Аз съм Дока от Мадурейра

Нападателят, който всъщност се казва Франсиско Лима де Соуса, заби последния пирон в ковчега на червените през този сезон. Голът му с майсторското изпълнение в 47-ата минута донесе победата на Литекс с 1:0 срещу ЦСКА, която заедно със спечелената по-рано през седмицата Купа на България донякъде осмисли сезона на Мъри Стоилов в Ловеч.

Аз съм Дока от Мадурейра

Когато в началото на годината поредният бразилец пристигна в Литекс, доста хора се подхилваха на името му. Мадурейра не е най-подходящото название, ако си публична личност в България, по-лошо би могло да бъде само ако се казваш Гъзобарев или нещо подобно.

Пет месеца по-късно обаче в ЦСКА не им е до смях. Нападателят, който всъщност се казва Франсиско Лима де Соуса, заби последния пирон в ковчега на червените през този сезон. Голът му с майсторското изпълнение в 47-ата минута донесе победата на Литекс с 1:0 срещу ЦСКА, която заедно със спечелената по-рано през седмицата Купа на България донякъде осмисли сезона на Мъри Стоилов в Ловеч.

Всъщност името Дока Мадурейра се явява псевдоним на нападателя.

В Бразилия повечето футболисти играят под прякор, вписан в протокола за мача. Още преди години Франсиско Лима де Соуса избира прозвището Дока, а Мадурейра всъщност е родният му град. Под това име играе във втородивизионния Рио Бранко, откъдето го взима Литекс. Главният мениджър на клуба Стойчо Стоилов свидетелства: "Миналия ноември бях в Бразилия, за да наблюдавам играчи. Дока ни беше препоръчан от наш скаут като офанзивен футболист, който може да ни свърши добра работа. В Литекс имаме практика да наблюдаваме няколко мача на всеки набелязан играч, преди да вземем решение дали ще го привлечем. Гледах четири мача на Рио Бранко и се убедих, че това е точният човек."

Когато пристига в България през януари, Дока Мадурейра е пред огромното изпитание да се адаптира бързо в Литекс. Той е от Амазония, област в Бразилия, където температурата не пада под 18 градуса. Сами разбирате, че когато един чужденец види за пръв път сняг в България, трябва да положи много усилия, за да се приспособи. Да накараш един бразилец да заиграе бързо както трябва, не е лесна работа. В Левски например им трябваха месеци, за да вкарат в час Жоазиньо и Зе Соарес, а с Жеан Карлос нещата така и не потръгнаха. В Литекс обаче имат повече опит. Един от проблемите например е специфичната кухня, тъй като бразилците не си падат по европейските ястия.

Проблемът е решен, като с Дока в Ловеч пристига и съпругата му Марсела. Бивша състезателка по футбол и хандбал, Марсела е ангажирана и с това да готви на съпруга си по бразилски рецепти. Така Дока се приспособява бързо към отбора, още повече че там са и сънародниците му Том и Сандриньо. На подготвителния лагер в Дубай Мадурейра успява да играе срещу големия бразилски кумир Ривалдо - героя от Мондиал 2002, в приятелския двубой между Литекс и Будьонкор. Снимката с Ривалдо след мача е една от най-ценните в колекцията на Дока.

Съотборниците му го описват като тих и скромен човек, но на терена е като хала. Миналия вторник срещу Пирин на Герена бразилецът се развихри, когато съперникът от Благоевград се опитваше отчаяно да изравни, след като Нифлор беше дал аванс на Литекс. Хладнокръвно изпълнение на Мадурейра доведе до 2:0 и пиринци заровиха огъня.

"Да вкараш гол във финал за купата - това е неописуемо", радваше се щастливият бразилец. Пет дни по-късно той отново стана герой, този път с гол срещу ЦСКА. Хитър пас на Тинката Кишишев намери бразилеца, който подличко прокара топката покрай вратаря на червените.

Интересното е, че Дока е пълен въздържател в истинския смисъл на понятието. Докато една част от бразилците в българската "А" група са любители на нощния живот с огнени питиета, а други поне си позволяват от време на време по някоя бира, този нападател никога през живота си не е близвал алкохол. От Литекс добавят, че той е човек с много добра ценностна система. В първото си интервю на въпроса "Какво мислите за българките?", отговори, че е женен и не би искал да отговаря. Твърди още, че за него Роналдо не може да бъде пример защото "пие, ходи по дискотеки и се занимава с неща, които не са присъщи на футболистите." Негов кумир е Роналдиньо Гаушо, скромен като човек и същевременно способен на невероятни финтове.

Какво е бъдещето на Дока Мадурейра в Литекс? Още през януари той беше казал, че мечтае един ден да стане шампион. Начинанието "спечелване на титла в Ловеч" може и да не изглежда от най-възможните, но едно е ясно - бразилецът ще даде всичко от себе си, както го прави и досега.

Славия ще спре Крумовград за Топ 6

Вижте подробности

Локо (Пд) пусна билетите за ЦСКА 1948

Мачът е в неделя от 15:15 часа на "Лаута"

ЦСКА ще удари Ботев (Пд) в първия полуфинал за Купата

Вижте подробности

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

Разкриха една от причините за фурора на Черно море

Вижте подробности

Дерменджиев: След двата гола, мачът беше под наш контрол

"Винаги се играе по-спокойно в мачовете, когато водиш в класирането", заяви той

Киров: След червения картон ситуацията излезе извън контрол

„Трябва да обръщаме внимание на положителните неща.“, призова треньорът на Арда

Дончич: Нямаме психика

"Ще се борим до последно за оставане в елита", заяви треньорът на Локо София

Валентин Илиев: Нещата ще вървят към по-добро

"Показахме друго ниво", доволен бе треньорът на ЦСКА 1948

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки