Славия срещу традицията в мача с Локо Сф

„Белите“ нямат победа над „железничарите“ в последния кръг

Славия срещу традицията в мача с Локо Сф

Славия се готви за съдбоносния сблъсък с Локомотив Сф в последния кръг от сезона.

Преди този двубой има лоша поличба за „белите”.

Това ще е десето столично дерби между тези клубове в заключителния кръг, като в досегашните девет случая Славия няма нито една победа.

Балансът показва 4 победи за Локомотив и 5 равенства.

За последно двата тима играха през 2011 година на стадион “Александър Шаламанов”, а „червено-черните” биха с 1:0 с гол на американеца Джемал Джонсън. През 21-ви век имаха още една среща пак на „Овча Купел” през 2009 година, като мачът тогава приключи 2:2.

Добрата новина за Славия е, че както тези два сблъсъка, така и предишните, в които Локо не допуска загуба, не са били с голям залог за „белите”, какъвто има в момента – а именно седмата позиция и участие на бараж за Европа.

За първи път в самия край на сезона двата тима се срещат през 1956 година.

Тогава мачът е важен за Славия, но само за разпределението на медалите, тъй като в Европа по онова време участва само шампионът.

„Белите” имат шанс при добро стечение на обстоятелствата да станат втори, но след загубата от Локо Сф с 2:3 завършват четвърти.

Друг двубой с важно значение за Славия е в последния кръг на сезон 1983/84. Тогава „белите” са в опасност от директно изпадане, ако загубят от „червено-черните”, а прекият им конкурент Локомотив Пд спечели у дома срещу Спартак Вн.

И двата двубоя обаче приключват наравно, след което „смърфовете” изпадат, а Славия отива на бараж.

Него „белите” не са могли да избегнат, а само да са с различен противник там.

След като завършват 14-и се изправят на бараж срещу 11-ия Шумен и след 2:1 у дома и 2:2 като гост запазват мястото си в елита.

Любопитното е, че и в последния си шампионски сезон – 1995/96 Славия игра в заключителния кръг с Локо Сф.

Мачът завърши 2:2, но „белите” си бяха осигурили титлата предсрочно след завършването на предпоследния кръг. Остава да видим ще има ли сили Славия най-после да победи Локо Сф в последния кръг и ще донесе ли нещо една такава победа, или пък тя ще се окаже пирова.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки