Рома оцеля в Леверкузен и пак е на финал (ВИДЕО)

„Вълците“ се окопаха в стил Моуриньо за 0:0 в Германия

Рома оцеля в Леверкузен и пак е на финал (ВИДЕО)

Италианският Рома се класира за финала в тазгодишното издание на турнира Лига Европа.

„Вълците“ на Жозе Моуриньо отправиха само един удар, и то неточен, но стигнаха до 0:0 като гости на Байер (Леверкузен), за да продължат напред след успеха с 1:0 в първия мач.

„Аспирините“ могат да съжаляват, защото стреляха над 20 пъти към Руи Патрисио, но така и не съумяха да реализират, а Рома взе своето в стила на треньора си Жозе Моуриньо.

Срещата стартира с ранен шанс за „вълците“, чиито капитан Лоренцо Пелегрини стреля покрай дясната греда.

Постепенно Леверкузен овладя инициативата и стигна до първия си точен удар в 8-ата минута. Тогава Керем Демирбай шутира отдясно пред наказателното, но право в ръцете на Патрисио.

В 12-ата минута „аспирините“ бяха много близо до откриването на резултата. Диаби беше изведен отдясно в половината на гостите, напредна на скорост покрай Рожер Ибанйес, влезе отдясно наказателното поле, след което стреля от малък ъгъл, но топката се отби от напречната греда.

Домакините продължиха да затрудняват „вълците“, които трудно напускаха своята половина, но отбраната на римляните ограничаваше съперника до удари от дистанция. В 21-ата минута Демирбай стреля отлично пред дъгата на наказателното поле, но Патрисио беше покрил долния си ляв ъгъл и изби в ъглов удар. Шест минути по-късно отново германецът нанесе точен изстрел пред пеналтерията, но португалският страж на "джалоросите" покри десния си долен ъгъл и улови.

В 34-ата минута се наложи Жозе Моуриньо да направи принудителна смяна, след като Леонардо Спинацола получи травма и бе заменен от Никола Залевски.

Две минути след това Сардар Азмун стреля от движение пред наказателното поле, но отново Патрисио улови.

До почивката Байер продължи да бъде по-активният отбор, но гол така и не падна.

За старта на втората част в състава на Рома бе извършена нова смяна. На терена се появи Джорджиньо Вайналдум, който замени Андреа Белоти. Идеята на Моуриньо с тази смяна бе ясна - подсилване на халфовата линия, където "вълците" да имат повече контрол.

Малко след началото на второто полувреме играта беше спряна заради димната завеса, която се настани над "БайАрена" заради феновете на домакините, които запалиха факли и димки.

Рома заигра по-добре, стоеше стабилно на терена и не оставяше почти никакви възможности на съперника да застраши вратата на Патрисио.
Чак в 66-ата минута „аспирините“ стигнаха до удар. Тогава центриране в наказателното поле намери непокрития Азмун, който стреля с глава, но Патрисио улови.

Само минута по-късно Демирбай отново шутира опасно от дистанция, но португалският страж на „вълците“ отново беше на висота и парира удара в долния си ляв ъгъл, а след това и защитник изчисти в корнер.

В 78-ата минута централният защитник Джонатан Та пробва силен удар от дистанция, но се получи рикошет в играч на Рома и топката излезе в ъглов удар.

Домакините тръгнаха на финален щурм в края на двубоя и в 81-ата минута пропуснаха страхотна възможност да заличат пасива си в общия резултат. Тогава, след блокиран удар в наказателното поле на „джалоросите“, топката стигна до непокрития Азмун на чудесна позиция, който шутира, но на сантиметри от дясната греда на Патрисио.

Така в крайна сметка Рома ще има шанс да спечели Лига Европа и по този начин да се класира за Шампионска лига, след като през миналия сезон спечели Лигата на конференциите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки