Баскетболист на ЦСКА: На всички ще им бъде трудно срещу нас

Вижте интервю със Зейн Ноулс

Баскетболистът на ЦСКА Зейн Ноулс заяви, че началото на сезона за "червените" е било трудно, но сега отборът е напълно различен.

Ноулс говори пред клубния сайт часове преди четвъртфиналния двубой срещу Спартак Плевен от турнира за Купата на България.

Двата тима се противопоставят един срещу друг от 18:00 часа в "Арена София" в столицата, която е домакин на Финалната осмица на състезанието.

"Знаех, че нещата ще се подобрят. Имахме важни играчи с контузии, което бе основният проблем. Сега виждате, че сме напълно различен отбор, след доста интензивни тренировки, завръщането на контузените играчи и с новите момчета сме много по-добър тим", каза баскетболистът на ЦСКА.

- Разкажи ни как се запали по баскетбола и как той стана твоя професия?
- Преди баскетбола играех футбол. Един ден, докато чаках майка ми след тренировка, видях един кош в парка. Така започнах да стрелям с футболната топка и се влюбих в това чувство. По това време растях бързо и бях доста висок защитник. Но след 2 седмици спрях с футбола и се насочих към баскетбола. Бях на 14, но за съжаление не ме приеха в отбора на гимназията. Едва след година получих място там. След това ме поканиха в гимназия в Маями и продължих в университет с пълна стипендия. Така стигнах и до професионалния баскетбол.

- Ти си един от най-здравите физически играчи в НБЛ. На каква възраст разбра, че успехът на терена минава през фитнеса? Работиш ли индивидуално за тази форма?
- Бях много слаб, когато бях по-млад. Имах талант, но университетските отбори не ме искаха толкова много, защото не бях достатъчно силен за позиция 4 или 5. Бях много кльощав. Така че реших последната си година в гимназията да започна да ходя на фитнес с мой приятел, с надеждата да получа възможност да отида в университет. Тогава разбрах колко важни са размерът и силата, заедно с таланта. Бях на 18. Окончателно се влюбих във фитнеса едва на 22-годишна възраст. Приех го по-сериозно едно лято, за да изведа тялото си на друго ниво. Тогава осъзнах колко страхотно се чувстват тялото и умът ми от това. Но да, тренирам индивидуално. Правя допълнителен фитнес, извън задължителните отборни тренировки, няколко пъти седмично.

- За втори път си в България. По какво се различават първият и вторият ти престой тук?
- Този път съм тук за много по-дълго. Предният път бе много за кратко. Така че не изживях толкова много България. Но дори тогава знаех, че много харесвам страната и исках да се върна. Сега получавам пълно изживяване тук с ЦСКА и обичам България.

- Би ли продължил да живееш в България след края на кариерата си?
- Много добър въпрос! От всички държави, в които съм играл през живота си, България ми е любимото място. Много съм мислил за това. Обмислям да остана тук след края на кариерата си. Тук съм като у дома си и се чувствам прекрасно.

- Има ли конкретен отбор/опонент, срещу когото ти е най-трудно?
- Мисля, че много от отборите са с изравнени сили тази година. Всеки може да затрудни и победи всеки. Загубихме мачове срещу отбори, които хората смятаха, че ще победим лесно. Победихме пък такива, срещу които ни бяха отписали. Аз подхождам сериозно към всеки мач и съперник. Когато играем "ЦСКА баскет" сме непобедими.

- Има ли победа на ЦСКА, която да оценяваш като най-важната досега?
- Хм, може би първата победа срещу Балкан у дома. Всичко сочеше, че нямаме шанс, а и бяхме с къс състав. Беше много важен успех.

- Предстои турнирът за Купата на България. Вече си печелил този турнир, какво е чувството да си номер 1?
- Страхотно е да бъда отново в този турнир. Спечелих Купата преди 3 години, сега я искам отново. Надявам се да победим.

- Как оценяваш шансовете на ЦСКА в турнира?
- Имаме много силен отбор. Много оръжия на терена. На всички ще им бъде много трудно срещу нас.

- Защо избра този номер на екипа си?
- Откакто промених номера си на 77, животът и кариерата ми се промениха. Има духовно значение за мен.

- Какво предпочиташ - да вкараш 20 точки при 50 процента успеваемост или 12 точки при 80 процента успеваемост?
- Зависи от ситуацията. Ако отборът ми има нужда да вкарам 20 - добре, но не ме интересува толкова статистиката, особено когато отборът печели. Напоследък противниците ме пазят с двама души, което отваря играта за моите съотборници, така че естествено точките ми намаляват. Ще приема 12 точки с висок процент на успеваемост, стига ЦСКА да печели.

Още от HOME

„Изпращаме прогресиращ сезон“, посочи треньорът на ЦСКА 1948

Берое и Спортист (Своге) играят утре във Велико Търново

"Радвам се, че отново съм викнат в националния отбор, това е чест за всеки"

„Положителното развитие на нашия клуб е факт“

Сега имаме още един много талантлив, интелигентен и технически способен играч в състава

Двубоят е на 11 юни, неделя от 19:00 часа на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

Председателят на УС на Спортист Своге Петър Веселинов даде интервю преди мача срещу Берое

Компанията остава основен спонсор на отбора през следващите три години

Скоро ще стане ясно дали двамата ще останат част от отбора

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки