Вкарваш на ЦСКА - идваш на "Армията"

Един месец остава до старта на първенството, а само седмица до първите мачове на Левски и Черно море в Шампионската лига и Лига Европа.

Вкарваш на ЦСКА - идваш на "Армията"

Един месец остава до старта на първенството, а само седмица до първите мачове на Левски и Черно море в Шампионската лига и Лига Европа. Отборите вече са в трескава подготовка, кипи усилен труд - къде смислен, къде безсмислен. Положителни резултати няма - и сини, и червени падат в контролите. Червените вече се изложиха четири пъти, сините само веднъж, но в единствения си изигран мач срещу седмия във втора дивизия на Сърбия.

Подготовката до момента показа различните трансферни философии на водещите клубове. Те са много различни. ЦСКА се върна към годините на комунизма, когато обираше най-доброто от България. Сините пък заложиха на старите кучета.

Стана традиция последните години ЦСКА да започва лятото с куп нови попълнения. Червените и този път не изневериха на себе си. За момента се спряха на 9, цифрата обаче може да набъбне. С приликите дотук, защото има една основна разлика - преди ЦСКА купуваше чужденци на килограм, а после се чудеше как да се отърве от тях.

От деветимата нови, които сега са лагер с армейците, всички са българи. Шефовете на Армията се бръкнаха за четирима футболисти на Сливен в пакет - Здравко Чавдаров, Костадин Стоянов, Иван Стоянов и Коста Янев. С договори са още Светослав Петров и Орлин Орлинов, близо до подпис е и Спас Делев. Тодор Тимонов и Николай Манчев пък първо трябва да оправят отношенията си с Ботев, но на Армията си сигурни, че това ще стане, и вече ги броят за свои.

От всички само Светослав Петров не идва от български клуб, а от чужбина. В момента на проби е босненецът Марко Вуич от втория отбор на Ред Бул (Залцбург), както и трима испанци. Въпреки това тенденцията е очевидна - това лято ЦСКА залага предимно на играчи от "А" група, които изнесоха силни мачове за отборите си миналия сезон. Има и друга тенденция - вкарваш на ЦСКА и идваш на Армията. Още във втория кръг на първенството Иван Стоянов набута два на армейците и новакът Сливен стигна до 3:1, а в четвъртфинала за Купата на България Спас Делев вкара гола, който доведе мача до продължения и дузпи и накрая червените бяха изхвърлени от турнира. От новото първенство и двамата ще имат нова премяна и ще играят с червения екип.

Левски е на другия полюс. Селекцията на сините е бедна, те дори не успяха да се преборят с ЦСКА за капитана на Сливен Коста Янев. Така защитникът се озова вместо на Герена, на Армията. До момента селекцията се изчерпва със завръщането на двама бивши играчи - халфа Седрик Бардон и защитника Елин Топузаков. На Герена искат да повторят успеха отпреди три години, когато влязоха в групите на Шампионската лига. Вярват, че като върнат онези, които обявиха за изчерпани преди година и половина, сега ще сторят същия подвиг. Само че същите тези играчи след това не успяха да се справят със скромния финландски Тампере. Сините изпитват сериозни проблеми в атака и не го крият. Собственикът Тодор Батков призна, че отборът търси изявен голаджия. По всичко личи обаче, че сините ще изиграят първите си мачове в Европа в сегашния си състав.

Срещу аматьорите от андорския Санта Хулия и Тре Фиори от Сан Марино шампионите не би трябвало да имат проблеми, но след това има върху какво да се замислят.

Другите два български участника в евротурнирите - Черно море и Литекс, се държат разумно на пазара. Не купуват заради самото купуване. Изминалото първенство Черно море показа, че има стабилен и постоянен отбор, който бе запазен за второто поредно участие в Европа. За момента в отбора има само един нов - опитния нападател Здравко Лазаров. Подобна е и ситуацията в Ловеч. В тима се завърна сърбинът Небойша Йеленкович, привлечен бе и Христо Янев от Гренобъл. Треньорът Станимир Стоилов чака още поне двама чужденци - нападател от Франция и защитник, но това едва ли ще изненада някого, тъй като трансферната политика на Литекс отдавна е ориентирана към чуждестранния пазар.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки