Испания покори Мар дел Плата и взе Купа "Дейвис"

Испания е новият носител на трофея в неофициалното отборно първенство по тенис за Купа "Дейвис".

Испания покори Мар дел Плата и взе Купа "Дейвис"

Испания е новият носител на трофея в неофициалното отборно първенство по тенис за Купа "Дейвис".

Тенисистите на иберийската държава взеха преднина от 3:1 срещу домакина Аржентина във финалния двубой и прибавиха трета купа във витрината си.

Постигнатото от селекцията на Емилио Санчес е невероятен успех, тъй като Аржентина бе считана за абсолютен фаворит в Мар дел Плата при отсъствието на световния номер едно Рафаел Надал.

 

В герой за Испания се превърна Фернандо Вердаско, който победи с 3:2 (6-3 6-7 4-6 6-3 6-1) сета Хосе Акасусо пред ревящата тълпа в Мар дел Плата.


Четвъртият двубой трябваше да бъде между Хуан-Мартин дел Потро и Давид Ферер, но аржентинецът отпадна поради разтежение, а Ферер бе заменен от Вердаско поради лоша форма.

 

Вердаско бе загубил единствения си мач до момента срещу Акасусо, но това бе преди две години в Щутгарт, при това на клей. Сега 16-ият в света испанец бе считан за фаворит срещу 48-ия Акасусо и оправда надеждите на испанските фенове.

 

Той спечели първия сет, но изпусна да вземе решителна преднина, след като позволи на съперника му да спечели втория след тайбрек. Това даде импулс на Акасусо, който поведе с 2:1 и бе на крачка от това да доведе сблъсъка за Купа "Дейвис" до пети мач.

 

Това обаче не се случи, тъй като Вердаско започна да диктува събитията на корта, а тактиката му да играе основно на бекхенда на Акасусо се оказа много успешна.


Аржентинецът правеше непрекъснати грешки от бекхенд, който се оказа ахилесовата му пета. Той се срути окончателно в петия решителен сет и по този начин Аржентина остана единствено с мечтата си за първа титла в историята на турнира, а съотобрниците на Вердаско бяха на път да го задушат от радост след края на мача.

 
OЩЕ СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА ИСПАНИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В СЕКЦИЯ „ГАЛЕРИЯ”.


 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки