Барчовски: Не е сега времето за подмладяване

„Нямаме време за подготовка“, оплака се селекционерът ни преди Румъния и Португалия

Барчовски: Не е сега времето за подмладяване

Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Росен Барчовски изтъкна важността на предстоящите два мача от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година.

Българите ще гостуват на Румъния на 23 февруари, а след това предстои домакинство на Португалия на 26 февруари в Ботевград в последните срещи от група F, като целта е класиране на първата позиция, която дава право на продължаване напред към същинските европейски квалификации.

Барчовски събира състезателите на 18 февруари в Ботевград, като е сигурно по-късното присъединяване на Александър Везенков, който ще може да играе само във втория мач с Португалия и се очаква на 25 февруари, както и на Емил Стоилов, който има мач в Испания на 20 февруари и ще пристигне на следващия ден. За началото на лагера ще закъснеят и двамата селектирани баскетболисти от Черноморец - Георги Боянов и Симеон Лепичев. Причината е, че бургаският клуб ще гостува на Ямбол в мач от Националната баскетболна лига на 18 февруари.

"Предисторията е, че когато се правеше програмата, друг мач бе заложен за телевизионен. После настъпи промяна, като аз отдавна казах, че не може да има мач на 18 февруари. От Черноморец отказаха за сменят мача за по-ранна дата, бяха изключително категорични и така двамата състезатели от техния клуб ще пътуват след мача. Въпросът е генерален за ФИБА, защото има държави, които не се съобразяват с квалификационните прозорци. Емил Стоилов например има мач с Естудиантес на 20 февруари. Случаят с Александър Везенков е ясен. Нещата стигнаха до там, че да имаме ден-два за подготовка и се получава страхотно претупване", коментира Росен Барчовски.

По повод ситуацията със Стоилов в клубния му тим Естудиантес, където националът не получава много игрово време, Барчовски заяви: "Казах и на него, и на новия ми мениджър, че престоят му там е пагубен. Няма как играч да се развива като стои на пейката и не играе."

Селекционерът коментира и друг от българските баскетболисти в Испания - Константин Костадинов, който не попадна в групата от 15 състезатели за мачовете с Румъния и Португалия. "И той играе недостатъчно и с недостатъчна роля. Държах опитните играчи да бъдат тук. Не е мястото в точно тези два мача да подмладяваме отбора", каза Росен Барчовски, който не коментира отсъствието на играча от списъка на селектираните.

Колкото до новия американски гард, който ще бъде част от състава в предстоящите срещи, специалистът заяви:

"Той е интелигентен играч, отборен състезател и би трябвало да се адаптира бързо. И аз не мога да кажа какви са ми очакванията, но имам надежди да се адаптира бързо. И от Дий Бост, с когото са приятели, чух само добри думи."

Старши треньорът на националния отбор смята, че психологията преди гостуването в Румъния не е в българска страна.

"При нас мачът е задължителен, а при тях не е. Има и някакъв вариант дори при загуба там пак да имаме шансове за класиране при успех над Португалия", разкри Барчовски, но добави, че не се разчита на подобно стечение.

"Допълнителната квалификация е истинско тото. Мисля, че имаме опит да се намери балансът и да не се вкара прекалено напрежение за мача с Румъния. Те ще се опитат да направят събитие, дано не е на наш гръб", коментира още селекционерът, който очаква пълна "Арена Ботевград" за втория двубой с Португалия.

Далас изравни серията с Клипърс след победа с три точки

Пейсърс отнесе Бъкс с 125:108

ОБЗОР: Спартак, Рилецо и Левски завършиха с победи редовния сезон в НБЛ

Вижте четвъртфиналните двойки и крайното класиране

Академик (Пловдив) завърши с категорична победа сезона в НБЛ

След 125:92 над Берое

ОБЗОР: Денвър обрърна ЛА Лейкърс в плейофите на НБА

Вижте подробности

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Сибиу и Павлин Иванов отпаднаха от баскетболното първенство на Румъния

Вижте подробности

ЦСКА надви Черно море с невероятен спектакъл с 204 точки (ВИДЕО)

Двата отбора играха за честта си и направиха страхотно шоу за феновете

Шумен лиши Ямбол от плейофите, Левски взе квотата

Шуменци записаха четвърти пореден успех след 84:71 в мача от 32-ия кръг

Дончич, Гилджъс-Александър и Йокич са номинирани за MVP на редовния сезон

Вижте всички номинации в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки