Четири поляка срещу Киев*

На заседанието си в Букурещ УЕФА назова градовете, които ще приемат срещите на Европейското футболно първенство през 2012 г. Вместо осемте в първоначално заложените планове, едва пет от градовете се оказаха годни: полските Варшава, Вроцлав, Гданск и Познан и столицата на Украйна Киев. Решението за останалите три кандидати Донецк, Харков, и Лвов ще бъде направено на 30 ноември

Четири поляка срещу Киев*

На заседанието си в Букурещ УЕФА назова градовете, които ще приемат срещите на Европейското футболно първенство през 2012 г. Вместо осемте в първоначално заложените планове, едва пет от градовете се оказаха годни: полските Варшава, Вроцлав, Гданск и Познан и столицата на Украйна Киев. Решението за останалите три кандидати Донецк, Харков, и Лвов ще бъде направено на 30 ноември.


Проблемите със съвместното домакинство започнаха от момента на спечелване правата от Украйна и Полша за провеждането му. В Киев, за където бе заплануван финалния мач, бе спряно строителството на огромен търговски център, построен в непосредствена близост до ст. „Олимпийский”, който се оказал в нарушение на градоустройствените норми за безопасност. Останалите украински кандидати се оказаха изцяло неподготвени по отношение на инфраструктурата.

В резултат на това причисляваният към първоначалната заявка Днепропетровск бе окончателно заменен от „резервния вариант” Харков. Въпреки че Днепропетровск вече разполага с чисто нов 30-хиляден стадион, докато арената в Харков се нуждае от коренна реконструкция, ако ли не цялостно разрушаване. Решаваща роля в смяната се оказа позицията нагласата на градските власти. В Харков с удоволствие ще посрещнат големите тълпи от разноезични тълпи от запалянковци, докато в Днепропетрвоск – не.

Огромни инфраструктурни проблеми има и в Лвов, но властите на страната не желаят да изключват града поради редица причини. Лвов преди всичко е градът с най-голям брой на местното население, което говори на родния си език за разлика от другите кандидати. От друга страна по отношение на туристическа привлекателност източните промишлени центрове едва ли биха могли да се сравняват с разположения далеч на запад Лвов.  От Донецк, където тази година ще бъдат налети основите на нов петзвезден стадион, все още не могат да гарантират готовността си за Евро 2012.

Полша бе предложила турнирът да бъде проведен по тяхна схема: с два украински и шест полски града. Засега карт-бланш от УЕФА получиха „само” Варшава, Вроцлав, Гданск и Познан. Това породи голямо разочарование в страната, след като в Хожув вече бе демонстрирана готовност за Евро-то с увеличаване капацитета на местната арена до 60-хиляди места.
Кметът на Харков Яцек Майхровский отправи молба към УЕФА неговият град да не бъде изключван от заветният списък.

„От 12-те полски града Харков бе най-подготвен. Не мога да проумея решенията на УЕФА. Въпреки това съм сигурен, че поне още един наш град ще получи правото да бъде домакин. До 2012 г. в Украйна реално погледнато ще бъдат готови едва два”, заяви той.
Прогнозите на Майхровский са по-скоро реалистични, отколкото патриотични. С оглед на това, че в Лвов трябва да бъде построено всичко, докато Харков е почти готов. Хожув разполага с не по-малко възможности.

Президентът на УЕФА Мишел Платини намекна, че не е изключено финала да бъде даден на Варшава за сметка на Киев. Столицата на Украйна спечели това право, но надзорната комисия на европейската централа съобщи, че ст. „Олимпийский” е готов да приеме единствено полуфиналите.

С оглед на настоящото финансово състояние на страната навременното изпълнение на всички от заложените препоръки за инфраструктурата едва ли ще стане възможно в срок до 2012 г.

В качеството на алтернатива се спряга Варшава, където ще се състои откриването на първенството. Миналата седмица там бе подписан договор за строителство на нов стадион на стойност 285 милиона евро. Съоръжението ще помещава 55 хиляди, като
довършителните дейности се очаква да приключат още през 2011 г. Търгът бе спечелен от компанията, чието дело е стадионът в
Мюнхен за Световното първенство през 2006 г., а също така и най-големият спортен център в Дубай.

Засега УЕФА не демонстрира съмнение, че Полша ще се справи със заложените си срокове. С Украйна положението е несъмнено по-сложно, но от централата не искат и да помислят за смяна на домакина с Чехия или дори Германия, за които се заговори преди време.

*Анализ на Борис Ходоровский

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки