От 27 до 30 ноември в Банско ще се проведе Осмият международен фестивал на планинарското кино

От 27 до 30 ноември в Банско ще се проведе Осмият международен фестивал на планинарското кино. Организаторите от едноименното сдружение и Община Банско са подготвили истински празник за любителите на екстремните спортове, приключенията и пътешествията, съобщи Climbingguidebg.com

От 27 до 30 ноември в Банско ще се проведе Осмият международен фестивал на планинарското кино
От 27 до 30 ноември в Банско ще се проведе Осмият международен фестивал на планинарското кино. Организаторите от едноименното сдружение и Община Банско са подготвили истински празник за любителите на екстремните спортове, приключенията и пътешествията, съобщи Climbingguidebg.com.

В рамките на четиридневния филмов маратон в три зали 75 ленти от пет континента ще срещнат зрителите с едни от най-големите оператори, стигнали с камерите си до екзотични и трудно достъпни точки на планетата – от морското дъно до хималайските първенци. Документалните ленти се докосват до бита, изкуството и религията на планинарските народи, както и до екологичните проблеми на нашата планета.

Част от героите на тези филми са официални гости на осмото издание на Банскофилмфест – Густаво Тьони (Италия), един от великите скиори-алпийци в историята, Кшищоф Виелицки (Полша), петият човек в света, изкачил всички осемхилядници, с най-впечатляващ актив между живите височинни алпинисти, Бьорге Аусланд (Норвегия), най-изтъкнатият полярен пътешественик на нашето съвремие, национален герой на Норвегия, където го смятат за “Втория Амундсен”.

Подобно на Райнхолд Меснер миналата година, така и те ще оставят лични вещи и свои отпечатъци за бъдещия Национален Музей на планинарството.

Международното жури с председател Мариана Евстатиева-Биолчева ще излъчи носителите на шестте награди в конкурсната програма.

Съпътстващата програма включва многобройни срещи, фото- и живописни изложби. Акценти в нея са срещите с гостите, с българите – автори на най-забележителните пътешествия през тази година, фотоизложбата “България в Антарктика” по случай 20-тата годишнина на българското научно присъствие в района на Южния полюс и подборката от шест пълнометражни филма “Звездите на зимните олимпийски игри – на големия екран”, подготвена от Музея на планините в Торино и показвана досега единствено в седалището на Международния олимпийски комитет в Лозана и в Музея на зимните олимпийски игри в Албервил (Франция). В тях участват легендарните Соня Хени, Тони Зайлер, Густаво Тьони, Жан-Клод Кили.

Входът за всички прожекции и прояви от съпътстващата програма е свободен, а организаторите остават верни на мотото на Фестивала “100% Action, 100% extreme, 100% adventure”.
Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки