Неписано правило ще определи накъде отива Бербатов - към слава или унижение

Легенда на клуба катастрофирал, докато мислел дали Берба ще се справи добре в тима

Неписано правило ще определи накъде отива Бербатов - към слава или унижение

Британското издание „Телеграф” публикува интересен анализ относно представянето на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед.

Според автора на материала Марк Огдън в този клуб има едно неписано правило, че на скъпоструващите нападатели им трябват 12 месеца, за да се види накъде отива тяхната кариера в отбора – към слава или унижение.

Анди Кол прекара първата си година с фланелката на Юнайтед във фокуса на незабравимия Ерик Кантона и вдигане на безпомощни ръце, докато по-голямата част от трибуната „Стрефорд Ендърс” можеше с удоволствие да прати Теди Шерингам обратно към Тотнъм въпреки неговият гол срещу Байер във финала на Шампионската лига.

Диего Форлан трябваше да изиграе 27 мача преди да вкара първия си гол и то от дузпа, докато Ван Нистелрой имаше цяла година в Айндховен, в която се чудеше дали изобщо ще играе в Ман Юнайтед, след като се контузи точно преди да бъде осъществен неговият трансфер. На Гари Бъртълс му отне 11 месеца, за да оправдае дадените за него 1,25 милиона паунда от Нотингам Форест през 1980 с неговия първи гол за клуба.

Димиър Бербатов? Ами, 364 дни след като направи своя дебют при загубата от Ливърпул с 1:2, струващият 30,75 милиона паунда нападател ще се завърне днес отново на „Уайт Харт Лейн” със Сър Алекс Фъргюсън, който продължава да се опитва да нареди пъзела, в който да изкара максимума от сложния българин. Той не е първият, който се замесва в такова предизвикателство.

„Опитах да се да го накарам да разбере, че голмайсторите не са използвани много, ако не отбелязват многобройни голове през сезона, но той принадлежи повече към красивата част на играта”, казва за него бившият му треньор Клаус Топмьолер.

Шерингам, който вкара 9 гола в 31 мача в първата си година, точно колкото и Бербатов, му отне цяла кампания, за да разбере особените изисквания в Юнайтед и Бербатов не показва разлика. Напускането на Кристиано Роналдо и Карлос Тевес добави към него допълнително напрежение и отговорност.

Постоянното титулярно място за него миналата година се оказа изплъзващо се. Миналият сезон представянето на българина, обикновено оставяше Тевес резерва и след това аржентинецът реши заради това да премине в Манчестър Сити. След това някои критици намериха вината в Бербатов за превръщането на Тевес в „лошото момче”.

Фактор са също и неговият незаинтересован вид, посредствените голове след завръщането му и невъзможността да донесе победата в някой мач, което се очаква от звездите. Това кара съмненията върху него да остават.

Поради тази причина някой от скептично настроение фенове на тима го нарекоха „Бритълс без брада”, но самият Бритълс все още вярва, че Бербатов може да накара критиците си да замълчат.

„Бербатов винаги е бил енигма и заради неговия стил, хората автоматично го обявяват за мързелив или бездеен, но аз не мисля така. Момчето има огромни възможности, но може би има малко проблеми да свикне. С Роналдо, Тевес и Рууни, които вече бяха в състава, когато той пристигна, може би беше просто надценен от всички. Той обаче е страхотен мъж сред страхотни играчи и това е нещо, което аз нямах по мое време в Юнайтед. Заради това, че феновете виждаха в мен всяка седмица моята емоционалност и желание да вкарам, те не са имали лошо отношение към мен никога, въпреки моята безголова серия.”

„Различно е за Бербатов, но неговият език на тялото не е винаги е най-добрият и това не му прави услуга, особено след като пропусна дузпа на полуфинала на „Карлинг Къп” срещу Евертън. Но той ще внимава как се справя в клуба. Аз толкова много се тревожа дали той ще се справи добре, че веднъж дори катастрофирах, мислейки за него на път към вкъщи след мач.”

„Бербатов със сигурност има възможностите да докаже на своите критици, че грешат. Сър Алекс нямаше да го държи в Юнайтед, ако не вярваше още в него.”

Кол, който дойде за 7 милиона от Нюкасъл, показа страхотните си умения в клуба, отбелязвайки 93 гола в 195 мача, но неговите ранни дни, с изключение на петте му гола срещу Ипсуич, бяха трудни. Затова той симпатизира на Бербатов.

„Не мисля, че той е такъв тип играч, но той все още носи нещо различно на тима в играта, защото е много елегантен.”

Бербатов също си призна, че трябва да се справи по-добре през следващата си година. „Притеснен съм, че дойдох за много пари в клуба и съм готов да докажа през този сезон на какво съм способен. Мисля, че тази година ще бъде различна за мен”, настоя той.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки