ОБЗОР: Арда на бараж за Европа (ВИДЕО)

След класика над Ботев в Пловдив и въпреки успеха на Славия в малкото столично дерби

ОБЗОР: Арда на бараж за Европа (ВИДЕО)

Арда (Кърджали) завърши на 7-ма позиция в крайното класиране на футболната ни efbet Лига и ще играе бараж с 4-ия за участие в европейския клубен турнир Лига на конференциите.

Това стана факт, след като възпитаниците на Александър Тунчев спечелиха с класическото 3:0 визитата си на Ботев в Пловдив от последния кръг на плейофите, а Славия надви Локомотив (София) с 2:0 в малкото столично дерби.

Така „белите“ финишираха с 58 точки в актива си, с колкото е и Арда, но ще играе бараж заради по-добрите си показатели в преките двубои.
Локомотив (София) завърши 9-и в подреждането с 41 пункта, докато Ботев (Пловдив) е 10-и с 35.

Пловдивските „канарчета“ заложиха предимно на юноши и започнаха мача на новия си стадион „Христо Ботев“ в Пловдив с 11 българи в състава, но в крайна сметка загубиха след 2 попадения на Светослав Ковачев и едно на резервата Ласана Н'Диайе.

Две резерви пък се разписаха за Славия в бенефиса на Дарко Тасевски. Ветеранът излезе с капитанската лента и бе награден от клуба преди срещата, която бе решена в заключителните минути.

Появилият се само 2 по-рано Владимир Николов откри в 88-ата, докато след още 3 Роберто Илиев Райчев оформи крайното 2:0.

Иначе днес Арда бе по-добрият отбор на терена на стадион „Христо Ботев“ през целия двубой и заслужено стигна до успеха срещу тима на Ботев, който изигра срещата предимно с юноши от своята школа и не успя да се противопостави на своя опонент.

В осмата минута Радослав Цонев стреля точно от пряк свободен удар на около 25 метра фронтално срещу вратата на домакините, но Стефан Смъркалев се намеси и изби в корнер.

В 24-ата минута Преслав Боруков засече с глава центриране отдясно, но топката мина встрани от вратата. Малко след това централният нападател на Арда проби по десния фланг и опита остро центриране, което обаче бе пресечено от вратаря на „канарчетата“, а след това Станислав Работов изчисти.

В 32-ата минута играчите на Александър Тунчев поведоха в резултата. Лъчезар Балтанов фаулира Абубакар Тунгара отляво в близост до наказателното поле и гостите направиха заучена комбинация от прекия свободен удар, при която Радослав Цонев пусна по земя към Светослав Ковачев, който бе забравен от защитата на „жълто-черните“ и необезпокояван от около 12-13 метра не остави шансове на Стефан Смъркалев с изстрел по земята за 1:0.

В добавеното време на първата част Умар Сако можеше да удвои аванса на своя тим, след като бе оставен непокрит при центриране от корнер и засече с глава от границата на вратарското поле, но не успя да уцели целта.

Десет минути след подновяването на играта през второто полувреме Абубакар Тунгара стреля опасно от дистанция, но Стефан Смъркалев успя да се намеси.

По-активната игра на Арда продължи и в 64-ата минута гостите от Кърджали разгърнаха бърза контраатака отдясно, която завърши с точен удар на Радослав Цонев по диагонала, но вратарят на Ботев отново показа добър рефлекс и спаси.

Три минути след това играчите на Александър Тунчев уцелиха и греда чрез Светослав Ковачев, който опита техничен изстрел от пряк свободен удар от около 25 метра, но топката се отби в напречната греда.

Четвърт час преди края Арда стигна до второ попадение. Играчите на Ботев не успяха да изнесат топката пред собственото си наказателно поле и тя падна на крака на Светослав Ковачев, който с прецизен фалцов удар по земя намери долния ляв ъгъл на Смъркалев, за да реализира второто си попадение в мача.

В 81-ата минута резервата Ласана Ндиайе сложи точка на спора, след като бе изведен сам срещу вратаря на „канарчетата“ и го преодоля безпроблемно, за да оформи крайния резултат – 0:3.

Междувременно Славия спечели 2:0 у дома срещу Локомотив (София) в малкото столично дерби, което бе бенефис на Тасевски и спря серията си от 4 двубоя без успех.

Галин Иванов пропусна да даде аванс на „белите“ в първата част, а след почивката Димо Бакалов и Ивайло Найденов не успяха да се разпишат в полза на "червено-черните".

В 88-ата минута резервата Христо Попадийн подаде за влезлият от пейката Владимир Николов, който с удар в горния ъгъл даде аванс за "белите".

По-малко от 120 секунди след това и Роберто Райчев се разписа във вратата на Локомотив, като Славия прекъсна серия от три поредни мача без успех срещу софийския си противник.

Така Славия завърши първенството на осма позиция с 58 точки, докато Локомотив е с 41 точки на девета позиция.

Арда пък стигна до баража за участие в турнира Лига на конференциите, където ще се изправи срещу четвъртия в крайното класиране от първата шестица в първенството.

Двубоят между двата тима първоначално трябваше да се играе в неделя (11 юни), но от Българския футболен съюз промениха датата и баражът бе изместен за събота (10 юни) от 19:00 часа, като тимът от Кърджали ще е гост в тази среща.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) – АРДА (КЪРДЖАЛИ) 0:3
0:1 Светослав Ковачев (32)
0:2 Светослав Ковачев (75)
0:3 Ласана Н'Диайе (81)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БОТЕВ (ПЛОВДИВ): 99. Стефан Смъркалев, 3. Мартин Христов, 5. Станислав Работов, 6. Мирослав Георгиев, 9. Константин Павлов, 10. Красиан Колев, 13. Мартин Ситев, 14. Димитър Папазов, 17. Лъчезар Балтанов (к), 27. Димитър Балинов, 31. Станислав Петков;

Треньор: Стефан Стоянов;

АРДА (КЪРДЖАЛИ): 1. Анатолий Господинов, 2. Джуниет Али, 3. Умар Сако, 7. Абубакар Тунгара, 8. Милен Желев, 9. Преслав Боруков, 10. Светослав Ковачев, 17. Иван Коконов, 21. Радослав Цонев, 24. Алекс Петков (к), 99. Станислав Иванов;

Треньор: Александър Тунчев;

СЛАВИЯ – ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ) 2:0
1:0 Владимир Николов (88)
2:0 Роберто Райчев (90+1)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

СЛАВИЯ: 12. Николай Кръстев, 3. Ертан Томбак, 37. Венцислав Керчев, 55. Натан Гасама, 4. Людовик Соарес, 17. Ерол Дост, 71. Кристиян Стоянов, 22. Дарко Тасевски (к), 33. Галин Иванов, 88. Тони Тасев, 8. Емил Стоев;

Треньор: Ангел Славков;

ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ): 24. Александър Любенов, 33. Алан Диас, 39. Антонио Вутов, 12. Бруно Франко, 5. Дейвид Малембана, 70. Димо Бакалов, 22. Ивайло Найденов, 26. Красимир Милошев (к), 15. Лука Иванов, 18. Християн Чипев, 13. Даниел Рапосо;

Треньор: Станислав Генчев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки