Станислав Генчев: Като треньор трябва да знаеш и как да сменяш гуми

Той даде обширно интервю, в което говори за представянето на Локо София до момента

Станислав Генчев: Като треньор трябва да знаеш и как да сменяш гуми

Старши треньорът на Локомотив София - Станислав Генчев даде интервю за "Домът на футбола".

"Ако изключим последния мач, който загубихме от Берое и аз бих казал, че представянето ни е много добро. Остана горчевина от последния кръг. По-скоро представянето ни е задоволително, горе-долу сме на мястото, което и аз очаквах преди шампионата", коментира той.

"В началото беше доста трудно, пет основни футболиста напуснаха, трябваше да правим промени. Новите хорите, които се присъединяваха, някои от тях не бяха играли дълго време, трябваше да ги подготвим индивидуялно. Трябваше футболистите да свикнат един с друг, всичко това отнема време. Най-хубавото е, че започнахме със загуба и така до края на полусезона не претърпяхме две последователни загуби, след всяка една реагирахме подобаващо и имахме положителен резултат. За нас всяка една точка е много важна", заяви наставникът на Локомотив София.

"Когато започнахме подготовка, ние се запознавахме. В процеса на работа мисля, че спечелих доверието на футболистите, както и те моето. В отлични взаимоотношения сме, не е имало скандали. Това е рядкост в българския футбол"

Той коментира и мача, който ще остане най-дълго време в съзнанието му:

"Може би мача с Левски, който спечелихме с 3:2. Левски бяха в много добра форма, ние два пъти повеждахме, а те два пъти ни изравняваха. Левски беше допунсал само 1 гол в последните си 7-8 мача, а ние им вкарахме 3.Мисля, че точките които имаме са справедливи. Завършваме осми, можеше да сме седми, или девети. Едно място не е фатално. За нас беше изключително важно да започнем да си играем домакинските мачове на нашия стадион, атмосферата е съвсем по-различна. Започнаха да идват все повече и повече фенове"

"Аз мисля, че никога досега не е имало толкова млади треньори в Първа лига. Пътият е на младите. Много енергия се изисква. Треньорите все по-млади започват да работят и да приключват кариерите си. Такава е тенденцията в световния футбол, така трябва да е и в България - да се дава шанс на младите. Всички знаем, че футболът в България не е много добър, но много трудно се играе тук, специално когато си футболист. Адаптацията е много трудна. Същото важи и за чуждестранните треньори. Малко са хората, които идват тук и успяват като треньори. Рискът в привличането на чужд футболист е голям именно заради адаптацията и начина на живот. Един български треньор би работил по-добре в чужбина, условията са по-добри. Един треньор тук трябва да разбира от всичко, понякога се налага да помага и на шофьора на автобуса да смени гумата", сподели още треньорът.

"Един от проблемите проблеми в България е че търсим резултати бързо. Трябва да се работи програма, която да се следи 5-10 години. Има една вълна от млади добри български футболисти, които им дават шанс в националния отбор. Трябва да се види как ще се развият, защото понякога младите като се представят добре и медиите ги похвалят повече, те излитат във въздуха и забравят да играят футбол. Ако млад футболист излезе в чужбина и влезе в една добра обстановка, това ще е добре. Ако един футболист иска да израства трябва да мисли само за футбола"

Треньорът на Локомотив София бе попитан и дали повече хора от школата на "червено-черните" ще намерят място в първия отбор.

"Ние и сега имаме. Красимир Милошев е от школата. Вальо Николов е всеки мач в групата. И сега имаме хора. Аз бих се радвал, колкото може повече деца от нашата школа да намират място в първия отбор. Не е достатъчно да си млад, за да получиш шанс"

"Може би ние сме единственият отбор, заедно с Ботев,  който от началото играе по един начин. Всички други сменят тактиките. В началото на сезона аз не мислех, че отбора ще играе по този начин, но като се прибрахме от лагера преди сезона преценихме, че ще играем с трима централни защитници и бекове. Отбор се гради бавно, стил на игра се гради бавно. Вече играхме срещу всякакви формации срещу нас. Това е плюс за отбора. Придобихме опит и със сигурност ще прилагаме този начин на игра"

"Купата е най-краткият път към европейските турнири. Излизаме за победа. По пътя ни се изправя много сериозен отбор от Втора лига. Сега концнтрацията ни е изцяло върху Спартак Плевен"

Станислав Генчев бе запитан и за предстоящото Световно първенство и на кой отбор стиска палци:

"За първи път се провежда Световно по това време, ще бъде доста непредвидимо. Очаквам да има изненади. Аз залагам на Аржентина и Бразилия да станат световни шампиони. Всички отбори имат много силни футболисти, много ми се иска Аржентина да стане шампион, най-вече заради Лионел Меси. Ще гледам, там са събрани не само най-добрите футболисти, но и селекционери. Доста ми е интересно как селекционерите обединяват футболистите за краткото време, с което разполагат", завърши Генчев.

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки