Аспарух Никодимов: 20 години се правят опити ЦСКА да бъде унищожен

"Ако Лудогорец и ЛИтекс изчезнат, след 5 години никой няма да ги помни", казва "червената" легенда

Аспарух Никодимов: 20 години се правят опити ЦСКА да бъде унищожен
Главният мениджър на ЦСКА Аспарух Никодимов даде голямо интервю пред "Тема Спорт". Той говори по всички теми, които вълнуват червените фенове, както и за това как се чувства на новата си длъжност месец след назначението си.

Г-н Никодимов, вече един месец сте на работа в ЦСКА. Как се чувствате обратно в клуба?
- Аз съм човек, на когото не му трябва много време, за да свикне на новото си поприще. Освен това съм бил тук достатъчно дълго време през живота си, така че за мен няма нищо непознато. Хубаво е, че имам възможност да пътувам и да се сре­щам с много хора, с които не се бях­ме виждали от години.

Как се отнасят с вас шефовете, Стойчо Младенов, получавате ли нужната подкрепа от тяхна стра­на?
- Да, мога да кажа, че работим в добър синхрон помежду си. С шефо­вете нямам много контакти, пре­димно със Стойчо и с Майкъла общу­вам. Говорим си всеки за това къде имаме нужда от подсилване, споде­лям впечатленията от мачовете, които съм гледал.

Вие споменахте, че искате в се­лекцията да се заложи на българско­то... Вярвате ли, че това може да ви донесе успехи?
- Да, напълно заставам зад това твърдение. Спрели сме се на двама-трима играчи, които искаме да вземем през зима­та. Разбира се, ние ще ги викнем на проби и ще преценим дали имат нуж­ния капацитет за клуб като ЦСКА. Защото един играч може да е много добър в някой отбор от по-долните места в класирането, но като дойде в голям клуб и не може да разгърне потенциала си.

А в българските отбори има ли нужното качество за ЦСКА?
- Честно да ви кажа, трудно се на­мира. Много е трудно, но ние точно затова сме на работа, за да преце­ним дали си струва да се вземе даде­ният футболист. Ако искаме да пос­тигнем успехи, трябва внимателно да преценяваме играчите. Не може да се взима някой ей така, без да си го гледал, само защото ти е бил пре­поръчан. Успоредно с тези две-три имена, на които сме се спрели, ще работим и за развитието на някои от юношите.

А има ли някакъв шанс да се взе­мат играчи от отбори като Ботев Пд, Лудогорец, Литекс?
- В тези отбори има играчи, кои­то наистина ни харесват. Не желая да споменавам имена, но за да ги взе­мем, трябват пари. За съжаление обаче техните цени са изкуствено вдигнати и дори да пожелаем да ги купим, ще ни отрежат веднага с мотива, че нямаме нужните средства.

Как ще коментирате искането на Лудогорец за допинг контрол след мача?
- Това са нормални неща преди дерби мач. Така, както те искат, та­ка и ЦСКА може да поиска, нищо не пречи. Не бива да се правят някакви генерални заключения, че Лудогорец е започнал психоатака или нещо по­добно.

Вие ще присъствате ли на мача?
- Мисля да отида. Има вариант да съм извън София и да гледам друг мач, но е по-вероятно да пратя помощ­ниците ми, а аз да гледам ЦСКА - Лудогорец.

Считате ли, че въпреки пробле­мите си ЦСКА има по-добър отбор от Левски и Лудогорец?
- Да, съгласен съм с това твърде­ние. А и това не е само мое мнение. Има още 17 кръга до края на първен­ството и нищо не се знае. Както се­га изоставаме със седем точки, още следващия кръг могат да станат че­тири. Лудогорец тепърва имат гос­тувания на ЦСКА и Левски. За мен
по-голямата заплаха е Левски. Защото сега с тези финансови постъпления, ще вземат няколко добри играчи, ще се подсилят и ще станат още по-сериозен претен­дент за златото. Така че ако ме пи­тате кой от двата отбора считам за по-голям съперник за челните мес­та, това е Левски.

Споменавайки финансови постъпления, защо оставаме с впе­чатлението, че за Левски все се намира спонсор, а за ЦСКА не?
- За съжаление е така. За пример ще дам Сърбия. Там има две големи марки като Партизан и Цървена Звезда. И двата отбора имаха ог­ромни проблеми с дълговете, но дър­жавата се намеси и заяви в прав текст "Ще помагаме и на двата от­бора по равно". При нас това го ня­ма. Държавата трябва да помага на футбола и в частност на всички от­бори. Не може да се помага избира­телно. Никой например няма да пом­ни след пет години, ако се разпаднат Лудогорец и Литекс, че някога ги е имало. Колкото до това, че за ЦСКА така и не се намери спонсор, истината е, че просто се правят опити от 20 години нашият клуб да бъде уни­щожен. Това е факт и не може да се оспори.

Мислите ли, че някога ще се на­мери солидна финансова инжекция и за ЦСКА?
- Искрено се надявам. Ще се повто­ря, като кажа, че един собственик не може да издържа сам клуб като ЦСКА. Когато получаваш по два ми­лиона, както е при Левски от банка­та и Ботев Пд, е лесно. Правиш си селекцията, работиш на спокой­ствие и т.н.

Стефан Орманджиев сподели пред "Тема Спорт", че марката ЦСКА като че ли е поизгубила блясъ­ка си... Вие споделяте ли това мне­ние?
- Вярно е, че се поизгуби малко от блясъка, но ЦСКА си е ЦСКА. Не искам да влизам в полемики с Левски, но на­шите успехи са много повече и не смятам, че заслужаваме да се отна­сят по този начин с нашия клуб, как­то го правят сега. Колкото до думи­те на Орманджиев, човекът си има мнение и е нормално да го сподели. Но е и редно, когато се говори нещо, да се тегли една черта и всеки, кой­то е бил в клуба през тези години, да направи равносметка какво и как го е свършил.

Какви са отношенията между ЦСКА и БФС?
- БФС основателно търпи критики. Така u не разбрах защо се пречеше толкова време да се картотекират новите играчи и тази история с Платини.

Как ще коментирате случая с бягството на Пакурар?
- Не мога да кажа как и кой го е до­вел на "Армията". Не може обаче, ко­гато се вижда, че един некачествен футболист като него не става за ЦСКА, да му се плаща такава запла­та. Един мач започна като титуляр, два като резерва, прецени, че не му се играе повече за ЦСКА и сега клубът ще бъде съден. Защо, откъде накьде?

Ами защото ЦСКА го е подписал този договор и трябва да го изпъл­нява. Толкова е просто?
- Надявам се да не подписваме по­вече с такива футболисти.

В тази насока основателни ли са критиките към Майкъла, че иска да свие бюджета и да се отърве от част от чужденците?

- Всеки има право да критикува. Но нека тези, които плюят, си по­мислят, че Майкъла иска да свърши нещо хубаво за ЦСКА. Виждате, че започнаха да се правят много по­добрения по базата. Цели 20 години стадионът ни беше занемарен. Съ­щото се отнася и за Стойчо. Чо­векът си върши работата, но пак се намират хора да го критикуват. Всичко в един отбор обаче започва от треньора. Не може да се водят играчи без одобрението на настав­ника. Той трябва да командва пара­да, а не хора, които нямат предста­ва от играта. 

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки