Ман. Сити – Проект за милиони

Много шум за нищо или безброй титли в бъдеще...

Ман. Сити – Проект за милиони

Цяло лято се шумеше около отбора на Манчестър Сити. Медиите ежедневно спекулираха с това, кой ще облече екипа на „гражданите” през следващия сезон. Собственикът на клуба Шейх Мансур бе готов да извади над 100 млн. паунда за играчите, които Марк Хюз смята, че най-добре ще паснат в тима.

Уелският специалист въобще не пожали средствата на милиардера и направи звездна селекция, включваща имената на Адебайор, Тевес, Бари, Лескът и Санта Крус.

Скромният до преди година английски тим вече е страшилище на Острова. Дали обаче кампания 2009/10 ще се превърне в изключително успешна за „небесно сините”, ще разберем в края на май.

 
ИСТОРИЯ
Отборът на Манчестър Сити е основан през 1880 година и носи прозвището „гражданите”. Тимът има две шампионски титли – през сезон 1936/37 и 1967/68. 4 пъти триумфира с Купата на Англия (1904, 1934, 1956, 1969) и два пъти вдига Купата на Лигата (1970 и 1976). Най-голям успех в Европа Сити постига през 1970 година, когато печели Купата на носителите на национални купи (КНК).

Убежище на Манчестър Сити е стадион „Сити ъф Манчестър”, който има капацитет от 47 726 седящи места. През миналия сезон „гражданите” завършват на 10-а позиция в крайното класиране на Висшата лига, което означава, че тимът няма да играе през настоящата еврокампания.



СОБСТВЕНИКЪТ – МИЛИАРДЕР

Всичко се променя за Сити, когато Шейх Мансур купува клуба от Таксин Шинаватра през септември 2008-а. Мансур е част от групата Абу Даби Юнайтед Груп, а финансовото му състояние е оценено на милиарди британски лири. Той веднага налива голяма сума пари в клуба и обявява, че ще направи Сити един от водещите отбори на Острова и в Европа.

Вече две лета Сити е водещият клуб по изхарчени пари на трансферния пазар. През миналата година клубът се разделя с 80 млн. паунда, а през настоящата 2009-а с 120 млн.

Милиони са пръснати от Шейх Мансур и за заплати на звездите в отбора, като за година сумата възлиза на над 100 млн. британски лири.



ТРАНСФЕРИТЕ
Лятото на 2009-а ще се запомни с нечуваната активност на Манчестър Сити. Всеки ден в медиите се появяваха всевъзможни публикации за това кой футболист ще акостира на „Ийстландс”. Спрягаха се имената на почти всички европейски звезди.

Все пак мениджърът Марк Хюз успя да привлече доста класни играчи като похарчи за тях 118 млн. паунда. Астрономическа сума за нови попълнения и за заплати. Към Сити се присъединиха:

Емануел Адебайор (Арсенал за 24 млн. паунда и заплата от 150 000 паунда на седмица)
Карлос Тевес (Манчестър Юнайтед, 25 млн., 170 000)
Коло Туре (Арсенал, 22 млн., 120 000)
Гарет Бари (Астън Вила, 12 млн, 120 000)
Джолиън Лескът (Евертън, 24 млн, 94 000)
Роке Санта Крус (Блекбърн, 18 млн, 90 000)

Хюз взима още Силвиньо и Стюърт Тейлър, но за тях клубът не плаща нищо, тъй като са свободни агенти.

Рекорден трансфер за Острова си остава привличането на Робиньо през 2008-а за сумата от над 32 млн. паунда. Бразилското крило, за което усилено се говори, че ще премине в Барселона през зимата, взима и рекордната седмична заплата от 160 000 паунда.
 
ЛИДЕРИ
След толкова много на брой трансфери през последните 12 месеца, лидерите в тима не са ясно обособени. Все пак тук заслужава да се акцентира върху името на Стивън Айрланд. Един футболист от школата на Сити, който за две години се превърна в един от най-добрите халфове на Острова.

Ирландският футболист блести с фланелката на Сити и засенчва звезди като Робиньо почти във всеки един мач. Той е любимец на феновете на отбора, които го избраха за най-добър през миналия сезон.

Друг ирландец – Шей Гивън, също се превърна в ключова фигура на „Сити ъф Манчестър”, въпреки че пристигна през януари след трансфер от Нюкасъл. В последните 10 години Гивън е един от най-добрите вратари на Острова и често отчайва нападателите на противниковите отбори с невероятни спасявания.

Всички очакват в лидери на отбора да се превърнат Гарет Бари и Емануел Адебайор, но само времето ще покаже дали това ще стане. Определено в първите мачове през новата кампания двамата показват страхотна класа – Адебайор има 3 гола от 3 мача във Висшата лига, а Бари е неизменен стълб в средата на терена.



МЕНИДЖЪР
Тежката задача да ръководи такова съзвездие има уелският специалист Марк Хюз. 45-годишният Хюз е познат като изключителен футболист в близкото минало с фланелката на Манчестър Юнайтед и тази на лондонския Челси.

Хюз показва, че има качества за мениджър на кормилото на Блекбърн в периода 2004-2008, преди това 5 години е мениджър на националния отбор на Уелс. Блекбърн играе добър футбол и се представя доста стабилно под негово ръководство. Именно това е причината Спарки, както е прозвището на Хюз, да поеме Сити на 4-и юни миналата година.

Определено може да се каже, че всеки футболен треньор иска да е на мястото на Хюз – той разполага с класни футболисти и неограничен бюджет. Но едва ли уелсецът спи спокойно всяка нощ. Едва ли е лесно да се справяш ежедневно с характери като Робиньо, Тевес, Адебайор и компания.

Със сигурност Марк усеща напрежението под краката си, но е амбициран да направи нещо голямо, нещо което са свикнали да виждат феновете на кръвния враг на Сити – Манчестър Юнайтед.

„Собствениците повярваха в мен и резултатите са налице”, заяви Хюз след третата поредна победа на отбора във Висшата лига. Отговорът обаче на въпроса „Докога Спарки ще се ползва с одобрението на Шейх Мансур и Гари Куук?” е повече от ясен - „Докато Сити печели”.

 
ЦЕЛИ
С толкова похарчени финансови средства целите могат да са само едни – титли, титли и пак титли. Едва ли обаче Шейх Мансур ще се задоволи с „Карлинг Къп” например. Той иска да види Сити коронясан с титлата на Англия, а след няколко години тимът да стъпи на Европейския връх.

Засега обаче може да се каже, че Сити трябва първо да се утвърди като един от водещите тимове на Острова. Едва тогава успехите в Европа могат да бъдат на лице.

Мениджърът Хюз на скоро обяви, че клубът няма да продължава с налаганата трансферна политика досега. Той спомена, че в два трансферни прозореца „гражданите” са се сдобили с достатъчно класни попълнения, които един „нормален” отбор привлича за 4,5 години.

„От тук насетне в Сити ще идват само футболисти, които са готови да дадат много на клуба, да се развият още повече като професионалисти и да печелят трофеи”, казва Спарки.
 
ПРОВАЛЕНИТЕ СДЕЛКИ
Сити бяха близо до закупуването на Кака и Ето’о през последните 12 месеца. Те обаче предпочетоха да не се присъединяват към мултимилионния проект на Мансур. За сметка на това обаче Хюз се обърна към вътрешния пазар и взе не по-малко класните Тевес и Адебайор.

Най-големият провал обаче безспорно е не привличането на английския национал Глен Джонсън. Сити се надпреварваха за подписа му с Челси и Ливърпул, но в крайна сметка десният защитник акостира в града на Бийтълс.

Майка Ричърдс определено притежава невероятен талант, но на този етап Глен го превъзхожда във всяко едно отношение и щеше да е идеален партньор в отбрана на Туре, Лескът и Бридж.

Но все пак Джонсън напусна Портсмут в посока Ливърпул. Според медиите на Острова седмичната му заплата възлиза на умопомрачителните 119 000 паунда. Глени избра тази оферта и атмосферата на „Анфийлд”, едва ли някой би го винил за този избор.

 
БЪЛГАРИТЕ
Няма как да не отбележим и българската връзка в отбора. В Сити играят двама български национала – Мартин Петров и Валери Божинов. Ръководството на „гражданите” реши да преотстъпи Бож за един сезон на италианския Парма и ние ще следим неговите изяви на Апенините, не на Острова.

Що се отнася до Марто, до последните часове на летния трансферен прозорец се смяташе, че той ще облече екипа на Тотнъм. Даже Петров замина за Лондон, където чакаше от Сити да го пуснат да изкара медицински тестове на „Уайт Харт Лейн”, след което да парафира контракт с „шпорите”.

Хюз обаче спря трансфера в последния момент като заяви, че ще разчита на лявото крило. Със сигурност той тепърва ще използва ротационния принцип в селекцията си, предвид многото на брой мачове през кампанията, и Марто ще има своя шанс за изява.

Той се бори за титулярно място с Робиньо, но непостоянството на бразилеца съвсем спокойно може да накара Спарки да разчита на Марто.


Николай Христов

Снимки: "Дейли Мейл", "Сън", Официален сайт на Сити
Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки