Монтана и Бяла са европейски градове на спорта за 2023 г.

Ето и подробностите:

България получи ново европейско признание по време на годишната церемония на европейските градове и столици на спорта в Брюксел. След направени през тази година визити на Оценителната комисия у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, организацията Aces Europe връчи титлата „Европейски град на спорта за 2023 година“ на Монтана и званието „Европейски малък град на спорта за 2023 година“ на Бяла (Варненска област). В сградата на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители с поредното авторитетно признание, съобщиха от „София – Европейска столица на спорта“.

Флаговете и титлите бяха връчени на пратениците на Монтана, водени от кмета Златко Живков и на Бяла, начело с кмета на Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. „За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Важно признание, но и нов хоризонт за повече възможности за спорт и активен, здравословен начин на живот,“ каза кметът на Монтана Златко Живков по време на церемонията. Званието бе прието като оценка за направеното досега, но и като отговорност и стимул за бъдещите дейности от кмета на Бяла Пеньо Ненов, единственият градоначалник, който е активен състезател във волейбола в България. 

Общо 14 български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на Aces Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. През 2014 година София спечели титлата „Европейска столица на спорта“, а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха обявени за европейски градове на спорта. В инициативата бяха отличени като „Малък град на спорта“ Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Наред с това, преди дни София получи знамето за „Световна столица на спорта“ през 2024 година, а градът бе приветстван с титлата и по време на официална церемония в Брюксел.

Още от HOME

"Асприните" пък останаха далеч от зона "Европа"

Лучано Моджи е забелязан да гледа мач, въпреки забраната си от 2006 година

Собственикът на клуба с пламенна реч пред футболистите

Младежите на Виола разбиха торинци с 5:1

"Канарчетата" с нови попълнения

Едно от новите попълнения обаче е аут от листа

Наставникът на Ливърпул не знае как лондончани си позволяват толкова сериозно харчене

Крилото на Юве разказа ужасяващия разказ за травмата от миналата година

Много добро представяне на нашите представителки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки