Илия Груев: Трябва постоянно да играя добре

"Баща ми се надява, че мога да го изпреваря във всичко"

Илия Груев: Трябва постоянно да играя добре

Българският футболен национал от Вердер (Бремен) Илия Груев говори пред германските медии в Мурсия, където отборът от германската Бундеслига е на зимна подготовка.

Това стана след тренировката, в която националът на Германия Никлас Фюлкруг впечатли с реализаторските си умения, но почти всичките асистенции за головете му дойдоха точно от Груев-младши.

Преди няколко седмици той влезе в класацията на българското издание на списание "Форбс" "30-е най-вълнуващи българи до 30 години". "Обадиха ми се и ме попитаха дали искам да попадна в класацията. За мен бе голяма чест", каза българският халф пред репортерите.

"Информираността в България нарасна много в последните години. Имаме много малко футболисти в Топ 5 на първенствата на Европа - само трима, четирима млади момчета. Следователно интересът към мен е станал много по-голям", скромно заяви футболистът.

Той призна, че все още може да ходи по улиците неразпознат, но "някои ме заглеждат, като ме познаят и това е чест за мен, защото съм горд, че съм българин", откровен е Груев.

Баща му Илия Груев - също бивш футболен национал, все още е по-популярен в България.

"Баща ми е с много по-висок статут от мен. Малко хора може да си го представят, но ако се качим заедно пет пъти в такси, четири пъти ще го познаят. Хората все още не ме разпознават. Не е нужно да ходя по улиците и да си правя селфита", добави играчът.

"Още помня как баща ми ме доведе във Вердер, когато бях на 15 години и каза, че ще е лудост, ако играя при професионалистите, когато съм на 20 или на 21 години. Много се радвам, че наистина се получи", признава българинът, който е играл в 13 от 15-е мача на бременчани в Бундеслигата, като в девет от тях е бил титуляр.

Неотдавна Илия Груев е мислил за раздяла с Вердер Бремен.

"Това беше в периода на пандемията от коронавирус. Тогава и вторият отбор не играеше. Близо две години не играх, което бе изключително тежко за мен на тази възраст. Тогава имах нужда от минути, дори да е в регионалната лига. Просто трябваше да трупам опит срещу мъже", спомня си той.

Тогава във Вердер има треньорска смяна и на поста застава Маркус Анфанг. Груев решава да остане и да чака шанса си.

"Получих шанс във Втора Бундеслига. Мисля, че изиграх сега добър първи полусезон. Сега е важно да бъда постоянен, защото 13 мача не са нищо", смята младият българин.

Илия Груев признава, че се чувства най-добре пред защитата, но най-важното е да бъде на терена и да играе.

"Твърдо вярвам, че трябва да играя постоянно добре, защото тогава всички врати пред мен ще бъдат отворени. Със сигурност ще има мачове, в които няма да се представям толкова добре, което е нормално за моята възраст, но важното е след това бързо да се коригирам. При мен има известна последователност. Треньорите знаят какво да очакват от мен и аз го показвам", каза още той.

Илия Груев постоянно гледа видеоклипове и чете книги, като целта му е да се самоусъвършенства. За тренировъчния лагер на Вердер той е взел книгата на Джеймс Клиър "1% метод", която се занимава с навиците и рутината.  "Ако искате да се самоусъвършенствате, всичко опира до детайлите", категоричен е той.

"Всички, които играят във Вердер или Бундеслигата, са от най-високо ниво. Малките неща правят разликата", сигурен е Груев. "Изключително важно е да се развивате във всички области. Става въпрос за оптимизирането на съня, храненето или работата във фитнес преди и след тренировка. Сега има толкова много информация, която просто трябва да се използва", добави халфът.

"Баща ми се надява, че мога да го изпреваря във всичко. Той е невероятно горд като баща, че синът му вече играе за България и в Бундеслигата", завърши Илия Груев.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки