Боби Михайлов: От държавата зависи дали искаме мач от Евро 2020

УЕФА дава домакинства на стадиони с капацитет над 50 000, но се позволяват две изключение и това е шансът за България

Боби Михайлов: От държавата зависи дали искаме мач от Евро 2020
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов се завърна в събота от заседанието на изпълкома на УЕФА в Швейцария. Там висшето ръководство на европейската централа, на което е член бившият капитан и вратар на националния ни отбор, реши официално Евро 2020 да се организира не в една или две държави, а в различни градове на целия континент. Което отваря шанс на България да кандидатства за домакин.  

С какви задачи се захващате след изпълкома на УЕФА, г-н Михайлов?
- Най-важното нещо в момента е да разговарям в близките дни с министър председателя Бойко Борисов за намеренията на държавата и дали тя иска да участва в построяването на стадион, който отговаря на минималните критерии за мач от Евро 2020. От този разговор зависят много неща и ще решим какво да предприемем по-нататък.
 
Имате надежда да спечелим домакинство на мач със стадион за 30 хиляди зрители?
- По принцип всички мачове трябва да се играят на стадиони за 50 хиляди души или повече. УЕФА ще направи само две изключения и ще даде мачове на два града със стадиони с не толкова голям капацитет. Но не по-малко от 30 хиляди зрители. Това се прави, за да могат да кандидатстват и по-малки държави като България. Така те ще получат шанс да организират мач от груповата фаза. А това води след себе си крупни инвестиции. Знаете, че футболът на такова ниво е като икономически локомотив и тегли много отрасли напред. Полша и Украйна са най-пресният пример. Покрай такова състезание се строят летища, магистрали, хотели, болници, стадиони, откриват се работни места, идват туристи, големи компании... И освен всичко е една огромна реклама за страната.

С какво трябва да бъде подплатена евентуална кандидатура на България?

- На първо място са стадионът и инфраструктурата. Или проект за такъв. Затова ще имам тази среща с премиера, за да видим дали държавата иска да направи такъв стадион, с който да кандидатстваме. Ако ни одобрят, може да ни дадат един, може два мача... Но това е въпрос на по-далечно бъдеще. 

София ли трябва да бъде градът?

- Идеята на УЕФА е първенството да бъде в 12 града, а може и да са повече, но с удобни самолетни връзки. Тоест да се стига от единия град до другия със самолет за около два часа. София отговаря на това изискване и има въздушни връзки с повечето европейски столици. Така че нашият вариант е София. 
 
Реални ли са шансовете УЕФА да ни даде мач?
- Не мога да гадая какво ще се случи, но към момента всеки има своите шансове. Борили сме се да стигнем дотук. Има много въпроси за изясняване и хубавото е, че на следващия изпълком на УЕФА в София още в края на март ще разберете всички конкретните условия за кандидатстване.
 
Те ще бъдат определени тук?
- Да, това е една от задачите на изпълкома. УЕФА ще обяви в София на какви изисквания трябва да отговарят страните, които имат желание да се кандидатират. Домакинството е разделено на пакети - единият е да се кандидатства за мачове от груповата фаза, осминафинал и четвъртфинал. А другият - за двата полуфинала и финалът, които ще бъдат на един стадион. Това ще е някое много солидно и голямо съоръжение в град, който ще се справи с три толкова големи мача за няколко дни.
 
Очаквате ли държавата да ви подкрепи?
- Очаквам и се надявам да стане така. Моето желание е ясно. Вярвам, че и премиерът, който е спортен човек и прави много за спорта и футбола в частност, ще ни подкрепи. За да подготвим кандидатура ще са нужни гаранции от държавата, местната власт, полицията... Изискванията ще бъдат много и ще ги разберете съвсем скоро. 

УЕФА кога ще избере домакините?

- През септември се отваря процедурата за кандидатстване. Последните уточнения вероятно ще направим в Лондон през май, когато УЕФА има изпълком и конгрес заедно с финала на Шампионската лига. Неслучайно този финал пак е на “Уембли” - английската асоциация ще отпразнува 150-ата си годишнина и държавата, в която се е родил футболът, заслужава този подарък. Окончателният избор на градовете домакини ще стане през септември 2014 г.
 
Tова, че в момента не разполагаме със стадион, не пречи ли на евентуална кандидатура?
- Ни най-малко. Има и други страни, които подготвят кандидатури, без да разполагат със стадиони. Важното е до 2016 година да се започне строителство на нов или реконструкция на действащ. И трябва да има гаранции, че това ще се случи в необходимия срок. Така че време има предостатъчно. Но ако се подготвя кандидатура, трябва да е ясно, че тя ще може да се реализира.
 
Какво е по-добре да се направи - да се реконструира “Васил Левски”, или да се строи нов стадион?
- Това зависи до голяма степен от желанието на основния инвеститор, в случая - държавата. Аз вярвам, че България и футболът заслужават един хубав стадион. Колко да е голям, къде да се намира и как да се изгради, може да прецени държавата. Проблемът с “Васил Левски” са паркоместата, защото УЕФА ще изисква голям брой. А представете си, ако дойдат 40 хиляди души...
 
Говорили ли сте с другите членове на изпълкома на УЕФА дали биха подкрепили България?
- И да говорим, всичките 15 души в изпълкома сме представители на държави, които искат и ще участват в кандидатстването. Ще бъде много интересно гласуване. Ако София е кандидат, аз няма да имам право да гласувам, защото ще има конфликт на интереси. А за да се спечели домакинство, са нужни 50 процента плюс един глас. Тоест, ако съберем 8 гласа, печелим.
 
Тайно или явно е гласуването?
- Тайно.
 
Какво друго ще решава изпълкомът на УЕФА в София?
- Дневният ред още не е излязъл, но виждате колко активно се работи в УЕФА. В момента това е най-подредената и най-авторитетна спортна организация в Европа. Разполага и с най-голям финансов ресурс, който връща и към федерациите и клубовете. И това е много важно перо за тях. Очаквам, че в София ще обсъждаме и какво ще гласува УЕФА на предстоящия конгрес на ФИФА в Мавриций...
 
Има ли развитие с обжалването на наказанието, което ФИФА ни наложи за расизма?
- Не, няма. Сега се видях с президента на унгарската федерация Шандор Чани, който е шеф на банковата група OTP, респективно и на ДСК. Знаете, че Унгария също е наказана с лишаване от домакинство за един мач и заедно обжалваме. Надяваме се ФИФА да вземе под внимание нашите доводи. България не е расистка държава и заради 20-30 души не трябва да страдат и футболният съюз, и националният отбор, и останалите запалянковци. Някой може да реши, че иска да прави кални номера на футболния съюз - събира десетина души, вдигат расистко знаме и ето - един мач наказание и 35 000 франка. Не е справедливо. Това е тънкият момент, който представителите на ФИФА трябва да оценят - има ли наистина расизъм, или просто някой си прави акции.
 
Ще вземете ли мерки това да не се случва в бъдеще?
- Мерките трябва да ги вземе полицията. Ние работим много добре с МВР, с министър Цветанов сме в непрекъснат контакт. Имаме закони за футболното хулиганство и те трябва да се спазват стриктно. Просто полицията да извежда навреме хора, които нарушават реда на мачовете. За да нямат време чуждите делегати да ги видят и да ги снимат, казано най-елементарно. И после да ни наказват...
 
Как стои въпросът с базата за националните отбори в Бояна? Нейното строителство все се отлага...
- На последна инстанция сме в съда. Абсолютно безпринципно някои хора си мислят, че тази земя е тяхна и се опитват да ни рекетират. Тя е публична държавна собственост, дадена на БФС за 30 години срещу инвестиция. И там ще се появи уникално съоръжение, на което ще тренират всичките деца на Бояна, Драгалевци, Симеоново и близките квартали. Плюс 11-те национални отбора. Непрекъснато се завеждат дела с претенции към тази земя, ние ги печелим, те обжалват и процедурата се протака. Ако това продължи, има опасност да изпуснем този шанс. България е последната държава, която не е направила база и не е усвоила инвестицията, която е спечелена от УЕФА. 
 
Какво е финансовото състояние на БФС?
- При тази криза и при положение че не получаваме нищо от държавата, се оправяме. Икономическата ситуация е тежка и за нас, и за спонсорите. Хубаво е, че УЕФА и ФИФА помагат на своите членове. Имаме добър договор за тв правата на националния отбор със “Спорт Файв”, а и догодина очакваме и УЕФА да сключи изгоден договор от централизираната продажба на правата. 120 души работят на трудови договори в БФС, организираме първенството и осигуряваме 11 национални отбора. Целият календар за годината е обезпечен и мога да кажа, че БФС е най-добре действащата спортна организация у нас, като в активния сезон осъществяваме по 600 мача на седмица. А работим в много по-трудни условия от предишните ръководства, защото нямаме класиране и приходи от голямо първенство много отдавна. Когато аз играех например участвахме на две световни и едно европейско поред.

Ще има ли изборен конгрес на БФС тази година?

- Чакаме съдът да се произнесе и ще има, разбира се. Там нека по-добрият да спечели.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки