Комисия на ФИФА отбеляза развитието на футбола и похвали Роналдо

Вижте подробности

Победите на Япония срещу Германия и на Саудитска Арабия срещу Аржентина не могат да бъдат определени като истинска изненада, защото футболът се развива в много региони на света извън Европа и Южна Америка, обявиха членовете на Техническата комисия на ФИФА на пресконференция днес.

Наблюдавайки победата на японците над Германия, техният бивш треньор Алберто Дзакерони – в момента член на Техническия комитет на световната централа, отбеляза сериозния напредък на азиатците.

"Футболът се разви още повече. Те се подобриха физически. Много японци играят в Германия и печелят от това", каза италианецът.

Техническият комитет на световната федерация по футбол (ТСГ) в момента включва Сънди Олисех, Дзакерони, както и още петима бивши звезди и треньори, в това число Юрген Клинсман като заместник-председател и ръководителя на цялата комисия Арсен Венгер. Те обявиха победата на Саудитска Арабия над Аржентина като "най-добрия мач в тяхната история".

Също така от ТСГ отбелязаха положителното влияние върху играта на петте смени, вместо три, които се използват и в средата на сезона. Всичко това е помогнало на отборите да пресират опонентите си за по-дълги периоди в играта, защото играчите са по-свежи. Англия, Дания и Германия бяха отборите, които си върнаха топката много по-бързо от останалите участници в срещите, което потвърждава факта. Има се предвид, че всички техни играчи на терена идват от първенства, които са в топ 5 на ранглистата на УЕФА.

Следващата тема, която влезе в разговора на хората от Техническата комисия с журналистите, беше за дузпата, от която Роналдо откри резултата в мача с Гана и завършил в крайна сметка 3:2.

37-годишният португалец стана първият футболист, който вкарва голове на пет Световни първенства, макар дузпата да ядоса ганайците и доста хора да не я приеха реално.

По време на брифинга Сънди Олисех заяви, че нападателите "стават по-умни" и вярва, че интелигентността на Роналдо е довела до присъждането на наказателния удар.

"Много хора могат да си говорят каквото си искат, но интелигентността да изчакаш тази секунда, да докоснеш топката, да продължиш с крака си и след това да получиш контакт, за да стане дузпа? Какво е това? Това е абсолютен гений, заяви Сънди Олисех и продължи: Нека направим комплимент на нападателите, че стават по-интелигентни. Системата за видеопомощ на съдиите (ВАР също е основна причина, поради която се отсъждат повече дузпи. Съдиите могат да го гледат три или четири пъти, за да преценят и това им дава увереност".

Девет дузпи са отсъдени в първите 20 мача на Световното първенство, седем от които са отбелязани - с изключение на поляка Роберт Левандовски и канадеца Алфонсо Дейвис. Тази цифра е на път да създаде тенденция, че вероятно в Катар ще има повече наказателни удари в сравнение с Мондиал 2018, където бяха отсъдени 20 в 64-те мача.

Още от HOME

Вижте всички резултати и класирането в НБА

Боян Пейков ще направи окончателния си избор другия петък

Той е гласен за заместник на напусналия Каули

Вижте подробности

Трикратният футболист номер едно на страната мавършва днес 76 години

Секси брюнетката не е модел, но на Острова се прехласнаха по изваяното й тяло

Треньорът ще поиска поне още един нов играч в офанзивен план

Жереми Петрис може да пропусне мача с Черно море

Поражението е второ поред и общо пето за българския състав

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки