Цонко Цонев пред Novsport: Каварна е като оазис в разрухата на спорта

Някога спортът в България даваше много поводи за гордост и предизвикваше сълзи от радост. Днес, уви останаха предимно спомени от някогашното величие. Но кое ли в нашата мила България е наред, че спортът да прави изключения?! Изключения обаче има и доказателство за това е Каварна. Малък, морски град, който е останал като оазис на фона на цялата отчайваща действителност. Място, което придоби огромна популярност – не само покрай всевъзможните рок легенди, които го превръщат в притегателен център всяко лято, но и покрай всичко, което се прави за спорта в Каварна и околността.

Цонко Цонев пред Novsport: Каварна е като оазис в разрухата на спорта

От малки ни учат, че спортът е едно от най-важните неща в живота на човек и че той е от жизнена важност за изграждането ни като личности. Но като че ли в последно време спортът стана мръсна дума.

Така актуални напоследък проблеми около корупцията и уговорените мачове опорочиха футбола в България, а допинг-скандалите попариха много спортисти. Резултати и постижения липсват... или по-зле – дори и да ги има, не им се отдава нужното внимание. Шуми се, че не се отделят достатъчно средства за бази и съоръжения, а детско-юношестките школи са оставени на произвола.

Някога спортът в България даваше много поводи за гордост и предизвикваше сълзи от радост. Днес, уви останаха предимно спомени от някогашното величие. Но кое ли в нашата мила България е наред, че спортът да прави изключения?! Изключения обаче има и доказателство за това е Каварна. Малък, морски град, който е останал като оазис на фона на цялата отчайваща действителност. Място, което придоби огромна популярност – не само покрай всевъзможните рок легенди, които го превръщат в притегателен център всяко лято, но и покрай всичко, което се прави за спорта в Каварна и околността.

Какви са подбудите и мотивацията за това, колко усилия са необходими и какви жертви са направени – на тези въпроси отговори главният “виновник” за развитието на спорта в Каварна – кметът Цонко Цонев, който даде специално интервю за Novsport.

Спортът се превърна в мръсна дума
“Наистина много хора в България се постараха спортът в България да стане мръсна дума. Задкулисните игри във футбола, проблемите със съдийството във всички колективни спортове, лошите бази и пренебрегването на ДЮШ… Всичко негативно, което можеше да се случи в България, се постарахме да го направим. Каварна се опитва да бъде като един оазис в тази разруха на спорта и мисля, че постигнахме много в тази насока. За две години възродихме мъжкия и женския волейбол – както знаете и двата отбора играха в “А” група през тази година.  Футболният ни отбор е в “Б” група. Последното постижение на учениците в Каварна е класирането им на финала на републиканското училищно първенство по футбол, което ще се проведе на 8,9 и 10-ти май”.

Възходът в Каварна
“Възходящият тренд се дължи точно на тази добра работа с ДЮШ, ремонтирането на базите на спортовете, които се играят в зала, ремонтирането на стадиона и изграждането на помощни игрища. В момента се правят съблекалните към помощните игрища, прави се нова ограда. Предстои да бъде изградено още едно малко помощно игрище, след което ще бъде монтирано и осветление, което трябва да заработи до края на юни. Басейнът беше закупен от най-големия руски отбор по водна тока, който подържа всички водни спортове и се надяваме от тази година да започне по-интензивното развитие и на морските спортове и то с помощта на един от водещите отбори – руският шампион Щурм”, изясни градоначалникът на Каварна.
Тази постоянна работа в различните насоки дава резултати и се надвам, че това, което правим  вече пет години – косим – валираме, ще израсне хубава спортна трева, която ще има много устойчиви корени”.

Калиакра има един от най-хубавите стадиони в България
“Инвестициите за спортния комплекс в Каварна не са малки. Благодарим на ДАМС, която отпусна миналата година 130 000 лева. Едно от малките помощни игрища бе изградено по программа “Хеттрик” на УЕФА преди три години. Инвестициите за волейболната зала са около 400 000 лева и около 4 млн. лева са за останалите спортни комплекси, които се изграждат и ремонтират. Още тази година започнахме да изплащаме средствата за голямото помощно игрище, тъй като четири румънски отбора от техните “Б” и “В” групи и детски формации тренираха и се подготвяха при нас".

Поставени са здрави корени на спорта в Каварна
“Поставихме стабилни корени. Добра ДЮШ, която вече дава резултати и се надяваме скоро да излязат добри футболисти от там. Добро финансиране, много добра материална база и най-важното доверие между ръководстваото и футболистите. Феновете също подкрепят отбора и всички тези фактори, действащи колективно, дават добрите резултати”, обясни Цонко Цонев формулата на успешното развите на спорта.  Въпрос на време е, кога ще влезем в “А” група. Не е някаква цел, която сме си поставили на всяка цена. Рано или късно, това, което правим ще доведе до логичния резултат – Калиакра да влезе в “А” група. Ние обаче не искаме да бързаме и да прескачаме стадии от развитието си. Предстои тази година да се направят постъпки да се открие спортна паралелка в СОУ “Стефан Караджа”, ще привлечем футболисти от Варна и Добрич, които да се подготвят в Каварна, ще им се осигури общежитие и всичко необходимо. По този начин, кръгът ще бъде затворен”.

За другите спортове в града
Футболът и волейболът в Каварна отдавна се наложиха като марка на града и служат за пример на много общини. Паралелно с това се отделя достатъчно внимание и на другите спортове, за които се правят немалко неща. Един от хубавите примери в тази насока е първият лекоатлетически маратон за Голямата награда на Каварна с награден фонд 95 хиляди лева, който ще се проведе тази събота. От другите спортове, доста добре се развива тенисът на корт, който притежава добра школа и стабилна история. Същото важи за хандбалът и корабомоделизмът; имаме много силен клуб по спортни танци. На нашата територия са регистриране 18 клуба, които имат пълноценна дейност. Леката атлетика ни се губеше малко като спорт, ето защо решихме да развием малко и нея. Свързахме се с председателят на федерацията Добри Карамаринов и със съвместни усилия преместихме маратона от София в Каварна”.

Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
“Едно много простичко нещо ме води напред. Това е максимата на Стефан Стамболов, която винаги ме е водила в живота – да правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Тоест, ако смятаме, че нещо трябва да се направи и е правилно, го правим и знаем, че резултатите няма да закъснеят. В това отношение никакви пречки и никакво извиване на ръце никога не са спъвали развитието на спорта при нас. Смятаме, че това е нещо, което надраства много от временните проблеми и ще остане постоянно. Културата и спортът са най-добрите визитни картички на даден град, община или държава. Те са най-добрият пример и ПР и трябва да се развиват. По този начин се подпомага и младото поколение, което има нужда да спортува. Всички тези фактории ми дават сили да продължа”.

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки