Муши – отритнатият заварен син на ЦСКА

По повод раздялата си с него наставникът на ЦСКА Любо Пенев изстреля култовата реплика: "Не ме интересува дали се казва Спиро или Али Баба". Идолът на феновете на "Армията" каза, че е бил откровен с футболиста и му е казал, че няма да го използва много, но не го е пратил да си търси отбор, в който да играе под наем. И с това приключиха обясненията от страна на Любо.

Муши – отритнатият заварен син на ЦСКА

Дормушали Саидходжа си тръгна от ЦСКА, а името му продължава да е в центъра на вниманието в Борисовата градина. Това се видя и на пресконференцията преди снощния първи мач от плейофите за Лига Европа на "червените" с Динамо (Москва), пише в днешния си брой "Топспорт".

По повод раздялата си с него наставникът на ЦСКА Любо Пенев изстреля култовата реплика: "Не ме интересува дали се казва Спиро или Али Баба". Идолът на феновете на "Армията" каза, че е бил откровен с футболиста и му е казал, че няма да го използва много, но не го е пратил да си търси отбор, в който да играе под наем. И с това приключиха обясненията от страна на Любо.

Генерално погледнато, защо и как Муши си тръгна и защо не е бил нужен на Пенев така и никой не разбра. Има ли логика в това да преотстъпваш един от най-класните си нападатели в решителен за клуба момент?! И после да говориш, че в ЦСКА има криза в атаката преди мача с Динамо (Москва) и търсиш усилено централен нападател. След като си изгонил точно такъв!

Не му стигна на Любо това, че Саидходжа завърши втори при голмайсторите за „А" група през изминалия шампионат. И изпъди като зла мащеха своето заваренo дете. Всички знаят, че Саидходжа бе взет на "Армията" не от сегашния наставник на „червените", а от неговия чичо - Димитър Пенев.

Стратега видя хляб в Муши и му даваше шанс, но Любо имаше други виждания. И го пусна да си ходи. Къде? Все едно... Какво ни интересува дали отборът се казва Спартак (Налчик) или Шехерезада?

Важното е да е там, където ще дадат повече пари. Е, появиха се и добри хора, които взеха, че платиха към 300 хиляди лева, за да имат Саидходжа за 3 месеца. И Муши ще трябва да трупа игрови опит в отбор, застрашен от изпадане в Русия... А дали 23-годишният нападател искаше такава съдба?

Асеновградчанинът нееднократно заяви, че желае да остане в тима и да се бори за титулярно място. Но кой го чу? Само феновете, които ще помнят за дълго „Аз обичам ЦСКА" Но и това не е малко. Но и то стига понякога за утеха на един отритнат човек, какъвто се оказа Муши.

„Аз усещам подкрепата на привържениците. Благодаря им. Оценявам страшно много факта, че ме подкрепиха в този труден за мен момент", сподели нападателят. А привържениците не спираха да говорят и пишат за него по форуми. В официалния такъв на ЦСКА запалянковците са се разделили в своите мнения за напускането на Муши. Вижте някои от тях:

„Просто много ме е яд за Муши, рядко се среща играч, който така да гори за ЦСКА, а ние го изпускаме";

„Той не е супер нападателят, за когото си мечтаехме, но в сравнение с Руи Мигел се раздава два пъти повече и физиката му предполага изцяло позицията му на таран. Руи Мигел пък е като балетист - всеки по-як го сваля на земята";

„Щом Любо го е извадил от състава, значи си има основателна причина";

„Колко пропуски прави на мач? Радвам се, че Любо го разкарва. Бил цесекар? Дори да е вярно, какво като е цесекар?".

Любослав Пенев така и не обясни конкретно защо не заложи на Муши в титулярния състав, а предпочете португалеца Руи Мигел. Казаното от Пенев "Право, куме, в очи" изглежда изпразнено от съдържание. Не, че няма право да избира на кои играчи да разчита, но когато тимът ти има остра нужда от нападател, няма логика да разкарваш един от наличните си.

С какво разполага към този момент Любо в атака? Руи Мигел, който се представя на приливи и отливи; Спас Делев, който бе включен в група за мача чак за снощния двубой с Динамо (Москва); Орлин Орлинов, който може и да е Роналдо за някои, които го и наричат така, но все още не е показал и прашинка от качествата на Феномена с няколкото си изиграни мача досега.

Друг вариант за чист нападател е младият талант Благой Пасков, който е продукт на школата на „червените". Благо има потенциал, но, уви, още е далеч от това да бъде фигурата, която да поведе „армейското" нападение на своите крехки плещи.

Любослав Пенев не еднократно показа, че ще гласува доверие в центъра на нападението на португалеца Руи Мигел. Статистиката от пролетния дял на шампионата показва, че дошлият от Локо (Мездра) играч има 14 мача, в които е бил на терена 1115 мин. За тях е отбелязал 4 гола.

За разлика от него Саидходжа записва 13 мача с изиграни приблизително 300 мин по-малко от Мигел, но за сметка на това вкарва 7 гола. Ако сравним игровите данни на новопривлечения, за последно играл в Спартак (Варна) нападател Орлин Орлинов, ще видим, че има 10 мача, в които отбелязва само един гол.

Но Пенев явно не обича статистиката и е намерил други причини да не хареса Саидходжа. Няколко версии си проправиха път във футболните среди за отказа на Любо Пенев да разчита на асеновградчанина.

Първата е тази, че „червените" са решили да дадат нападателя под наем, за да спасят финансовото положение в клуба. Източници от Армията твърдят, че ЦСКА има задължения в размер на 5 млн., които трудно могат да бъдат погасени. Показателен е и фактът, че „червените" все още не могат да платят 150 000 лв на Пирин за взетия под наем Спас Делев.

Чрез преминаването на Муши в Спартак (Налчик) в касата на 31-кратните шампиони на страната ще влязат към 300 000 лв.

Друга версия за отритването на Муши е тази, че Пенев недолюбва клиентите на мениджъра Емил Данчев. Той закова като трети вратар титуляря от пролетта Ивайло Петров, който не само ползва услугите на импресариото на Димитър Бербатов, но е мъж на дъщерята на агента - Евелина.

Според слуховете Пенев налага играчи на Лъчезар Танев, с когото е близък приятел. Третата версия е скандал между Дормушали Саидходжа и Любослав Пенев. Муши нееднократно е отхвърлял тази теза, като е върдял:

„Никога не сме се карали. Аз не съм такъв тип човек, който ще влезе в конфронтация със старши треньора си".

Но каквито и да са версиите и колкото и да се премълчава истината, е факт, че Саидходжа напусна ЦСКА. Поне за 3 месеца, докато ще рита за Спартак (Налчик). Не бе желан - тръгна си. Като заварен син, отритнат от своята мащеха...

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки