Завръщането на Рафаел Надал

Рафаел Надал се наклони напред и гледаше в масата пред него. Лицето му се намираше само на няколко инча от микрофоните. Той говори монотонно на репортерите, който го бяха заобиколили, говорейки малко и движейки се още по-малко

Завръщането на Рафаел Надал

Рафаел Надал се наклони напред  и гледаше в масата пред него. Лицето му се намираше само на няколко инча от микрофоните. Той говори монотонно на репортерите, които го бяха заобиколили, говорейки малко и движейки се още по-малко.

Ако преместеше още малко лицето си нанякъде, щеше да се сблъска с микрофоните, които бяха накацали около него като пчели.

Намирайки се като в тунел, Надал започва своето завръщане. Той се завръща тази седмица в големия тенис на „Роджърс Къп” и всичко изглежда много по-различно, отколкото когато преди два месеца напусна централния корт на „Ролан Гарос” заради проблемите с колената.

Рафа определи своите шансове да спечели този турнир като „почти невъзможни” и „много трудни”, но той ще му даде голяма възможност да прецени къде се намира в момента и да види какви са му шансовете да спечели Откритото първенство на САЩ, което започва на 31 август.

„Не съм нервен,” каза Надал в неделя относно емоциите си. „Аз знам, че идвам тук без никакво напрежение.”

В отсъствието на Надал неговият голям съперник Роджър Федерер възстанови позицията си на номер 1 в света и пренаписа книгата с рекордите. И двете от тези неща изглеждаха необичайни след „Ролан Гарос” 2008, когато Надал доминираше толкова много над Федерер и го победи дори с 6-0 в третия сет в Париж.

След това Рафа спечели легендарния финал на „Уимбълдън” срещу Федедер и си осигури първото място в световната ранглиста, спечели златен медал на Олимпийските игри и достигна дълбоко в схемата на „Ю Ес Оупън”. Когато Надал спечели „Аустрелиън Оупън” по-рано тази година, играчите се чудеха дали може да спечели в една година всички турнири от „Големия шлем” и да стане първият човек, правил това, след Род Лейвър през далечната 1969. Другият въпрос беше дали доминацията на Федерер свърши завинаги.

Осем месеца по-късно всичко е различно. Въпросите не се отнасят за Федерер, а за Надал и дали неговите колена могат да издържат на начина, по който той играе.

Докато Надал прекара повече време в кушетката си, отколкото през последните четири година взети заедно, Федерер унищожи и най-малките съмнения, че е най-великият в историята на тениса. Той спечели „Ролан Гарос”, където Надал загуби в четвъртия кръг и спечели „Уимбълдън” в друг епичен финал, където надигра Анди Родик.

Победата в „Ол Инглънд Тенис Клъб” върна на Федерер първото място и му даде рекорда за най-много титли от „Големия шлем”.

Надал заяви в неделя, че е гледал финала и е изпратил поздравително съобщение до големия си съперник. Но беше ясно в неговия кратък отговор за финала,  и празнотата, изписана на лицето му, че това са били двата най-болезнени месеца в неговата кариера.

Въпреки че през юни едва навърши 23 години, испанецът вече стигна кулминацията на своята кариера. За да тръгне отново по стария път, Надал заяви, че отива да тренира, минавайки постоянно през неговия физиотерапевт, който му прави щателни процедури.

„Нямах много време да се наслаждавам на лятото. Работих много, за да бъда тук”, каза Рафа.

В „Роджърс Къп” Надал жребият съдържа 17 играчи от топ 20 на света, в които влизат всички от топ 10. Ако Надал загуби рано, а Анди Мъри напредне дълбоко в схемата, ще има смяна около върха и британецът ще стане номер 2 в световната ранглиста.

Жребият включва изобилие от претенденти – живеещият втора младост Родик, Новак Джокович, който спечели турнира през 2007 г. и Хуан Мартин Дел Потро. Фокусът обаче ще остане върху колената на Надал и играта на Федерер след раждането на двете му дъщери.

Такъв е животът за всеки играч, освен двамата. „Аз съм роден в грешна ера на тениса”, заяви наскоро Джокович, усмихвайки се.

Като бегач, който изпитва умора преди състезанието, Надал намали очакванията към него. Той отказа да назове на колко процента е готов, но заяви, че не рискува контузия, за да участва в състезанието, нито пък чувства много силна болка на тренировките. Той дори се записа за участие в мачовете на двойки. Най-високо поставените в турнира в първия кръг не играят и той е решил да навлезе малко в ритъм преди първия си мач в сряда.

„Невъзможно е да мисля в момента за „Ю Ес Оупън”. В момента мисля как да бъда здрав и възстановен на 100%”, заяви испанецът.

Надал не е сигурен, че ще бъде напълно възстановен за турнира. Това е единственото отличие от „Големия шлем”, което му липсва. Федерер пък не е давал на никой да спечели там от 2003 г. насам.

Швейцарецът е един от малкото, който приветства завръщането на Надал. „Това е страхотно за този спорт, надявам се да се върне колкото се може по-скоро.”

И така, тук отново са двамата най-добри на тяхната генерация, позициите щракнаха още веднъж. В неделя Надал приключи своето интервю и се спаси под каскада от фенове, които го поздравяваха отвън. Около 15 минути по-късно, Федерер седна на същото място. Играчите не си пресякоха пътя, но ако завръщането на Надал върви по план, те ще срещнат в една от своите жестоки битки отново...скоро.

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки