Чудото Волфсбург

Несъмнено отборът на Волфсбург е най-изненадващият шампион в Европа. „Вълците” шокираха футболната общественост в Германия и разкъсаха половината отбори в Бундеслигата, сред които и шампионът Байерн, който отнесе цели 5 гола. Първа титла в историята на Волфсбург – триумф, който ще се помни дълго. Феликс Магат създаде страхотен колектив и показа, че не е нужно да се купуват скъпи и известни играчи

Чудото Волфсбург

Несъмнено отборът на Волфсбург е най-изненадващият шампион в Европа. „Вълците” шокираха футболната общественост в Германия и разкъсаха половината отбори в Бундеслигата, сред които и шампионът Байерн, който отнесе цели 5 гола. Първа титла в историята на Волфсбург – триумф, който ще се помни дълго. Феликс Магат създаде страхотен колектив и показа, че не е нужно да се купуват скъпи и известни играчи.

Първенството в немската първа Бундеслига през този сезон бе интересно от началото до самия край. На лидерската позиция се изредиха доста отбори – от новака Хофенхайм, през Хамбургер, шампиона Байерн, симпатичния тим на Херта, за да може накрая да триумфира тимът на Волфсбург. Едва ли и най-смелите привърженици на тима от града на Фолксваген са очаквали техните любимци да триумфират със „сребърната салатиера” в края на сезона, но формата на „вълците” в последните 10-ина мача се оказа решаваща за детронирането на гранда Байерн Мюнхен.

ИСТОРИЯ…

Няма да е грешка, ако кажем, че историята на Волфсбург започва от днес. Симпатичният тим от едноименния град прекарва по-голяма част от съществуването си в аматьорските лиги на немския футбол. През сезон 1992-93 „вълците” печелят промоция във втора Бундеслига, а само 4 години по-късно влизат в елита. Преди днешния триумф, най-големият успех на Волфсбург е достигането до финала за Купата на Германия през 1995 година, когато губи от Борусия Мьонхенгладбах с класическото 0:3. През този сезон „вълците” играха за първи път в евротурнирите и записаха престижно 2:2 на „Сан Сиро” срещу гранда от Италия Милан и впоследствие отпадна от ПСЖ на 1/8 финалите.

ТРЕНЬОРЪТ…
Феликс Магат определено е едно от най-големите имена сред треньорите в Германия. Той пое Волфсбург в сезон 2007-08 и само за 2 години успя да изведе отбора до „сребърната салатиера”. Магат, който спечели два поредни дубъла на домашна сцена с Байерн (Мюнхен), бе уволнен от баварците, заради слабото представяне на гранда в Европа. Е, от Байерн най-вероятно в момента си блъскат главата в стената, защото Магат изведе скромния като име тим на Волфсбург до титлата, а те преживяха фиаско с Юрген Клинсман и за малко да изпуснат влака за Шампионската лига.



Лошата новина за ръководството на „вълците” обаче е, че Магат ще напусне отбора и ще поеме Шалке 04. В крайна сметка очилатият специалист свърши своята работа на „Фолксваген Арена” и със сигурност ще остане завинаги в сърцата на феновете на „вълците”.

НАПАДЕНИЕТО….
Безспорно атаката е най-силната страна на „вълците” през този сезон. Бразилецът Графите и босненецът Един Дзеко оформиха убийствен дует в атака и общо вкараха умопомрачителните 54 гола в Бундеслигата. Двамата са лидери в голмайсторската листа на немския шампионат, като Графите има 28 гола, а Дзеко 26. Двамата са лидери и в класацията „гол + пас”, където отново Графите води с 39 точки (28 гола и 11 асистенции), пред Дзеко с 36 (26 гола и 10 асистенции). Като прибавим към тях и четвъртия в тази класация Звездан Мисимович с 27 точки (7 гола и 20 асистенции), виждаме, че нападението на Волфсбург действа повече от безотказно. Тримата атакуващи „вълци” имат общо 63 гола и 41 асистенции.



СЕЛЕКЦИЯТА…

На всеки футболен фен е ясно, че на днешно време няма как да пробиеш в големия футбол, ако нямаш сериозна селекция. Феликс Магат привлече няколко класни попадения, сред които световните шампиони с Италия Андреа Бардзали и Кристиан Дзакардо, но не за колосалните суми, които харчат отборите от Англия и Испания, а за много, много по-малко пари. Магат изгради страхотен колектив от качествени и сериозни играчи, а не от така наречените „звезди”, които винаги има от какво да се оплакват. Футболната общественост в Германия определи селекцията на Магат като суперуспешна, а днес цяла Европа се е убедила, че тя е точно такава. Въпреки безспорните възможности на автомобилния гигант „Фолксваген”, който издържа клуба, Волфсбург е далеч от възможностите на отбори като Байерн (Мюнхен) и Шалке 04, които харчат почти петорно повече от „вълците” за трансфери.

ГЕРОИТЕ…
Колкото и гола да са отбелязали Графите и Дзеко, колкото и атаки да са спрели Бардзали и Дзакардо, титлата се дължи на работата на целия отбор. От звездите, през треньора, до младите играчи, които са пипали терен едва 60 минути през този сезон. Всички имат заслуга за успеха и всички ще получат еднакви медали. Постижението на тези момчета заслужава уважение, или поне най-малкото – заслужават да бъдат споменати.



Ето и имената на всички „вълци”, които ще се окичат със заслужен златен медал:


Вратари: Диего Беналио, Андре Ленц, Марвин Хитц

Защитници: Кристиан Дзакардо, Родриго Алвим, Марсел Шафер, Рикардо Коща, Ян Шимунек, Александър Мадлунг, Петер Пекарик, Саша Рихтер, Сергей Каримов, Андреа Бардзали, Даниел Райхе

Халфове: Жосуе, Звездан Мисимович, Макото Хасебе, Даниел Адлунг, Кевин Волце, Ашкан Дежага, Кристиан Гентнер, Себастиан Шиндзилордз

Нападатели
: Йошито Окубо, Един Дзеко, Каибай, Графите, Александър Есвайн

 

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки