе заменена с реална такава.

Колата за сигурност се прибра в 60-ата обиколка, а Джордж Ръсел даде рестарт на надпреварата. Той успя да си задържи първата позиция и поведе пред Хамилтън. Карлос Сайнц опита няколко атаки срещу Серхио Перес, но към момента неуспешни. В 63-ата обиколка испанецът се справи с пилота на Ред Бул. Макс Ферстапен пък направи двойно изпреварване срещу Естебан Окон и Валтери Ботас и грабна седмото място.

Пилотите на Ферари взеха 3-та и 4-та позиция зад тези на Мерцедес. Фернандо Алонсо пък завърши пети след страхотно каране, а зад него се наредиха пилотите на Ред Бул.

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки