Наградиха най-добрите спортисти и треньори за годината

Вижте кои взеха призовете на церемонията „Гала на шампионите“

Наградиха най-добрите спортисти и треньори за годината

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха най-успешните спортисти и треньори за 2022 г. със статуетки и парични премии на обща стойност 160 000 лева на церемонията „Гала на шампионите“.

Наградите на ММС и БСТ бяха разпределени в седем категории, като номинациите бяха направени от комисия с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия.

В категория „Спортист на България 2022 г.“ бяха отличени 6 състезатели. По азбучен ред това са: Алберт Попов, заел престижното девето място в  слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и четвърто в слалома на Световната купа в Куршевел, Франция; Александър Везенков, който направи много силен сезон с националния отбор на България и клубния си тим „Олимпиакос“ и бе избран в идеалната петица на Евролигата; Ангел Русев – европейски шампион по вдигане на тежести; Кирил Милов - сребърен медалист от Световното първенство по борба и европейски шампион; Севда Асенова – европейска шампионка по бокс и бронзова медалистка от световното първенство; Стилияна Николова – бронзова медалистка от световно първенство по художествена гимнастика в многобоя и носителка на три сребърни отличия.

За „Отбор на България 2022 г.“ бе определен ансамбълът по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът триумфира със световната титла в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

Старши треньорът на световните шампионки Весела Димитрова спечели приз за „Най-добър треньор на България 2022 г.“.

Три са номинациите в „Млад спортист на България  2022 г.“ – лидерът на националния отбор по волейбол до 20 години, заел трето място на европейското първенство Александър Николов, младата надежда в биатлона Благой Тодев, който спечели сребърен медал от Световното първенство за младежи и европейската титла, както и световната шампионка в скока на дължина на Световното първенство по лека атлетика до 20 години Пламена Миткова.

Националният отбор по волейбол до 20 години заслужи наградата „Млад отбор на България 2022 г.“ с третото си място на европейското първенство.

За „Най-добър спортист с увреждания на България 2022 г.“ бе определен Панайот Димитров – сребърен медалист в турнира по борба на 24-те Дефлимпикс Игри.

Специалната награда „Пробив в световния спорт“ заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен стил. Квартетът в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев за първи път в историята участва във финал на световно първенство и зае осмо място на шампионата.

„През изминалата година българските спортисти в олимпийските спортове са извоювали за България във всички възрасти общо над 140 медала от европейски и световни първенства“, каза в речта си министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Тя подчерта, че Българският спортен тотализатор подпомага българския спорт вече 65 години, а през 2022 г. той е предоставил общо 44 милиона лева в негова полза.

„Горда съм, че сред най-заслужилите, наред с утвърдени имена в спорта, застават и нашите млади шампиони. Запазваме успешните традиции в художествената гимнастика, бокса, борбата. Надежда дава пробивът в алпийските ски, биатлона, плуването, леката атлетика.

Позволете да се обърна с огромна благодарност и към наши спортисти, които през миналата година се включиха в доброволческите акции за разчистване на пострадалите от наводненията карловски села. По този начин те показаха, че спортът е нещо повече от медали и титли. Спортът е съпричастност и човешка солидарност“, каза министър Лечева.

Наградите в церемонията „Гала на шампионите“ връчиха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, олимпийските шампиони и медалисти Армен Назарян, Иван Иванов, Таня Богомилова, Тереза Маринова, Симона Дянкова и Ирина Никулчина, паралимпиецът Християн Стоянов, председателите на българските федерации по художествена гимнастика, волейбол и баскетбол – Илиана Раева, Любомир Ганев и Георги Глушков, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки