Отслабване без диета: възможно ли е?

Медицинските изследвания в последните години са категорични

Отслабване без диета: възможно ли е?

Отслабване без диета е напълно възможна мисия, достатъчно е да се спазват определени правила при хранене. Знае се, че да се намали теглото, то задължително приеманите калории трябва да не надвишават изразходваните. Но това не винаги означава, че организмът трябва да бъде лишаван от основни хранителни групи.

Медицинските изследвания в последните години са категорични, че гладът и драстичните диети не водят до трайна корекция на фигурата. Напротив, по този начин рискът от йо-йо ефект и бързо възвръщане на свалените килограми е много по-голям.

За да е успешно едно отслабване без диета, то се изисква все пак някаква промяна в ежедневния режим на живот.

Тренировките – бърз път към желаната фигура

Редовното спортуване най-вече е здраве, както и сигурен начин да стопим някой и друг излишен килограм. Ако сме физически неактивни, то тренировките определено ще ни повлияят положително и видимо съвсем скоро. И достаъчно е да изберем гимнастика или физическа активност, която да практикуваме поне няколко пъти в седмицата.

Идеята е тялото да се тонизира, да изхвърля вредните токсини и да се изгарят максимално повече калории. Плуване, каране на велосипед, занимания във фитнеса или у дома са начин за сваляне на килограми. Защото на наднорменото тегло отдавна не се гледа само като естетичен проблем.

Световната здравна организация бие тревога в последните години, че затлъстяването все по-често е причина за отключване на редица болести. Предпоставка е за повишената кръвна захар, хипертонията, някои кожни раздразнения, нарушената обмяна на веществата, проблеми с опорно-двигателния апарат и т.н.

Диета може да не спазвате, но промяна на определени хранителни навици е наложителна, ако искате да се сбогувате с излишните килограми. Причината е, че много често се приемат неконтролируемо допълнителни калории, които не са ни необходими. Наложете си балансиран и природосъобразен начин на хранене вместо режим, в който липсват основни хранителни групи.

Хранете се редовно, но не преяждайте

Ако искате да отслабнете, не пропускайте основните хранения. Не лишавайте организма от закуска, обяд и вечеря. Условието е да се храним природосъобразно и по по малко. Диетолозите считат, че когато приемът на храна е по-често в умерени количества, тялото по-лесно обработва веществата и метаболизма ще функционира нормално. Оптималният вариант е сутрин да имате достатъчно енергийна закуска, на обяд да са включени балансирано основните хранителни групи, а вечерята да е нискокалорична. Последното хранене е препоръчително да е най-късно в 19.00 часа.

Разрешени и забранени храни

В режим на отслабване е наложително да се ограничат т.нар. вредни храни. Белият хляб и тестените закуски е добре да бъдат заменени с повече пресни плодове и зеленчуци. Те са полезни за ускоряване на обмяната на веществата, а и съдържат значително по-малко калории. Пържените и мазни храни не са подходщи също.

Сосовете с майонеза и сметана пък са един от големите източници на калории в ежедневното меню. Заменете ги с млечни продукти, които са и по-полезни за организма. Добре е да знаете, че газираните и подсладени напитки, както и алкохолът, са пълни с калории. Лесно може да ги замените с фрешове и смутита. За да се освободите лесно от ненужните килограми, трябва да се приема достатъчно вода през деня. Оптималното количество е 8 водни чаши на ден.

Основни грешки при отслабване без диета

Международни проучвания доказват, че високите нива на стреса и недостигът на сън пречат на добрата фигура. Ако искате да се справите с наднорменото тегло без диети, наложете си балансирано редуване между работа, физическа активност и време за достатъчно почивка. Понякога напрежението отключва пристъпи на глад, пречи на метаболизма и нормалното функциониране на организма.

Отслабване без диета: възможно ли е?

Краткият отговор е да. Достатъчно е да прецените рално за колко време е здравословно да се разделите с излишните си килограми. Нужно е също да промените някои от ежедневните си порядки, за да помогнете на организма да изгаря повече калории, отколкото получава.

Ако сами е трудно да се справите, винаги може да преминете към здравословен режим в специализирана клиника за отслабване. Там под наблюдение на специалисти ще усвоите основните правила за безпроблемна корекция на теглото. Терапиите след това може спокойно да бъдат продължени в домашни условия. Една от най-реномираните клиники в България е Лъки Фит в Банско.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки